Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

RSS beschikbaar

Op veler verzoek heeft Krijn gisteren de RSS-feed van het blog geactiveerd, dus hang hem gauw in je favoriete reader! Een feed van aankomende bijeenkomsten is in de maak.

Reacties

1 Sander v L op 22-12-2007 om 00:35 uur:
Dat is nou wel weer wat minder. Hebben we hier een organisatie waar het vaak over kwaliteit en standaarden gaat, en dan wordt er een RSS feed op de site gezet, i.p.v. een Atom feed.
</mierenneuker>

;P
2 Krijn op 22-12-2007 om 11:51 uur:
@Sander v L:
Volgens mij hebben ze zo'n beetje hetzelfde effect: een seintje krijgen als er een nieuwe post is. Maar eigenlijk weet ik ook niet zoveel van Atom af, dus misschien heb ik het wel helemaal mis.

Wat zijn precies de voordelen van Atom boven RSS, in dit geval?
3 Sander op 22-12-2007 om 13:09 uur:
Voor de gemiddelde gebruiker is het effectief even bruikbaar, ja - op dezelfde manier als een table-layout even bruikbaar voor zo'n gebruiker is als een layout zoals wij die maken.
De Atom standaard is veel schoner en eenduidiger (en heel erg veel makkelijker om te implementeren, omdat je precies weet wat voor content elk element mag hebben). Het grote voordeel van Atom is dat je kan aangeven of content van een element html of plain text is, wat bij RSS niet kan. Dit leidt er bij RSS toe dat als je bijvoorbeeld eens een html <element> wil noemen in een blog entry, de helft van de feed readers dat element gaan proberen te interpreteren, en de andere helft juist te veel escaped (afhankelijk natuurlijk van of jij in je feed al had ge-escaped of niet).

Atom is verder een "echte" standaard met een RFC nummer - http://tools.ietf.org/html/rfc4287 - terwijl RSS minstens 9 niet-compatibele versies heeft - http://diveintomark.org/archives/2004/02/04/incompatible-rss - en drie daarvan noemen zich RSS 2; weet jij welke daarvan hier op de site staat? Weten feedreaders dat?
4 Krijn op 22-12-2007 om 15:08 uur:
Ik weet alleen dat http://feedvalidator.org/ de huidige feed okay vindt.

Voor een simpele feed als deze verwacht ik niet dat readers er moeite mee hebben, maar zodra 'ie wat uitgebreider en/of rijker wordt, is Atom inderdaad de logische (en waarschijnlijk enige) volgende stap.

De vergelijking met een table based layout vind ik trouwens scheef, aangezien ik niet meer zou weten hoe dat moet ;)
5 Thomas op 22-12-2007 om 15:27 uur:
Alleen waar is een duidelijk knopje zodat je makkelijk kan zien dat deze site een feed heeft?
Want dat kleine knopje in de browser UI is niet echt opvallend en je kijkt er héél gemakkelijk overheen kijken...
6 Krijn op 22-12-2007 om 15:37 uur:
Weer een interessante discussie...

Thomas, zou jij ook makkelijke knopjes voor het afdrukken van de pagina, of het vergroten van het lettertype willen hebben op een site? Waar leg je de grens? Iedere browser geeft tegenwoordig op een (redelijk) generieke manier aan dat een site een feed bevat.

Hoe denken andere mensen hierover?
7 Sander op 22-12-2007 om 15:51 uur:
Ik zou ook niet meer weten hoe een RSS feed moet. Het ligt er maar net aan wanneer je op de betere techniek bent overgestapt. :)

Persoonlijk denk ik dat het nog te vroeg is om totaal geen link naar de feed te tonen binnen de site; het standaard icoon in de browser is te nieuw, en er zijn waarschijnlijk nog te veel mensen zijn die bijvoorbeeld IE6 in combinatie met een stand alone feed reader gebruiken.
Wat dat betreft denk ik dat het nog een jaartje gaat duren voordat die grens echt achter ons valt te leggen.
8 Tom op 22-12-2007 om 16:05 uur:
@Sander: Ik kan me nauwelijks voorstellen dat de beoogde doelgroep van deze site "IE6 met een stand-alone reader" gebruikt.

Voor mij is de huidige implementatie voldoende. Maar het feit alleen al dat hier deze discussie ontstaat rechtvaardigt wel de overweging om de feed duidelijker te tonen.
9 Tom op 22-12-2007 om 16:06 uur:
En... boem! Hij is er al. Well done, Krijn!
10 Krijn op 22-12-2007 om 16:08 uur:
Ik heb 'm rechts in het menu gezet. Andries gaat misschien daarvoor nog iets met http://feedicons.com/ doen, maar dat zal wel na de feestdagen worden :)

Idem voor mij wat betreft Atom feeds ;)
11 Ronald op 23-12-2007 om 10:41 uur:
Jammer dat het een partial feed is i.p.v. een full. Een full feed bespaart de nodige tijd.
Maar, aplaus dat hij er is.
Plaats een reactie