Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Webrichtlijn 44, 45, 46 & 47: Linktekst

Beschrijf niet het mechanisme achter het volgen van een link. (R-pd.8.1) Schrijf heldere, beschrijvende tekst voor links. (R-pd.8.2) Gebruik het minimum aan tekst dat nodig is om te begrijpen waar de link naartoe leidt. (R-pd.8.3) Geef voldoende informatie over de bestemming van een link om onaangename verrassingen voor de bezoeker te voorkomen. (R-pd.8.4)

Allemaal logische richtlijnen, die vooral belangrijk zijn voor content managers. De Webrichtlijnen halen ook het title attribuut aan. Klik hier om dat voorbeeld te bekijken. Wanneer gebruik jij dit attribuut om een link te verduidelijken?

Reacties

1 Kilian Valkhof op 24-06-2008 om 20:24 uur:
Wellicht een leuke toevoeging: Na een usability onderzoek van de BBC hebben ze besloten het hCalendar microformat uit hun broncode te halen:

http://www.bbc.co.uk/blogs/radiolabs/2008/06/removing_microformats_from_bbc.shtml

De bottom line is dat het gebruik van title attributen vaak problemen geven voor mensen met een screen reader (in dit geval het title attribuut op een abbr element, maar dat geld natuurlijk ook voor links) Zijn er hier mensen die na iets soortsgelijks er voor hebben gekozen microformats weg te halen, of juist toe te voegen?

Overigens ben ik van mening dat "verder lezen" of [om iets te doen,] "klik hier" zo af en toe best een acceptabele link tekst kunnen zijn. Het title attribuut gebruik ik wanneer er in de link zelf niet genoeg informatie is (bv. wanneer dit een afbeelding is) en dus verduidelijking kan hebben.
2 Joost van der Borg op 24-06-2008 om 20:46 uur:
Bij de BBC was met name het title-attribuut in het abbr-element een probleem: Dit word (zo begrijp ik uit het artikel, als iemand me kan verbeteren graag) juist bij dat element vaak uitgesproken. Dit leverde weer accessibility-problemen op omdat deze titels niet echt human-readable zijn. Het lijkt me niet per definitie problematisch. Zie hierover ook http://www.webstandards.org/2008/06/23/haccessibility-redux/
3 Sander A op 24-06-2008 om 22:14 uur:
Ik ben altijd wat huiverig voor het gebruik van het title-attribuut omdat ik niet weet wat voor gevolgen het precies heeft bij de eindgebruiker. Bij gebruik van een doorsnee browser is dit weliswaar zeer voorspelbaar, maar bij screen readers hangt het bv. van de instellingen van de software af (heb ik me tenminste laten vertellen).
Maar als een screen reader de title voorleest, is dat dan i.p.v. de link-tekst of als aanvulling daarop of is daar ook geen pijl op te trekken?

Hoewel ik ook geen fan ben van "lees verder"-links vind ik het voorbeeld dat bij de richtlijn gegeven wordt niet echt overtuigend. Het lijkt mij dat de titel van het item in zo'n geval namelijk vrijwel identiek is aan de waarde van het title-attribuut. Dat attribuut biedt daardoor weinig tot geen toegevoegde waarde. Vergelijk het met een alt-tekst die overbodig wordt als de afbeelding in de gewone tekst al voldoende omschreven wordt.

Ik bedenk nu dat het wel voordeel biedt als je een screen reader gebruikt en met je toetsenbord door de pagina tabt omdat je dan je kopje overslaat. Hmmm....

"Klik hier"-links zijn echt not done wat mij betreft. Doe dan maar "type het volgende adres in de adresbalk en druk op enter: http://...." ;-)
4 Sander A op 24-06-2008 om 22:17 uur:
offtopic
@Krijn: na submit staat mijn bericht nog in het reactie-veld (!?)
5 Krijn op 25-06-2008 om 07:38 uur:
Sander A: Opera 9.5 gebruiker? :)
6 Sander A op 25-06-2008 om 22:37 uur:
Wie ik?
Hoe kom je daaaar nou toch bij!?
7 Krijn op 25-06-2008 om 22:46 uur:
Ik vind het ook maar een rare feature eigenlijk.
8 Raph de Rooij op 01-07-2008 om 15:14 uur:
Zoals al in een aantal van de reacties wordt aangehaald is er een belangrijk verschil tussen link die 'in context' worden gebruikt, maar ook 'out of context' nog te begrijpen moeten zijn.

Eigenlijk is het onderwerp dat door Kilian aan deze discussie is toegevoegd off-topic in deze discussie: het heeft immers helemaal niks van doen met linkteksten...
Aan de andere kant: wel een mooi en actueel onderwerp, dat vooral gaat over Webrichtlijn R-pd.3.1: "Schrijf zowel grammaticaal correcte, als beschrijvende markup."

Bij hCalender wordt het TITLE attribuut gebruikt voor een ander doel dan waarvoor het is bedacht; er is in dit geval geen sprake van beschrijvende markup; de waarde van het TITLE attribuut voldoet in hCalender niet aan de beschrijving "advisory information about the element for which it is set", maar iets als "alternative format of the information that is presented in the element." Verder is bij de information in het ABBR element geen sprake van een afkorting. Dus ook gebruik van het element zelf is geen goede beschrijvende markup.

Dat een dergelijk creatief gebruik kan leiden tot complicaties, is nu gebleken bij de BBC.
Maar een alternatief is volgens mij niet voorhanden in de (X)HTML specificatie...
Plaats een reactie