Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Webrichtlijn 55 & 56: Links voor seriële navigatie

Geef blinde bezoekers extra mogelijkheden om lange lijsten met links over te slaan. (R-pd.8.12) Geef boven aan pagina’s met veel onderwerpen een pagina-index met links om naar de verschillende onderwerpen te navigeren. (R-pd.8.13)

Mogelijkheden om lange lijsten met links over te slaan?! Horen die niet gewoon thuis in de screenreader software die men gebruikt? En wat is lang?

Met 'skiplinks' aan het begin van een document kan ik nog leven, net als met de 'back to top' links (hoewel die volgens sommige rapporten toch niet gebruikt worden, zie pagina 26 & 60). Maar soms gaat het te ver.

Wat jullie?

Reacties

1 Niek Kouwenberg op 09-10-2008 om 11:06 uur:
In de richtlijn staat: "pagina’s met veel onderwerpen". Dit betreft dus lange pagina's, die in de moderne webwereld niet veel voorkomen.

Als ik aan lange pagina's denk, denk ik aan bijvoorbeeld een Wikipedia artikel, of een W3C recommendation.

Bij beide voorbeelden worden geen skip linkjes gebruikt, maar staat de pagina-navigatie (#chapter) wel bovenaan de pagina. De bezoekers kunnen dus snel naar een onderwerp van keuze. Dit lijkt me niets meer dan normaal, elk boek heeft toch ook een inhoudsopgave.

Maar de mogelijkheid om lange lijsten met links over te slaan? Sowieso zijn lange lijsten met links -anders dan voor navigatie- niet aan te raden, en wordt de site-navigatie meestal geheel onderaan de pagina geplaatst.

Deze richtlijnen zijn dus nauwelijks van toepassing op je dagelijkse sites, maar voornamelijk voor lange gestructureerde documenten.
2 Mallory van Achterberg (Stomme poes) op 24-10-2008 om 12:57 uur:
Um, vergeet niet dat screen readers (JAWS at least) laten gebruikers door de Headers (h#) veel content overslaan... dus het gebuik van headers (appropriately) zou veel problemen voorkomen, denk ik.

Ik doe altijd een "sla het menu over" linkje in een paar plaatsen op de pagina. Soms kan je niet de site content contoleren of veranderen van wat je klant wilt-- dus krijg je soms wel een lang (of diep) menu.
3 Jules op 20-05-2009 om 07:48 uur:
Een aardige kijktip voor diegenen die nog nooit een braille device in werking hebben gezien. De uitleg van een blinde in het Engels op deze pagina:
Refreshable Braille and the Web
Plaats een reactie