Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

WCAG 2.0: Blokken omzeilen met of zonder skip links

Ze staan er nog steeds in, de skip links, bovenaan bij de afdoende technieken voor het WCAG2.0 succescriterium 2.4.1. Blokken omzeilen: Er is een mechanisme beschikbaar om blokken content die op meerdere webpagina's worden herhaald te omzeilen. (Niveau A). Is het echt nog nodig met al onze semantische markup en html5 om hiervoor nog extra markup toe te voegen?

Hoe te voldoen aan succescriterium 2.4.1

Ik had de hoop dat met het gebruik van html5-elementen zoals nav en section of article en aria roles zoals navigation en main die skip links wel een keer overbodig zouden worden. Helaas ondersteunen screen readers – in combinatie met browsers – deze elementen en roles nog slecht, zoals in dit artikel wordt beschreven.

Gelukkig kun je het ook oplossen met headings. En een goede headingstructuur maak je sowieso, dus dan ben je meteen klaar, toch? Screenreader gebruikers kunnen dan een lijst met links gemakkelijk overslaan. Maar bezoekers die visueel navigeren via de tab toets moeten dan nog wel alle links bij langs. Toch weer skip links dus...?

En hoe zit dat eigenlijk met het map element voor het groeperen voor links? Gebruikt iemand dat wel eens?

Reacties

1 Edwin Martin op 01-08-2011 om 21:26 uur:
Uit het onderzoekje blijkt wel dat alle voorleesbrowsers in ieder geval de belangrijkste landmarks ondersteunt.

Dus eenvoudig het attribuut role="main" toevoegen aan de inhoud van de pagina moet genoeg zijn om de skip links niet meer te hoeven toepassen.

Eigenlijk zou elke frontend ontwikkelaar zich in wai-aria moeten verdiepen en minimaal role="main" in alle pagina's verwerken.
2 Mallory op 02-08-2011 om 08:53 uur:
Ik gebruik roles (en je hoeft geen HTML5-spul om te gebruiken... ze werken lekker met HTML4.01 geen probleem) maar skip links zijn niet alleen voor screen readers!! (maar ARIA en (landmark) roles zijn meestal ALLEEN voor screen readers!!)

Omdat niet iedereen een muis heeft of gebruikt, zou ik altijd een paar skip links in mijn pagina's hebben. Behalve Opera gebruikers hebben mensen die moeten door een lange pagina moeite om door te navigeren met toetsenbord. Ook newbie screen reader gebruikers doen vaak alles met de TAB toets... gebruiken van headers, landmark roles en andere dingen is veel sneller en makkelijker, maar een beetje meer voor gevorderden volgens mensen die ik ken die heeft met screen reader gebruikers in scholen gewerkt.

Ook: ja, alle nieuwe screen readers doen mee met landmark roles (behalve af en toe wat problemen tussen een nieuwe element's default role en een door-auteur-geschreven landmark role), de commerciele versies zijn heel super duur (duizend euro ong) dus je kan ook denken dat er misschien veel mensen nog aan het surfen met oudere readers (en daarna mss met oudere browsers ook).

Dus, skip links zijn nog nodig, ontdanks dat er nog meer mooie manieren om een pagina te navigeren.

Trouwens thumbs-up voor het posten van Jason Kiss' artikel! Voor front-end ontwikkelaars is dat soort onderzoek wel super nuttig.
3 Mallory op 02-08-2011 om 08:56 uur:
Zucht... jammer dat ik mijn super-foute Nederlands zien alleen NA het versturen, lawlz.

Trouwens: ik heb nooit de map element in een pagina in de wild gezien. Da's een nieuwe voor mij.
4 Mallory op 02-08-2011 om 09:00 uur:
Hm, ik zie ook dat de voorbeeld in de WCAG2 notes van map is niet valid volgens de (huidige) HTML5 specs .
Plaats een reactie