Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Webrichtlijn 16: Paragrafen, nieuwe regels en alinea’s

Gebruik het p (paragraph) element voor het aangeven van paragrafen. Gebruik niet het br (linebreak) element voor het scheiden van paragrafen. (R-pd.3.4)

Onder de noemer 'Schrijf zowel grammaticaal correcte, als beschrijvende markup (R-pd.3.1)' deze richtlijn over paragrafen.

Wat is voor ons een paragraaf? Het voorbeeld in de webrichtlijnen is vrij logisch. Maar waarvoor gebruik jij nog meer een <p> element?

Wanneer was de laatste keer dat jij <br><br> typte? Kun je hiermee leven als iemand anders het doet (zoals hier in de reacties :)?

Heb je links naar documenten waar <br> echt volledig mis<br>uikt wordt? En weet jij, los van gedichten en adressen, nog een legitieme toepassing voor dit element?

Reacties

1 Kilian Valkhof op 18-03-2008 om 13:47 uur:
Wat mij betreft begint een paragraph vanaf een regel tekst.

Soms is bij automatische tekst wel een gegenereerde <br> nodig, bv. als je enkel een nieuwe regel wilt en niet direct een nieuwe alinea. (Ik hoor hiervoor graag een andere oplossing!)

Andere legitieme toepassing: Totdat vertical float bestaat moet je soms de laatste paar regels van een tekst aanpassen met <br> om het niet over een visueel element heen te laten lopen.
2 Maaike de Laat op 18-03-2008 om 14:05 uur:
Soms wil je gewoon dat een zin binnen een paragraaf op een nieuwe regel begint. Of soms wil je het zelf niet, maar de eigenaar van een site die jij gebouwd hebt wel :-)
Ik heb er geen enkel bezwaar tegen om dan een br te gebruiken. Sterker nog, ik zou niet weten hoe je dat anders op moet lossen.
3 Koen Willems op 18-03-2008 om 18:41 uur:
Wat me verder nog te binnen schiet is het gebruik van een <br /> om een input field na een label op een nieuwe regel te laten beginnen.

Een leuk stukje over het gebruik van het break-element is overigens te lezen op: http://green-beast.com/blog/?p=207
4 Blaise Kal op 19-03-2008 om 19:14 uur:
Ik probeer het gebruik van <br>'s te vermijden. Meestal kan je wel een of ander element een display:block geven voor een vergelijkbaar resultaat. In TinyMCE vervang ik automatisch <br><br> met een nieuwe paragraaf.

Maar soms ontkom je er gewoon niet aan. En wie heeft er last van?
5 Stephan Bakker op 20-03-2008 om 09:16 uur:
Als er eens een alinea tag bestond, die je binnen de <p> kon gebruiken.
Maar die is er niet, dus wat moet je dan. Ik weet niets anders dan de <br /> nog maar even binnenboord te houden daarvoor.
Maar het voelt altijd wel een beetje als vervuiling.
6 Raph de Rooij op 30-03-2008 om 15:22 uur:
Volgens mij is er bij sommigen sprake van begripsverwarring hier. Het gaat er niet om dat <br> niet zou mogen, waar dat het gebruik ervan beperkt blijft tot waar het element voor bedoeld is. De eenvoudigste manier om vast te stellen dat het <br>-element niet correct wordt toegespast is het gebruik van twee <br>-elementen achter elkaar. Overigens kun je met CSS witruimte toevoegen, indien gewenst.

m.vr.gr.

Raph
Plaats een reactie