Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Webrichtlijn 39: Het longdesc attribuut en d-links

Gebruik geen d-links op overheidswebsites. Het gebruik van het longdesc (long description) attribuut verdient de voorkeur wanneer de alternatieve tekst op het alt attribuut ontoereikend is voor het begrip van de informatie in de afbeelding. (R-pd.7.3)

Dus, wie gebruikt longdesc, op een goede manier?

Welke CMS'en bieden ondersteuning voor dit attribuut? En hoe werken die dan?

Reacties

1 Gerrit Berkouwer op 11-06-2008 om 10:18 uur:
Het redactioneel juist toepassen van het ALT attribuut is op veel websites al een probleem. Laat staan het gebruik van longdesc. Ik ben wel benieuwd naar voorbeelden van websites waar dit structureel wordt gebruikt met een goede visie erachter.
2 Raph de Rooij op 12-06-2008 om 16:16 uur:
De laatste keer dat ik het heb gebruikt moet ergens in 2001 zijn geweest, toen ik probeerde website die nu als 'old school' geldt zo toegankelijk mogelijk te maken. Het ging om een beschrijving van het beeldmerk van de website. Op zichzelf is dat wel een zinnige toepassing: sommige ontwerpers van logo's kunnen immers enorm gedetailleerd uitweiden over doel en diepere betekenis van abstracties die je zo op het eerste gezicht nooit achter een logo zou zoeken.

Overigens blijkt Google geen LONGDESC-pagina's te indexeren; mijn aanname is dat dat komt omdat het attribuut bijna nooit gebruikt wordt. Toch jammer, als je het bovenstaande in aanmerking neemt...

Voor wat betreft die exercitie op de 'old school' website: de zelf opgelegde toegankelijkheidseis leidde al snel tot een bijna onbeheersbare complexiteit in de HTML-code, zoals een navigatiemenu met zes(!) verschillende event handlers per link.
Bij mij is dáár toen het besef ontstaan dat het allemaal veel simpeler, compacter, robuuster en beter moest kunnen. De site houd ik in de lucht om me er aan te helpen herinneren ;-).
3 Sander A op 12-06-2008 om 16:52 uur:
Ik denk dat Google longdesc-pagina m.n. niet indexeerd omdat ze nogal spam-gevoelig zijn. Longdesc wordt volgens mij amper ondersteund door browsers, dus bezoekers merken er niks van als er een fijne spam-pagina achter hangt.
4 Krijn op 12-06-2008 om 21:52 uur:
Raph: Andries is ons ook nog zo'n gedetailleerd verhaal over het Fronteers logo schuldig ;)
Plaats een reactie