Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Verslag Fronteers 2008

  • Ruben Bos
  • 16 september 2008

Twee dagen lang spraken grote (internationale) namen uit de industrie over alles wat met CSS, HTML, JavaScript, zoekmachineoptimalisatie, gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid te maken heeft. Net als vorig jaar speelde Fronteers 2008 zich af in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Een (onvolledige) sfeerimpressie:

Fronteers congres 2008: Dag 1

Al bij binnenkomst wijst de hoge concentratie iPhones en laptops erop dat we de goede zaal zijn binnengestapt. Aan CSS-guru Bert Bos de eer om het tweedaagse Fronteers-congres te openen. Bert Bos is een van de uitvinders van CSS (Cascading Style Sheets) en werkt momenteel mee aan de nieuwe CSS3-standaard, die front-end developers van een hoop kleine ergernissen zal verlossen.

Ajax, JavaScript frameworks & goede lunch

Terwijl de eerste paneldiscussie, Webrichtlijnen, opstart, wordt het druk in de grote zaal voor de sessie van Backbase. Toch een beetje Nederlands voorloper als het om Ajax-technologie gaat. Medeoprichter Gerbert Kaandorp demonstreert het (commerciële) backbase-framework en legt uit hoe deze is opgezet en gebruikt kan worden. Een interessante presentatie.

Na het vechten om het laatste goed belegde broodje, wordt het tijd voor een veelbelovend middagprogramma! Tom Occhino, core developer aan JavaScript-framework Mootools, luidt het middagprogramma in met zijn keynote over object geörienteerd programmeren met JavaScript. Een interessante en vlotte presentatie, alleen is het jammer dat hij iets teveel tijd uittrekt voor het vergelijken van Mootools met 'concurrerende' JavaScript-frameworks.

Video's zonder flash

De discussies houden maar niet op in de meeting-room, waar inmiddels Dean Edwards, Stuart Langridge en Chris Heilmann met het publiek discussieren over Javascript. Anne van Kesteren, werkzaam bij Opera en heel actief in de werkgroep HTML5 bij het W3C, geeft een sessie over HTML5 in de grote zaal. Het hoogtepunt van de dag.HTML5 is een nieuwe versie van HTML die voorlopig nog in ontwikkeling is. Anne toont ons onder meer het video-element, één van de laatste toevoegingen aan deze nieuwe HTML-standaard. Hierdoor wordt het mogelijk om video in websites te plaatsen zonder gebruik te maken van technieken zoals flash.

Fronteers-partyboot

De dag wordt afgesloten door Stephen Hay die een goed verhaal vertelt over maintainable CSS. Toch blijven de meningen verdeeld en blijven er verschillende werkwijzes om je CSS te onderhouden. Die discussie gaat 's avonds op de Fronteers-partyboot dan ook tot diep in de nacht rustig verder.

Fronteers congres 2008: Dag 2

De eerste dag bij Fronteers was het elke keer weer raak. In elke zin zat wel een verborgen sneer naar Internet Explorer en met name versie 6. Een hele taak dus voor Pete LePage om de kritische zaal enthousiast te krijgen over Internet Explorer 8. Pete LePage brandt gelijk los over de verbeteringen in Internet Explorer 8, momenteel alleen nog als beta te downloaden. De browser lijkt naast een betere ondersteuning voor moderne (en toekomstige) webstandaarden ook eindelijk de webontwikkelaar serieus te nemen. Ons dus.

Verbeteringen voor developers

Eindelijk is er een developer tool als Firebug ingebouwd, inclusief de mogelijkheid om van rendering engine te switchen. CSS 2.1 wordt ondersteund, client-side storage in HTML5 is opgenomen, er kunnen 6 inplaats van 2 html request tegelijk plaatsvinden en goed afvangen van de backbutton bij AJAX applicaties is eindelijk mogelijk. Ook komt Microsoft met een Webslice microformat, waarmee website-onderdelen als widgets aan de bezoeker aangeboden kunnen worden.

Conclusie over IE8?


Mooie dingen, maar er mag ook gezegd worden dat veel verbeteringen al meerdere jaren in andere browsers zijn opgenomen. Van een goede paginasearch onder je CTRL+F-knop worden we niet meer enthousiast. Internet Explorer en ook het ontwikkelteam is serieus aan het worden en dat is mooi voor zowel ontwikkelaars als eindgebruikers.

Maintainable Javascript

Het Yahoo! developers network is lekker bezig. Eerder dit jaar waren veel developers bij Kings of Code al erg onder de indruk van Nate Koechley en dit keer komt Chris Heilmann een hoop nuttige dingen vertellen in de sessie Maintainable Javascript. Chris heeft aardig wat boeken en publicaties op zijn naam staan, was Chief Development bij Yahoo! en vervult nu voor Yahoo! de rol van Developer evangelist. Zijn sessie is grappig, helder en geeft een hoop tips om Javascript onderhoudbaar te maken voor anderen. Veel internetbureaus zullen hem dankbaar zijn.

Kiezen tussen Javascript frameworks

In de meetingroom is weer een gezonde discussie gaande over Javascript Frameworks, Mootools (Tom Occhino), Backbase (Gerbert Kaandorp) en Base2 (Dean Edwards) zijn aanwezig. Conclusie van de ontwikkelaars zelf: de frameworks verschillen weinig, maar zorg dat je Javascript en het framework dat je kiest, met name als beginner, ook echt begrijpt.

SEO & Accessibility

De volgende paneldiscussie, 'SEO en Accessibility', gaat over overeenkomsten tussen het toegankelijk maken en voor zoekmachines optimaliseren van websites. Naast Vasilis van Gemert van Mirabeau is de sympatieke Brit Bruce Lawson aanwezig. In de discussie wordt onder andere de nieuwe WAI-ARIA standaard genoemd, een W3C specificatie voor het ontwikkelen van toegankelijke Rich Internet Applications.

Dan is het tijd voor de toegift van Fronteers 2008, Andy Clarke, die als een ‘Liam Galagher’ over de mogelijkheden van CSS positioning begint te zingen. Te gekke dingen, maar het merendeel lijkt meer geschikt als inspiratie dan realistische en onderhoudbare oplossingen.

Het congres was een succes. Wat was volgens jullie de beste sessie van deze editie?

Ruben Bos is auteur van Webdesign Rules! en werkt als front-end developer bij Mangrove.

Reacties

1 Tom op 16-09-2008 om 21:40 uur:
Zonder twijfel Maintainable JavaScript van Christian Heilmann!
2 Sander A op 16-09-2008 om 22:29 uur:
Ik ga ook voor Maintainable JavaScript van Heilmann. De presentatie van Clarke was ook erg fraai, maar inderdaad niet altijd even toepasbaar in de praktijk.

Ik niet hoe het in de rest van Nederland zit, maar in Brabant is 12 uur 's nachts gewoon 'laat op de avond' en niet 'diep in de nacht' ;-)
Maar het was wel erg gezellig!
3 Harm op 17-09-2008 om 08:51 uur:
Een combinatie van Heilmann en Clarke. Met het reduceren van mark-up en het onderhoudbaarder maken van je stylesheet kom je al een heel end!
4 Krijn Hoetmer op 17-09-2008 om 09:19 uur:
Leuk verslag Ruben! Je begrijpt wel dat men nu verwacht dat je vaker voor het Fronteers blog gaat schrijven? ;)
5 Sander v L op 17-09-2008 om 09:36 uur:
Ik denk ook dat Christian Heilmann's presentatie de "beste" was (als in opzet en hoe interessant het was), maar ik vond persoonlijk Stuart Langridge's presentatie de leerzaamste en nuttigste, en degene die echt voor de volledige presentatie mijn aandacht erbij kon houden.
6 Tijmen Smit op 18-09-2008 om 09:25 uur:
Voor mij ook Maintainable JavaScript als beste, maar ook het verhaal Any Clark vond ik erg goed.
7 Ruben Bos op 18-09-2008 om 12:18 uur:
@Krijn, ja erm. Nou eh. Dus, ehh misschien. Denk 't wel.

Ik wist niet precies wat ik met Andy Clarke zijn sessie aan moest, maar één ding is zeker: wat een heerlijke en strak opgezette presentatie.
8 Robbert Broersma op 18-09-2008 om 14:54 uur:
Dit congres was niet tegelijk de Algemene Ledenvergadering van 2008; voor wanneer staat deze gepland? Er moet toch een moment komen waarop de leden gezamelijk kunnen bekijken in hoeverre de doelstellingen afgelopen jaar zijn gehaald...
9 Krijn Hoetmer op 18-09-2008 om 15:13 uur:
Hopelijk hebben de leden niet de ALV post en de uitnodigingsmail gemist :)
10 Sander v L op 18-09-2008 om 15:14 uur:
Robbert: De ALV is gehouden van 19:00 tot 21:00 op Vrijdag, aansluitend aan het congres. Alle leden zijn hier van te voren via email over geïnformeerd, en er is ook van te voren een weblog post over geschreven.
Plaats een reactie