Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Cursus front-end in de maak

Degenen die de mailinglijst van Fronteers vanaf het begin gevolgd hebben, zullen weten dat ik destijds begonnen ben met het vertalen van HTMLdog.com. Op deze website staan heldere teksten die voor beginnende front-end ontwikkelaars een goed leermiddel kan zijn. Voor het vertaalwerk vroeg ik mensen te helpen, vele handen maken immers licht werk.

Na een explosieve start met diverse vertalers, daalde spirit tot een nulpunt bij zowel mij als de andere vertalers toen de zomervakantie voorbij was. Dit is iets wat ik van mezelf -als aanstichter van het project- erg betreur. In de actieve tijd is een groot deel van de beginners artikelen vertaald. Het leek echt alsof alles binnen een maand klaar zou zijn.

Het is de bedoeling een compleet nieuwe website op te zetten. Deze zal specifiek gericht zijn op docenten en studenten. We kunnen als front-end ontwikkelaars dan gemakkelijk mensen doorsturen, als die websites willen leren maken. Geen verwarrende artikelen voor gevorderden, geen storende nieuwsberichten welke alleen professionals begrijpen. De website zal een heldere plaats zijn om de cursus te volgen, of te downloaden. De vertaalde werken van HTMLdog zouden ook slechts de basis zijn van de website, waarna deze uitgebreid kan worden. Denk aan een basiscursus JavaScript.

Maar zoals gezegd, is indertijd het project aan een stille dood gestorven. Daar wil ik nu echter verandering in brengen. Ik heb een planning gemaakt om in de komende maanden alle vertalingen gereed te maken, en de website goed getest online te plaatsen. Na de zomervakantie kan de cursus omarmd worden door onderwijzend Nederland en België.

Hiervoor heb ik echter wat hulp nodig. De mensen die destijds hebben geholpen heb ik weer benaderd, maar wil toch een oproep doen om meer helpende handen te vinden. Als je graag mee wilt helpen, dan kun je contact opnemen met mij. Ik zal je dan van meer informatie voorzien.

Hierbij overigens ook direct een oproep voor nieuwe ideeën. Wat zou jij van een website met cursus als deze verwachten? Reacties kun je hier achterlaten.

Reacties

1 Marcel op 18-02-2008 om 13:50 uur:
Het gevaar om lullig over te komen neem ik dan maar: Waarom een Nederlandstalige website waar de Engelstalige site meer dan genoeg inhoud bevat?

Wat mij betreft mag vraag 1 van een toekomstige Fronteers-test zijn: "How good is your understanding of the English language?" of iets in die strekking. Het is toch echt een vereiste op vele CV's in dit vakgebied.

Maargoed, over die vraag is al nagedacht lijkt me, dus: waarom?
2 Sander A op 18-02-2008 om 16:18 uur:
'Jong geleerd is oud gedaan'

Ik denk dat als we willen voorkomen dat jonge leerlingen het niet eerst op de '97-manier leren we moeten zorgen voor goede handleidingen die ook toegankelijk zijn voor hen die wellicht (nog) niet zo goed zijn in Engels. Anders vallen ze toch terug op Nederlandse handleidingen die waarschijnlijk minder goed zijn.
3 Lon op 18-02-2008 om 16:33 uur:
Sorry (engels), maar ik ben het met Marcel eens.

Alle effort (engels) lijkt nu gestoken te worden in het vertalen van bestaande content (engels).

Tegen de tijd dat alles vertaald is zal die content alweer obsolete (engels) zijn.

En laten we eerlijk zijn: niemand heeft zin in een domme vertaaljob (engels).

Stop je energie en creativiteit liever in het verzamelen, filteren, redigeren, bundelen en verspreiden van relevante informatie.
4 Krijn op 18-02-2008 om 17:12 uur:
Ik zie persoonlijk ook niet veel toegevoegde waarde in een vertaling van HTML Dog, dus ik ben blij dat mensen die die waarde wel zien het vertaalwerk doen. Ik denk dat de meeste mensen die gewend zijn aan Engels het niet zo nuttig vinden. Maar voor die mensen wordt het dus ook niet gedaan.

@Arjan: mogen we aannemen dat de Commissie Onderwijs onderzoek heeft gedaan naar het nuttige aspect van deze vertaalslag?

@Lon: laten we eerlijk zijn; niemand heeft zin in een domme generalisatie. Er zijn namelijk al wat mensen bezig met de vertaling.
5 Kilian Valkhof op 18-02-2008 om 17:19 uur:
Ik geloof dat HTMLdog, deze resource (engels) de tand des tijds ondertussen redelijk goed heeft doorstaan, hij is nog steeds gigantisch relevant, ook al is hij ouder dan 2 maanden.

Het is niet zo zeer voor de mensen die actief op zoek zijn naar een baan als front-ender (om antwoord te geven op Marcel). Ik neem aan dat je die niet meer de basics hoeft te leren.

Ik snap de skepsis, maar voor de jongere frontendertjes is Nederlands toch echt wel handig.

Daarom wordt er op de basisschool, het middelbaar onderwijs, het MBO en het HBO ook gewoon in het nederlands onderwezen. Pas op de universiteit komt er echt Engels om de hoek kijken. Ik vraag mij af: waarom zou dat hier anders moeten zijn?

Lon's laatste zin vat precies samen wat we met dit project gaan doen. Lon, ik ben blij dat je Arjan en de rest hier in steunt!
6 Don Crowley op 18-02-2008 om 23:19 uur:
Ik sta achter de vertaling. Als dit soort informatie gewoon beschikbaar is in het nederlands dan zal het een grotere bereik hebben.

Er wordt niet voor niets nog steeds les gegeven in het Nederlands to universitair niveau toe, al zijn er vaker plannen geweest om les alleen in het engels te geven. Je begrijpt alles beter in je moedertal... daarom begrijp ik jullie allemaal nog steeds niet ;)
7 Lon op 19-02-2008 om 13:55 uur:
Een tijdje geleden had ik samen met een collega al een tooltje gemaakt dat misschien handig is.

Ik heb het nu live gezet: http://sjoogle.q42.net/css21.nl.

Het is de officiele nederlandse CSS2.1 versie. Werkend en wel!

Vanaf heden kun je dus je CSS in het Nederlands schrijven. De bijgeleverde engine (ook in het nederlands gecodeerd) zorgt dat het werkt!

(enkel in IE getest overigens denk ik)
8 Krijn op 19-02-2008 om 19:37 uur:
Wat super handig Lon! ;)
9 Sander A op 20-02-2008 om 19:22 uur:
;-)

Wel verwarrend hoor. Bij 'cursor: kruishaar;' stel ik me toch een andere vorm voor (meer ~ i.p.v. +)
10 Arjan op 21-02-2008 om 14:55 uur:
De keuze voor een vertaling is in mijn ogen logisch, en wel om de volgende reden.

Ik heb diverse input gekregen van beginnend front-end ontwikkelaars. Ze vinden het lastig een eerste begin te maken. Ze willen het liefste een gemakkelijke start hebben om vanuit daar voort te borduren.

Zo is het niet mijn bedoeling ze weg te houden van de vele goede Engelstalige artikelen. In tegendeel, de belangrijkste dingen in het Nederlands met daarbij de Engelse termen. Zoals gezegd is HTMLdog.com de basis, waar ook goede aanwijzingen bij komen om in het Engels bezig te gaan. Kilian reageerde daar goed op, het moet inderdaad de basis zijn voor 'het verzamelen, filteren, redigeren, bundelen en verspreiden van relevante informatie'.

Daarbij komt ook nog kijken dat op het moment veel professionele front-end ontwikkelaars vrij hoog geschoold zijn (hbo, wo). Is HTML en CSS niet iets wat een MBO-er ook zou kunnen? Ik denk van wel. Kijk met die steek eens naar het niveau van het Engels op dat onderwijs, en je zult gouw merken dat een solide basis in het Nederlands een must is.

Ik denk dat het vertalen veel meer nut heeft dan de humoristische versie die jij hebt gemaakt, Lon ;)
11 Lon op 21-02-2008 om 15:42 uur:
Ik kan het niet laten...

"...en je zult gouw merken dat een solide basis in het Nederlands een must is."

Ouw! Dat doet pijn in deze context.

Het doet me denken ook denken aan een mevrouw die tijdens een Lagerhuis-uitzending over integratie van allochtonen zei dat "alle allochtonen een crash-course nederlands" zouden moeten krijgen.

Hoe dan ook. Arjans argumenten kunnen best valide zijn (ik zeg niet dat ze het zijn, ik zeg niet dat ze het niet zijn). Ik denk enkel dat de beperkte resources effectiever en innovatiever ingezet kunnen worden.
12 Arjan op 21-02-2008 om 15:47 uur:
Ja, ik deel je humor gelukkig wel. Snel een reactie typen is niet mijn ding (over een paar minuten weg...).

Brand maar los, hoe zou ik ze effectiever en innovatiever in kunnen zetten? (Ik voel me wel een beetje schuldig door een vraag terug te stellen.)
13 Arjan op 21-02-2008 om 15:51 uur:
Waarmee ik overigens niet wil stellen, dat dit een onderwerp is dat in een paar minuten behandeld zou moeten worden ;)
14 Lon op 21-02-2008 om 16:14 uur:
Ik heb de oplossing ook niet zomaar voorhanden.

Een korte analyse.
Wat ik nu zie is een vereniging met een paar actieve leden en een slapende achterban (lid of niet) die een enorm potentieel vertegenwoordigt.

Voor het vertalen van technisch basis-materiaal hoef je die achterban niet wakker te maken. Iedereen heeft het al druk genoeg.

Als je een echt actieve vereniging wilt dan moet je die achterban echt enthousiast zien te krijgen.

Daar zou wat mij betreft een flinke discussie aan gewijd mogen worden.

Willen jullie (ik ben geen lid meer) een stille vereniging met enkele betrokken leden en een paar half-slapende commissies die dingen doen waar lang niet alle leden warm voor lopen.
Of wil je dat fronteers een levend platform wordt waar iedereen toe aangetrokken wordt vanwege de toegevoegde waarde en uitdaging die het voor een grote groep mensen biedt.

Front-enders zijn van nature mensen die graag nieuwe dingen uitvogelen.
Ik zou die eigenschap willen kietelen op een zodanige manier dat iedereen er plezier in heeft en baat bij heeft.
15 Krijn op 22-02-2008 om 15:27 uur:
Lon: wat je ziet, is een vereniging. Daar heb je meestal een relatief kleine groep vrijwilligers die actief bezig is. Als je iedereen in een vereniging actief mee wilt laten doen, moet je het een bedrijf noemen, sollicitatie- en functioneringsgespreken houden en iedere maand een mooi loonstrookje aan je leden geven.

Ik ben het met je eens dat het goed zou zijn om de 'achterban' enthousiast te krijgen, maar iedereen wordt weer enthousiast van iets anders. En dat weet je ook wel, anders was je met jouw enthousiasmerende ideeën nu voorzitter geweest. Ik denk dat jij een soort vereniging van Q42 werknemers voor je ziet, maar die is er al, volledig werkend op de manier die jij voor ogen hebt.

Als je mij enthousiast wilt krijgen: word lid en deel je kennis. Of organiseer een bijeenkomst in Den Haag, 2 minuten lopen vanaf HS.

Hoe maken we jou enthousiast?
16 Lon op 22-02-2008 om 21:42 uur:
Krijn: jij zegt dat ik een bedrijf wil. Onzin. Ik wil een vereniging. Laat ik me verklaren.

Ik ben 8 jaar lid geweest van een roeivereniging en ongeveer 15 jaar van een schaakvereniging.

Beide verenigingen werden gedreven door een relatief kleine groep bestuurs- en commissie-leden.
Maar heel veel leden coachten ook anderen. En werden zelf gecoacht door weer anderen. Iedereen verbeterde zich door deelname aan het verenigingsleven. Er was kennisoverdracht op alle niveau's. En een hele grote groep leden besteedde 2 avonden per week aan de vereniging. Vrijwel alle leden waren actief en deden mee.

Dat is een vereniging. Fronteers is hooguit een organisatie. En op termijn een vertegenwoordiging.

Kijk nu eens naar jezelf. Of laat ik naar mezelf kijken. Ik werk 4 dagen per week. Maar belangrijker nog ik struin het internet 5 a 6 avonden per week af op zoek naar nieuwe kennis. Ik doe een beetje mee aan discussies. Ik pruts wat met nieuwe technieken en inzichten. Ik vogel wat uit. En zo blijf ik enigszins bij.

Zoals ik zijn er tallozen. Jij bent er vast ook zo een. Ongetwijfeld.

Zou ik dat niet veel beter met gelijkgezinden kunnen doen?
Dat heeft niks met een bedrijf te maken. Dat heeft met gedrevenheid en nieuwsgierigheid te maken, met toegevoegde waarde en verenigen.
Ik denk dat ik heel veel kan leren van de Fronteersleden. En ik denk ook dat ik ook wat interessante kennis heb waar veel fronteers wel wat mee zouden kunnen.
Dat schreeuwt wat mij betreft om een vereniging.

Over mijn lidmaatschap.
Ik ben lid af geworden omdat ik me totaal niet kan vinden in de manier waarop jullie voorzitter over deze vereniging praat tijdens presentaties. Wat hij daar beschrijft heeft niks te maken met waar ik lid van wil zijn.

En over een bijeenkomst organiseren: ik geloof niet in kennisoverdracht via PowerPoint tijdens een maandelijkse bijeenkomstenserie zonder doel/struktuur/visie.

Zo. Ik heb gesproken. En nu ga ik weer zwijgen.
17 Krijn op 22-02-2008 om 22:15 uur:
Ik ben er ook zo een. En nu? Alle leden rondmailen dat ik wat sites aan het lezen ben? Ik denk dat ze daar op zitten te wachten. Ow, in dat geval, kom gezellig allemaal op IRC!

Hoe delen jullie intern bij q jullie kennis? Hoe houden jullie elkaar enthousiast? En denk je dat dat systeem ook werkt als je niet naast elkaar zit?
Plaats een reactie