Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Gereedschap

In theorie heb je genoeg aan een simpele teksteditor om de mooiste websites mee te bouwen. In de praktijk zijn er allerlei gereedschappen die het leven van de front-ender een stuk gemakkelijker kunnen maken. Een voorbeeld: veel ontwikkelaars gebruiken Firefox, omdat daar een aantal extensies voor bestaan die je veel werk uit handen kunnen nemen.

Handige sites

W3C (x)html Validator
Het is een goede gewoonte om te zorgen dat al je (x)html-pagina's ongeschonden door de validator komen. Nog makkelijker: als je werkt met Firefox, kun je de validator extensie gebruiken.
W3C CSS Validator
Als je het echt goed wilt doen, zorg je dat je CSS ook valide is.
hCard creator
Wil je een hCard aan je site toevoegen? Goed idee! De hCard creator neemt je het meeste werk uit handen.
HTML-Ipsum
Heb je wat Latijnse fake-tekst nodig om je site-in-ontwikkeling mee te vullen? Deze site genereert het op bestelling – inclusief HTML tags! Wil je die HTML juist niet? Gebruik dan deze Lorem Ipsum Generator.
HTML entity lookup
Een van de minder boeiende aspecten van het vak: zorgen dat je speciale tekens op de goede manier gecodeerd zijn, zodat je gebruiker geen vraagteken of zo'n naar vierkantje te zien krijgt. Op deze site kun je snel de goede code voor je beletselteken (…) of em-streepje (—) opzoeken.
Typetester
Hier kun je zien hoe een blok tekst eruit ziet met de css-eigenschappen die jij kiest: lettertype, -grootte, -gewicht enzovoort.
Browsercheck
Ken je dat? Je vraagt je klant welke browser hij gebruikt en hij antwoordt: "Wat is een browser?". Stuur hem dan even naar deze site.
CSS Sprite Generator
Gebruik je veel achtergrondplaatjes? Je site wordt er sneller van als je CSS sprites gebruikt. Deze site kan ze voor je genereren – inclusief de benodigde CSS.
px to em converter
De titel zegt het al, een converter die je helpt van px naar em om te zetten
Rich Snippets Testing Tool Beta
Het is nog een beta maar zeker wel handig om te gebruiken. HIermee kan je controleren of google je code goed oppakt, dus ook of het goed in de zoekresultaten omhoog gaat komen.

Typografie

Tot groot verdriet van de meeste ontwerpers is er maar een handjevol lettertypes veilig om op het web te gebruiken. Vandaar dat je steeds weer Verdana en Times tegenkomt. Er bestaan echter een paar technieken om voor bijvoorbeeld kopjes toch een speciale letter te gebruiken. Ze zijn niet geschikt voor grote stukken tekst! En verder is het wachten tot de belangrijkste browsers @font-face ondersteunen.

sIFR
sIFR is een techniek om korte teksten door Flash te laten genereren, wat als prettig gevolg heeft dat je elk lettertype kunt gebruiken dat op jouw computer staat.
Cufón
Cufón doet iets vergelijkbaars als sIFR, maar dan zonder Flash en met het canvas element en VML. Er is ook een handige generator voor.
Nice Web Type
Als je je verder wilt verdiepen in webtypografie is dit wel een aardige site.