Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

De doelstellingen van het W3C zijn meer een visie dan echte regels

  • Tom Greuter
  • 24 december 2007
  • (Niet gecategoriseerd)

Op ons welkomstbericht hebben we tientallen reacties gehad. Sommige reacties zijn daarom enigszins ondergesneeuwd. De discussie die Cyppher aan wilde zwengelen, wil ik daarom hier herhalen.

Het W3C is van een initiatiefrijke en visionaire organisatie 'gegroeid' naar een logge en op-zichzelf-achterlopende groep mensen. Prachtig dat standaarden ontwikkeld worden, maar vervelend dat een hoop van die standaarden in de praktijk niet werken. Mijn stelling: De doelstellingen van het W3C zijn meer een visie dan echte regels.

Reacties

1 folkert de jong op 24-12-2007 om 10:10 uur:
Nee, woordboektechnisch gezien zijn standaarden niet precies hetzelfde als echte regels. En dat die standaarden in de praktijk niet werken, ligt in mijn optiek meer aan de software- en sitebouwers van deze wereld.

Ik geloof werkelijk dat het belang van valide code meer en meer wordt begrepen door developers en klanten, en dat we wat dat betreft echt de goede kant opgaan.

En tsja, W3C log? Het definieren, vastleggen en harmoniseren van al die standaarden, is natuurlijk niet iets wat je even snel in een kladblok doet. Mijn beeld van de werkgroepen is ook niet echt dat deze bestaan uit enorm gedateerde vergadertijgers. Integendeel eigenlijk...

En dan is het nog niet eens de W3C die voor de echte vertraging zorgt, dat zijn nog altijd de browserboeren en de consumenten. Met name die laatste groep zal het een worst wezen wat standaarden zijn, en gewoon lekker doorsurfen met hun brakke IE6-browsert.

Natuurlijk, van mij mag het allemaal veel sneller. En ik word ook best treurig als ik lees dat het nog wel eens een jaar of tien kan gaan duren dat bijvoorbeeld HTML5 echt ondersteund gaat worden (canvas-tag, joepie!). Maar dat heeft dus blijkbaar zo zijn redenen
2 Anonymus vd Mierenliefde op 24-12-2007 om 22:07 uur:
Voor een zinvolle discussie is het wel zo prettig als Cyppher eerst aangeeft of hij het daadwerkelijk heeft over de doelstellingen van W3C of over de aanbevelingen...
3 Sander v L op 24-12-2007 om 22:48 uur:
@folkert: Het gaat niet tien jaar duren voordat "HTML5 ondersteund wordt". Het gaat tien jaar duren voordat alle onderdelen van HTML5 ten minste twee implementaties hebben die op precies dezelfde manier werken - volgens de zeer uitgebreide test-suite die hiervoor nog geschreven moet worden - waarmee aan de stricte regels wordt voldaan die ervoor zorgen dat de specificatie de titel "recommendation" krijgt.
Browser makers zullen echter de komende jaren de grootste gedeelten van de specificatie al implementeren, en er zal dus al veel eerder van HTML 5 gebruik gemaakt kunnen worden.

Dit is volledig vergelijkbaar met CSS 2.1. De specificatie is nog steeds niet verder dan "candidate recommendation"; en is zelfs een keer heen en terug gegaan naar "Last Call", maar het is al een paar jaar zo dat CSS 2.1 de standaard is waar je naar kijkt, niet CSS 2. (Alle browser makers zijn namelijk bezig de laatste details van CSS 2.1 te implementeren; en daarbij komen ze steeds dingen tegen die nog niet volledig genoeg, of bruikbaar genoeg, gespecificeerd zijn, waarna de specificatie weer verder verduidelijkt moet worden.)


@Krijn: with a long weblog title (as here), the legend flows out of the form (at least on gecko's 1.8.1 branch), which makes for rather hard reading against the dark background.
At the very least, could you give the div.section form selector rule a background-color property? (The validator should've given you a warning about that, right? *checks Oh, hmm, I guess it doesn't show warnings when there's 'errors'. Bleh, stupid validator.) Better yet would be to figure out why the legend isn't wrapping and fix that - though I figure that might have something to do with the !important rules in the user-agent stylesheet, and thus be rather hard to fix...
4 Sander v L op 24-12-2007 om 22:52 uur:
(Ben ik trouwens de enige die bij het bespreken van specifieke CSS technieken automatisch overstapt op Engels? Ik heb er grote moeite mee in het Nederlands nauwkeurig het equivalent van "flows out of the form" of "why the legend isn't wrapping" uit te drukken.)
5 Kilian Valkhof op 26-12-2007 om 01:01 uur:
Wat door de door Andy Clarke aangezwengelde discussie m.b.t. de CSS working group naar boven kwam, is dat die niet bezig is met het bedenken van nieuwe technieken, maar met het bedenken van nieuwe implementaties.

Daar zit denk ik een miniem maar duidelijk verschil: het W3C kijkt naar nieuwe implementaties, niet naar "echte" vernieuwing.

In principe werkt het W3C met browsermakers bij het bedenken en opstellen van nieuwe standaarden, en in het algemeen volgt zicht dat ook wel in features van browsers (gekeken naar puur het aantal browsers, niet hun verspreiding).

Mozilla, Apple en Opera lopen allen niet achter met hun rendering engine. Feitelijk is het dus slechts een kwart van de bedrijven die écht achterloopt. Lullig dat dat nou net de grootste is.

Terugkomend op de stelling: Het is zeker meer visie dan regels (het W3C is geen regelgevende organisatie als bv. ISO) maar voor het merendeel is het gelukkig wel een visie waar browsermakers zich ook in kunnen vinden :)
6 Krijn op 27-12-2007 om 10:18 uur:
@Sander v L:
Fixed, hoewel ik de <legend> vervangen heb. En nee, ik heb niet de behoefte om nu volledig Engels te gebruiken ;)
7 Hypotheek Expert op 25-03-2008 om 18:46 uur:
De taken van het W3C kan je vergelijken met het managen van moeilijke problemen. Het managen van moeilijk diverse met vele soorten variabelen kunnen alleen benaderd worden via een conceptuele benadering. Je kan hierbij denken aan het structureren en categoriseren van informatie.

Echter, soms categoriseer je vanuit een bepaald perspectief dat voor een bepaald voorbeeld zeer effectief is. In de praktijk blijkt dat achteraf minder effectief te zijn omdat andere voorbeelden zijn die vaker voorkomen en volgens die categorisatie een slechtere fit hebben.

Terugkoppeling is altijd moeilijk en nagenoeg onmogelijk. Wat eens is afgesproken is moeilijk te herzien als de informatie wijdverspreid op internet al uitgelegd is en browsers moeilijk kunnen worden geupdate.
Plaats een reactie