Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Bijeenkomst bij Netvlies op 10 december 2015

Op donderdag 10 december 2015 is Fronteers te gast bij Netvlies in Breda. Er staan drie sprekers op het programma.

Het programma

  • 18:00 - inloop met versnaperingen
  • 19:00 - Gebruikerstesten door Fréderic Luksemburg
  • 19:45 - korte pauze
  • 20:00 - A test-imonial door Erwin Heitzman
  • 20:45 - korte pauze
  • 21:00 - Modern testing door Maarten Groeneweg
  • We sluiten af met een borrel

Gebruikerstesten (slides)

Fréderic Luksemburg - Tester bij Netvlies

De doelgroep

Een product is bedoeld voor een bepaalde doelgroep en het zou dan ook een gemist kans zijn jouw designs en ontwikkelingen niet eerst te toetsen bij jouw doelgroep voor je het op de markt brengt. Een Tester / Test Engineer voornamelijk op functionaliteit maar zeker niet minder belangrijk is het gebruiksgemak en de beleving van de gebruiker bij het gebruiken van jouw product. Uiting van design speelt daarbij een belangrijke rol. Met name bij de beleving (user experience) waarbij het gaat om de uiterlijke kenmerken van het product en hoe deze reageren op het gebruik daarvan. Als je behoefte vervult wordt door het product maar de beleving niet positief is kom je als gebruiker dan nog wel terug of zoek je naar een beter alternatief?

Customer Journey

Als gebruiker heb je bepaalde behoeftes en doelen. Stel dat je een webshop bezoekt dan is het pad dat een snelle en besluitvormige bezoeker bewandeld anders dan dat van een oriënterende bezoeker die zeker wilt zijn van zijn aankoop. De gebruikerstest is het ideale moment om de customer journey’s - waarin doelen en behoeftes zijn opgenomen - te testen. D.m.v. customer journey’s voorkom je dat je tijdens de test gebruikers hebt die klakkeloos door je product heen klikken.

Testen in vroeg stadium

Het is heel goed om wireframes, designs en/of front-end al zo vroeg mogelijk te testen zodat je in een vroeg stadium nog wijzigingen kan doen alvorens je iets gerealiseerd hebt. Tenslotte kan je met een werkend front-end al een hoop gebruiksgemak en ervaring testen.

A test-imonial (slides)

Erwin Heitzman - Test Engineer bij iTesso, an amadeus company

Een introductie over het opzetten van een test architectuur. Met daarbij de noodzaak en de voordelen van het testen zelf en de problemen om een dergelijke architectuur te onderhouden.
Het is geen vraag of er getest moet worden, maar wat en hoe.

Modern testing (slides)

Maarten Groeneweg - Senior Test Engineer bij Mirabeau

Scrum, progressive enhancement, designen in de browser...

Mooie principes maar ze maken het werk van de traditionele tester onmogelijk. Die verwacht namelijk een dik pak specificaties, PSD’s en een paar maanden tijd om alles te testen. Moeten we deze principes dus wel toe willen passen als we de kwaliteit van ons eindproduct niet kunnen garanderen?

Jazeker! De traditionele tester moet namelijk afgeschaft worden zodat we écht agile kunnen gaan werken. Hij wordt vervangen door een test engineer die ervoor zorgt dat je als team toch kwaliteit kan blijven garanderen.

Waar?

Prinsenkade 8
4811 VB Breda

Wie?

Iedereen is welkom, je hoeft geen lid te zijn van Fronteers. Er is echter beperkt plaats, voor maximaal 60 mannen en vrouwen. Geef je daarom snel op via onderstaand aanmeldformulier want vol is vol!

Volg de discussie op Twitter.

Aanmeldingen

(Verborgen ter bescherming van de privacy van de deelnemers)