Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Schrijf mee aan de Fronteers Adventskalender!

Heb jij altijd al een blog willen schrijven voor Fronteers? Dan is nu je kans! In december keert de Fronteers Adventskalender terug. 24 blogs van 24 schrijvers over alles dat met front-end (en Fronteers) te maken heeft. En de schrijvers mogen een donatie van 75 euro uit de verenigingskas doen aan een goed doel naar keuze.

Tot 1 november kan iedereen zich aanmelden om een blog te schrijven. Je mag schrijven over elk onderwerp dat front-end gerelateerd is. Misschien heb je wel goede voornemens voor 2019 of wil je graag een terugblik op het afgelopen jaar maken. Heb je een belangrijke ontdekking gedaan, wil je iets wat je zelf hebt geleerd met iedereen delen? Je kunt ook een pleidooi maken voor jouw favoriete framework of een lijstje van tools/artikelen die jij op dit moment belangrijk vind. Of misschien wil je graag schrijven over jouw ervaringen als front-end developer en waarom dit het mooiste werk van de wereld is. Denk ook eens aan het schrijven van een review, bijvoorbeeld over een Fronteers congres of workshop.

Wil je graag meeschrijven en namens Fronteers een donatie doen aan een goed doel van jouw keus? Meld je dan voor 1 november aan via onderstaand formulier, voor vragen kun je natuurlijk op het Fronteers Slack-kanaal terecht.

Deze schrijvers doen al mee:

 • Anneke Sinnema
 • Josee Wouters
 • Paul van Buuren
 • Edwin Martin
 • Niels Leenheer
 • Tim Severien
 • Koen Kivits

Meld je aan via onderstaand formulier:

Ik schrijf mee aan de Fronteers Adventskalender!

Fronteers als W3C-lid

Het bestuur stelt voor om Fronteers W3C-lid te maken en Rachel Andrew als onze vertegenwoordiger aan te stellen om ons, en ook front-end ontwikkelaars in het algemeen, een stem te geven in de webstandaarden. Dit zal circa 30.000 euro per jaar kosten. Het bestuur zal op de ALV van 19 oktober hierover een motie indienen.

Overweging

Front-end ontwikkelaars hebben op dit moment geen stem in W3C. De individuele ontwikkelaars die niettemin deelnemen aan de discussie over nieuwe webstandaarden, doen dit in hun eigen, onbetaalde tijd, en gaan op eigen kosten naar W3C-meetings.

Aangezien vertegenwoordiging van front-end ontwikkelaars in W3C een goede zaak is die aansluit bij de doelstellingen van Fronteers, en aangezien we het geld in kas hebben, lijkt het het bestuur goed om het lidmaatschap aan te vragen en een ervaren webontwikkelaar te betalen om dit werk op zich te nemen. Hiervoor hebben wij contact gezocht met Rachel Andrew, die de afgelopen jaren ervaring heeft opgedaan als Invited Expert bij het W3C. Zij heeft toegestemd om als onze vertegenwoordiger op te treden - mits de leden akkoord gaan.

Het bestuur hoopt dat het lidmaatschap van het W3C een positieve uitwerking zal hebben op de naamsbekendheid van Fronteers, en mogelijkerwijs zou kunnen leiden tot een ledenaanwas. Met meer leden kan Fronteers zich op termijn beter inzetten voor de belangen van front-end ontwikkelaars.

Op A List Apart kan je verder lezen over de overwegingen die tot deze motie hebben geleid. Ook vertelt Rachel op Smashing Magazine over haar werk bij W3C, en de kans die Fronteers haar zou kunnen bieden.

Motie

Het bestuur stelt het volgende voor.

 • Fronteers wordt W3C-lid, in eerste instantie voor twee jaar.
 • Het bestuur zal een vertegenwoordiger aanwijzen.
 • Het bestuur reserveert hiervoor 30.000 euro per jaar voor 2019 en 2020.
 • Op de ALV van 2020 zal het W3C-lidmaatschap geëvalueerd worden.
 • Op lange termijn is het de bedoeling dat er een internationale samenwerking van organisaties van front-end ontwikkelaars ontstaat die uiteindelijk het lidmaatschap en de vertegenwoordigers samen zullen betalen. Het bestuur hoopt dat zo'n structuur in 2020 aanwezig is, en zal stappen zetten om dit voor elkaar te krijgen.

Financiële onderbouwing

Lidmaatschap W3C: 1.950 euro per jaar.
(Noot: na twee jaar gaat dit bedrag omhoog naar 7.800 euro. Dit is de voornaamste reden om in 2020 het lidmaatschap te evalueren.)

Vertegenwoordigersfee: 25.000 euro per jaar. Dit is inclusief eventuele reiskosten naar W3C-meetings. Rachel Andrew is akkoord gegaan met dit bedrag.

Overige kosten: circa 3.000 euro per jaar. Hierbij valt te denken aan het inhuren van een advocaat in het geval dat er een internationale organisatie geschapen zou moeten worden, of incidentele reis- en verblijfkosten die verband houden met het oprichten van andere organisaties die het W3C-lidmaatschap financieel zouden steunen. Het is mogelijk dat dit geld niet gebruikt wordt.

Vertegenwoordiger

Het bestuur is van zins Rachel Andrew als onze vertegenwoordiger aan te stellen. Rachel is hiermee akkoord gegaan, en zal zelf op de ALV verschijnen om het een en ander toe te lichten.

Noot: W3C-lidmaatschap geeft recht op vier vertegenwoordigers. Fronteers kan zich niet permitteren vier vertegenwoordigers te betalen, wat een andere reden is dat we hopen een internationale samenwerking op gang te brengen.

Alles over mechanische toetsenborden

Je zult er vast wel eens van gehoord hebben of misschien heeft een van je collega’s er wel één. Een leek noemt het ‘ouderwets’, de kenner zweert erbij. Ik heb het natuurlijk over mechanische toetsenborden! Wie ben ik? Ik ben Josee en ik heb zelf een Ducky. Sinds ik dit toetsenbord heb, ben ik helemaal om. Ik zou niet meer zonder willen.

Maar hoe kies je nu een mechanisch toetsenbord? Over het algemeen is zo'n toetsenbord niet de goedkoopste en je wilt een miskoop vermijden. Maar zodra je even googlet, vliegen de switches je om de oren. Hopelijk zie je met deze guide straks door de toetsen het toetsenbord weer.

Ducky Shine 3 is herkenbaar door de voor Ducky typerende spatiebalk

Ducky Shine 3 is herkenbaar door de voor Ducky typerende spatiebalk

Wat is een mechanisch toetsenbord eigenlijk?

Als er wordt gesproken over een mechanisch toetsenbord - of op z'n Engels: een mechanical keyboard - dan wordt er een toetsenbord bedoeld dat een switch van bewegende delen onder de toets heeft zitten. Een gewoon toetsenbord daarentegen bestaat doorgaans uit een rubberen switch. Dit is veel goedkoper om te produceren. Naast zo'n rubber dome switch en mechanische switches, zijn er ook andere soorten switches, zo gebruikt Apple de eigen 'butterfly' switches voor zijn toetsenborden. Daar ga ik nu niet verder op in.

Waarom is een mechanisch toetsenbord beter?

Allereerst, een goedkoop toetsenbord is meestal niet slecht. Het zal zeker de klus geklaard krijgen. De superioriteit van een mechanisch toetsenbord zit 'm voornamelijk in de beleving. Bij een gemiddeld toetsenbord met rubber dome switches moet je meer kracht zetten, krijg je weinig feedback en kan het toetsenbord door het gebruik van rubber 'mushy' aanvoelen. Ook is de levensduur van zo'n toetsenbord een stuk korter.

Bij een mechanisch toetsenbord heb je deze nadelen niet. Afhankelijk van de switches die je kiest - die het grootste deel van de beleving bepalen - hoef je zoveel kracht te zetten als je wilt en krijg je de feedback die je wilt. Een veel genoemd nadeel van een mechanisch toetsenbord: het maakt veel lawaai. Nu is dit echter ook weer afhankelijk van de switches die je kiest, je manier van typen en je werkomgeving. Een rubber dome toetsenbord is ook niet bepaald stil. En persoonlijk hoor ik liever het gezellige geklik-klak van een mechanisch toetsenbord dan de rammel van een niet-mechanisch toetsenbord.

Deze Magic Force is een budgetkeuze met een opvallend uiterlijk

Deze Magic Force is een budgetkeuze met een opvallend uiterlijk

Welke switches zijn er?

Er zijn verschillende soorten switches. Cherry MX, de meest bekende fabrikant van switches, heeft tien verschillende soorten om uit te kiezen. Deze switches kenmerken zich door een kleur, red, blue of brown bijvoorbeeld. De meeste fabrikanten houden deze kleurcodes aan voor dezelfde soort switches. Andere merken die deze kleuren aanhouden zijn bijvoorbeeld Gateron, Kailh, en Greetech.

Razer, vooral bekend van gaming accessoires, maakt onder andere gebruik van eigen hybride switches; een kruising tussen mechanisch en dome. Logitech gebruikt zijn eigen Romer-G switches en andere bekende merken zijn Topre en Matias. Deze laatste twee zijn vooral bekend bij liefhebbers.

Bij deze Magic Force zie je dat er is gekozen voor brown switches

Bij deze Magic Force zie je dat er is gekozen voor brown switches

Om het iets makkelijker te maken: er wordt een onderscheid gemaakt tussen tactile switches en linear switches. Een lineaire switch moet je tot de bodem indrukken voor deze een aanslag registreert. Een tactile switch heeft halverwege een voelbare bump, op dit punt wordt de aanslag geregistreerd en kun je verder typen. Je hoeft de toets dus niet verder in te drukken: het kan wel.
Een derde type, die je minder tegenkomt, is de clicky switch. Deze heeft naast een voelbare bump van een tactile switch, ook een hoorbare klik. Deze switches zouden nog wel eens tot geïrriteerde collega's kunnen leiden.

Verder onderscheid in switches wordt gemaakt door de hoeveelheid kracht die je moet gebruiken om een toets in te te drukken. Dit wordt actuation force genoemd. De actuation force wordt gemeten in centiNewtons (cN) maar 1 cN is gelijk aan 1 gram, deze maten worden door elkaar gebruikt. Een gemiddeld rubber dome keyboard heeft een actuation forse van tussen 55g en 60g. Bij mechanische switches heb je doorgaans keus van 45g tot en met 80g.
Een derde punt van onderscheid is het actuation point. Dit is het punt vanaf waar de switch de aanslag registreert. Gemiddeld ligt dit bij 2mm, bij een totale afstand tot bottom out van 4mm. Hoe lager het actuation point, hoe sneller de toets de aanslag registreert en jij naar de volgende toets kunt.

Met deze drie kenmerken, kun je besluiten welke switch voor jou de juiste is.

Welke switch moet ik kiezen?

Mijn daily driver is een Ducky Miya Pro Sakura met Cherry MX Brown switches. De Cherry MX Brown is een populaire tactile switch. De actuation force is met 45g licht en de actuation point gemiddeld, met 2mm. Ik viel voor dit toetsenbord voornamelijk dankzij het geweldige uiterlijk: de kleurtjes en de Japanse kersenbloesem op de spatiebalk en escape-toets. De Cherry MX Brown switches kende ik al en vond ik fijn typen. De keus was snel gemaakt.

Dit zuurstokroze toetsenbord is mijn Ducky Miya Pro Sakura.

Dit zuurstokroze toetsenbord is mijn Ducky Miya Pro Sakura.

Er zijn ook speciale switches. Zoals bijvoorbeeld de silent serie van Cherry. Deze zijn er in Red en Black en zijn stille(re) varianten van deze kleuren. Dan is er ook de Cherry MX Speed Silver, ideaal voor games. Deze linear switch een lage actuation force en actuation point. Mijn advies zou zijn om deze speciale switches achterwege te laten bij je keus, dat maakt het in mijn ogen onnodig ingewikkeld.

De beste manier om te besluiten welke switch je wilt, is simpelweg om het uit te proberen. Al is dat in de praktijk wat minder simpel. Niet veel computerwinkels zullen mechanische toetsenborden hebben die je kunt uitproberen. De meeste MediaMarkt winkels hebben wel enkele gaming toetsenborden van onder andere Logitech en Razer, maar ook Corsair en Kingston, die gebruik maken van Cherry MX switches.

Coolblue heeft in de fysieke winkels zogenoemde testers. Dit zijn kleine bordjes met een aantal kleuren switches naast elkaar, zodat je kunt uitproberen hoe het aanvoelt.

Deze switches zijn bij de meeste webwinkels ook te bestellen, bijvoorbeeld bij Candykeys en Keyboardco

De Wooting One (een Nederlands merk) is een toetsenbord waarbij je zelf kunt wisselen tussen red en blue switches.

De Wooting One (een Nederlands merk) is een toetsenbord waarbij je zelf kunt wisselen tussen red en blue switches.

Of heb je collega's of mensen in je omgeving die een mechanisch toetsenbord hebben? Vraag of je het eens mag uitproberen.

Probeer van te voren te bedenken wat je fijn vindt: vind je het fijn als je de toets lichter of zwaarder moet indrukken voor de aanslag wordt geregistreerd? Wil je feedback voelen of wil je dat de toets pas registreert als je de bodem bereikt? Dit zal je keus al wat makkelijker maken.

Maar wees gewaarschuwd: mechanische toetsenborden zijn verslavend. Als je er eenmaal een hebt, wil je waarschijnlijk niet anders meer, net als ik en Melle Wynia, die zijn toetsenborden voor het schrijven van deze blog ter beschikking stelde.

Ben je lid van Fronteers? Dan krijg je nu korting bij Candykeys en Keyboardco op een mechanisch toetsenbord van jouw keuze. Je kunt contact opnemen met het bestuur voor een kortingscode.