Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Webrichtlijn 51: Kleuren en stijlen van links

Links moeten duidelijk te onderscheiden zijn van andere tekst. (R-pd.8.8)

Twee simpele 'regeltjes' voor ons: text-decoration: underline; over het algemeen alleen bij links gebruiken, en netjes gebruik maken van Lazy Visitors Hate Following Anchors (:link, :visited, :hover, :focus en :active).

Wat zou er gebeuren als WYSYWIG editors voor het web de <u>nderline knop uit de toolbar zouden halen?

Reacties

1 Arjan op 10-07-2008 om 13:13 uur:
Belangrijk vind ik, voor de toegankelijkheid, dat de links zich ook duidelijk onderscheiden zodra je er overheen gaat (:hover) of langs tabt (:focus). Een kleurenblinde ziet het verschil in kleur -uiteraard- niet, dus je linkkleur aanpassen van donkerblauw naar zwart helpt hen zeker niet. Ook een lichtgrijze kleur veranderen in een andere lichtgrijze kleur slaat nergens op.

Mijn advies: verander ook de 'vorm' van de link, bijvoorbeeld door het weergeven van een pijltje (achtergrond afbeelding), rand of underline.

Let er overigens op dat, zeker indien je de outline op none zet, je een :focus moet definiëren. Diverse CSS-reset methoden verwijderen die outline, waardoor de website ontoegankelijk wordt voor toetsenbordgebruikers.
2 BARTdG op 13-07-2008 om 16:15 uur:
Deze richtlijn vind ik extreem belangrijk. Het web valt en staat voor een groot deel bij het bestaan en de bruikbaarheid van hyperlinks. Je ziet veel te vaak dat links slecht of niet te onderscheiden zijn van andere tekst. Ook met - onder meer - kleurenblinden wordt soms slecht rekening gehouden.

Ik heb niets tegen webdesigners, maar als je sommigen hun gang laat gaan, dan lever je te veel in op de usability van een site.
3 Henri op 14-07-2008 om 22:31 uur:
Heel belangrijk, alhoewel je door logische teksten vaak al kan zien wat aanklikbaar is, al zou de stijl niet anders zijn.

Ik moet zeggen dat ik de linkstijl wel aanpas, maar niet echt rekening houd met kleurenblinden. Ik ga dit wel doen. Het beste is, zoals Arjan dat zegt is het veranderen van de vorm. En dan expliciet in CSS.

In de reactie op Bartdg moet ik zeggen dat het niet alleen de designers zijn die geen rekening houden met usability. Implentatie van AJAX is nl. ook niet echt bevordelijk.
4 Jules op 17-07-2008 om 08:53 uur:
Vraag is niet "Wat zou er gebeuren als WYSYWIG editors voor het web de <u>nderline knop uit de toolbar zouden halen?" de vraag moet zijn "Wanneer wordt de onderstreep-knop nu eens eindelijk standaard uit de knoppenbalk van de WYSIWYG-editor gehaald?".

Of meer gebiedend: "Haal de onderstreep-knop uit de knoppenbalk!".
5 Krijn op 17-07-2008 om 09:18 uur:
Done :)
6 Koen Willems op 19-07-2008 om 18:49 uur:
@Arjan:'Mijn advies: verander ook de 'vorm' van de link, bijvoorbeeld door het weergeven van een pijltje (achtergrond afbeelding), rand of underline.'

Met alleen een achtergrondafbeelding ben je er nog niet, immers images kunnen uit staan.
Plaats een reactie