Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Workshop: Service Workers 101 door Anne Fortuin en Jurgen Beliën

Service Workers werden in 2014 geïntroduceerd door Google. Een Service Worker (SW) is een script dat op de achtergrond in je browser draait, waarmee je dingen kan doen zonder dat je een webpagina of gebruikersinteractie nodig hebt.

Met een SW kan je bijvoorbeeld push notifications gebruiken, data offline opslaan en synchroniseren als er een netwerkverbinding is. Daarnaast kan je, doordat je veel meer controle hebt over de manier waarop je browser bestanden cachet, je website razendsnel maken.

Het mooiste aan dit alles is dat de SW een progressive enhancement is. Je website werkt wel zonder, maar mét een heel stuk beter. Bovendien is de SW de technische kern van Progressive Web Apps, waarmee websites eindelijk de kans krijgen zich te meten met native apps.

Kortom, wil je alles leren over hoe Service Workers je website het jaar 2017 in slingeren, schrijf je dan in voor deze workshop!

Wat leer je?

Wat is een Service Worker, hoe werkt het en wat kan je er allemaal mee? Wat is de lifecycle van een SW? Dat zijn de belangrijkste vragen waar we mee beginnen. We kijken naar hoe SWs en Progressive Web Apps (PWA) samenhangen, en wat je kan met push notifications, background sync, en offline-gedrag. Je gaat aan de slag met een eenvoudige Service Worker en leert zodoende hoe je met Chrome’s DevTools kan werken en debuggen.

Daarna gaan we in op hoe je met een SW de performance van je website een enorme boost kan geven dankzij caching en offline storage.

Tot slot kijken we naar Google’s Service Worker Toolbox én als toegift vertellen we wat over onze ervaringen in productie, en welke onverwachte uitdagingen je kan tegenkomen als je all-out gaat.

Praktische info:

Degelijke kennis van JavaScript en ‘ES6’ is vereist. Omdat Promises een grote rol spelen in Service Workers, is het handig als je daarmee uit de voeten kan. Neem je laptop mee, want je gaat natuurlijk zelf met Service Workers aan de slag!

Let op: hoewel SWs ook werken in Firefox en Opera, zijn de DevTools van Chrome het meest ontwikkeld en gaan we er vanuit dat je daarmee developt en debugt.

Leden van Fronteers betalen 150 euro. Niet-leden betalen 250 euro. Beide bedragen zijn exclusief btw.

De workshop duurt de hele dag en is inclusief lunch.

Opgave

Voor deze workshop is nog geen (nieuwe) datum gepland. Mocht je geïnteresseerd zijn in de workshop, hou dan het overzicht in de gaten of blijf op de hoogte via RSS en Twitter.