Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Fronteers op IRC

Vanaf heden is het IRC kanaal #fronteers op freenode - irc://irc.freenode.net/fronteers - opgericht. De doelstelling bij dit kanaal is om een zeer laagdrempelige vorm van communicatie aan te bieden voor alle Fronteers leden, voor zaken waar je geen email aan zou verspillen, maar die toch nuttig kunnen zijn om af en toe eens met mede front-enders te bespreken.

Natuurlijk is IRC niet een medium wat iedereen aanspreekt (net als mailinglists dat niet zijn, en web forums niet, en facebook niet, en...), en niemand wordt dan ook geacht hierin aanwezig te zijn, noch zal dit IRC kanaal ooit essentiëel zijn voor betrokkenheid bij de vereniging. Maar mocht IRC wel jouw medium zijn, dan is dit kanaal vanaf heden dus beschikbaar. Ook niet-leden zijn natuurlijk welkom. De commissie Online Community zal zich binnenkort uiten over andere online vormen van communicatie.

Het is met het opzetten van een nieuw IRC kanaal altijd een gok hoe deze zal lopen. Misschien blijkt er helemaal geen animo voor te zijn, en blijft het kanaal na de eerste paar weken volledig uitgestorven. Misschien wordt het een babbel en klets kanaal met weinig toegevoegde waarde. Maar misschien weet het de juiste balans te vinden van low-volume, high-signal interactie, met een mix van technische vragen en sociale interactie. Het is een experiment, en we zullen vanzelf zien hoe het loopt.

Mocht je nog nooit van IRC gebruik gemaakt hebben, dan heeft Wikipedia een lijst met mogelijke IRC clients. Het laagdrempeligst zijn waarschijnlijk de ingebouwde IRC clients van Opera en SeaMonkey, waarbij deze laatste ook als extensie voor Firefox beschikbaar is. Als je een IRC client hebt geïnstalleerd zou je vervolgens op de link uit de eerste paragraaf moeten kunnen klikken om automatisch naar het IRC kanaal te gaan. Via je browser kun je freenode Web IRC gebruiken.

Tenslotte nog een policy puntje: we volgen de freenode guidelines en publiceren geen logs voor dit kanaal. Toch zullen individuele deelnemers aan de conversatie wel logs bijhouden, dus vergeet niet dat IRC een publiek medium is.

Reacties

1 Sander v L op 06-03-2008 om 23:54 uur:
Overigens is het niet loggen op dit moment slechts een tijdelijke policy, totdat we een beter inzicht krijgen in hoe het kanaal gaat lopen. Als er veel technische discussie ontstaat kan logging af en toe erg nuttig zijn.

Meningen van voor- of tegenstanders voor publieke logs worden op prijs gesteld.

(We hebben verder vanavond acht mensen op #fronteers gehad, als ik goed geteld heb, met gelijk al een aantal interessante gesprekken. (Uiteenlopend van een mogelijke bijdrage van bestaand cursusmateriaal voor de commissie onderwijs, tot eerste indrukken over de IE8 beta.))
2 Colin Meerveld op 07-03-2008 om 08:47 uur:
Het was idd interessant. Mijn voorkeur gaat uit naar logging.
3 Lon op 07-03-2008 om 11:26 uur:
Mooi initiatief. Mogen ex-leden ook meedoen?

Over IE8: het is duidelijk nog een beta. Of eigenlijk niet. Ik heb heel effe getest en kwam erachter dat het opvragen van de offsetWidth van een HTMLElement ongeveer een factor 100 trager is dan in IE7! Per opvraagactie kost me dat nu een halve seconde of zo... absurd...
4 Krijn op 07-03-2008 om 11:30 uur:
Lon: tuurlijk! :)
5 Sander op 12-03-2008 om 15:31 uur:
Misschien ook de moeite waard te noemen voor mensen die niet bekend zijn met IRC: op ieder willekeurig moment dat je binnenkomt is er een grote kans dat er geen conversatie bezig is. We zijn waarschijnlijk allemaal druk aan het werk met verschillende projecten, of in andere IRC kanalen aan het praten.
Als je zelf een onderwerp hebt wat je op wil brengen, gewoon gedag zeggen en van wal steken; na enige tijd kijkt er vanzelf iemand anders weer naar het window met de IRC client en zal antwoorden, en een conversatie komt dan vanzelf tot stand.
Als je zelf geen onderwerp hebt, gewoon doen wat iedereen verder doet: "lurken". Dat wil zeggen, hou het window open in de achtergrond, en kijk om het uur eens naar wat er gebeurt. Je zou zelfs je IRC programma kunnen instellen om een "notify" te doen (meestal taakbalk flash) als er wordt gepraat. Op deze manier mis je het niet wanneer interessante discussie op gang komt (naar mijn mening is de afgelopen week een redelijk succes geweest hiermee), en kost IRC de rest van de tijd toch geen aandacht.

De enige manier waarop je bijna zeker weet dat je zal missen waar IRC over gaat is als je binnen komt, en zonder iets te zeggen binnen een half uur weer vertrekt.
6 Krijn op 23-04-2008 om 15:03 uur:
Wat vinden we er tot nu toe van? :)
7 Sander op 23-04-2008 om 15:09 uur:
Het dagelijkse groepje aanwezigen is nog steeds wat aan de kleine kant, maar ik denk ondertussen dat het channel het wel overleeft (waar ik drie weken geleden een stuk minder zeker van was), en langzaamaan zal blijven groeien.
Vooral het nut om even tussendoor was verder te praten over commissie emailtjes e.a. is groot, en voor de rest houdt semi-on topic (niet direct front-end, maar wel alles gerelateerd aan) het off-topic geklets redelijk goed in balans.
8 Sander v. L. op 08-09-2009 om 15:32 uur:
Het dagelijks groepje aanwezigen is langzaam blijven groeien, en de laatste drie maanden zijn we doordeweeks bijna dagelijks zeer actief, met rond de 20 aanwezigen (vandaag een nieuw record met 24 mensen tegelijkertijd), en veel interessante onderwerpen. Ik zou zeggen dat het IRC kanaal eindelijk echt een succes is. :)
9 Pauca op 11-05-2010 om 04:27 uur:
Ben een nieuweling hier, dan weet je dat alvast...
Ik woon in New Bern USA...Klinkt ver weg is het ook maar niet op het net.
Nu een vraag: Ik heb een aardige grote opdracht voor een groot bedrijf die een 5-tal websites samen wil voegen in 1 grote duidelijke website...Joomla is de applicatie die gebruikt word. Is er iemand die mij zou kunnen/willen assisteren met webtechnische oplossingen en wat is zijn/haar tarief?
10 Sander v. L. op 02-10-2011 om 15:04 uur:
Laten we hier nog eens een status-update doen. We zitten tegenwoordig op weekdagen met een vaste groep van 35-40 bezoekers op IRC. Discussie blijft een goede mix van front-end en verenigings-gerelateerde onderwerpen, en sociaal geklets.
11 Sander v. L. op 01-12-2013 om 22:31 uur:
Aangezien deze blogpost overal gelinked staat lijkt een backlink naar de toekomst toe hier wel op z'n plaats: Veel vrijwilligers geven de voorkeur aan het gebruik van IRC via de web-app IRCCloud, welke sinds kort geld vraagt voor het gebruik, en Fronteers biedt dit aan actieve vrijwilligers aan op onze kosten.

Verder loopt IRC nog steeds erg goed. Dagelijks 50+ mensen. Met meer mensen lopen er tegenwoordig af en toe meerdere gesprekken door elkaar, wat lastig te volgen kan zijn, maar de atmosfeer en algemene kwaliteit van gesprekken blijft goed.
12 Gilbert Lopulisa op 17-02-2014 om 16:38 uur:
Hallo Fronteers,

Geweldig dat deze site bestaat. Ik ben in het dagelijks leven docent ICT op het Deltion College te Zwolle. Wij leiden daar o.a. Mediadevelopers op. Deze opleiding vindt zijn oorsprong in de opleiding Mediatechnologie. Een opleiding met een grafische achtegrond (o.a. DTP, het grafische productieproces en websites). Sinds een aantal jaren is deze opleiding ondergebracht bij ICT onder de kwalificatie Applicatie en Mediaontwikkeling, met daarin de opleiding Applicatieontwikkelaar en Mediadeveloper. Beide opleidingen lopen voor een groot deel naast elkaar. Onze Mediadeveloper houdt zich voornamelijk bezig met webtalen. De Applicatie ontwikkelaar heeft daarnaast ook onderdelen zoals asp, c#, C++.

De Mediadeveloper richt zich voornamelijk op de front-end. In dat opzicht vind ik het zeer interessant om de ontwikkelingen op dat gebied o.a. via deze website te volgen. Ook om het feit dat wij altijd op zoek zijn naar (stage)bedrijven voor het plaatsen van Mediadeveloper stagiaires, voorlichting in de vorm van gastlessen door bedrijven, enz.

Met vriendelijke groet,

Gilbert Lopulisa
Docent ICT
Plaats een reactie