Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Wordt Noorwegen ons voorbeeld?

  • Krijn Hoetmer
  • 20 februari 2009

Even los van het feit dat ze natuurlijk de beste browser op aarde maken, zijn een aantal Noren begonnen met een offensief tegen Internet Explorer 6.

Ook andere landen volgen het voorbeeld. Ondertussen is op het Fronteers IRC kanaal een discussie losgebarsten over de mogelijkheden hier in ons kleine kikkerlandje. We hebben aardig wat leden die werken aan de grootste Nederlandse sites (hoewel, Hyves is nog niet vertegenwoordigd ;-), dus gezamenlijk moeten we toch iets kunnen betekenen. Het is nog geen vinger, maar wellicht kunnen wij helpen met iets als dit:

<!--[if lte IE 6]>
<div id="ie6-upgrade">
<p>Je gebruikt een <strong>zeer verouderde versie</strong> van Internet Explorer, die een hoop veiligheidsproblemen heeft en hedendaagse webstandaarden slecht ondersteunt. Voor een betere, snellere en veiligere ervaring op het gehele internet en om beter op de toekomst voorbereid te zijn, adviseren we je om <a href="http://www.microsoft.com/windows/downloads/ie/getitnow.mspx">Internet Explorer gratis te upgraden</a>. Werk je bij een bedrijf waarbij je dit zelf niet kunt doen? Vraag dan je systeembeheerder(s) om deze essentiële update.</p>
<p>Je kunt er ook voor kiezen om een <strong>andere browser</strong> te gaan gebruiken: <a href="http://www.opera.com/download/">Opera</a>, <a href="http://www.mozilla.com/firefox/">Firefox</a>, <a href="http://www.apple.com/safari/download/">Safari</a> of <a href="http://www.google.com/chrome">Chrome</a> zijn allemaal gratis en vele malen veiliger en sneller dan Internet Explorer.</p>
</div>
<![endif]-->

Wie doet er mee? Laat het hieronder weten!

Reacties

1 Mike van Hoenselaar op 20-02-2009 om 15:38 uur:
Onze klante eisen vaak dat er nog steeds compatibiliteit is voor IE6. Maar 80% van de websites zijn door een goede front-end developer goed te maken voor IE6.

Heb er de laatste tijd steeds minder problemen mee. Maar eerlijk is eerlijk. Je moet er wel meer voordoen. Zowel in XHTML als in CSS.

Maar de hele wereld begint te sputteren onderhand. Laat maar komen. Ik gooi met liefde en plezier IE6 de deur uit.
2 Krijn op 20-02-2009 om 15:49 uur:
De best bezochte badmintonverenigingssite van Nederland (15% IE6 op dit moment) is in ieder geval alvast over :)
3 Boye op 20-02-2009 om 15:51 uur:
Prima initiatief! Ik heb de MSIE6 kwestie inmiddels ook intern aangekaart bij e-sites en wij gaan hier absoluut op inhaken. Momenteel zit er al een soortgelijke melding in TripEss (een Social Travel start-up in beta fase) en dit zal zeker vaker voor gaan komen bij de grotere websites.
4 Mathias op 20-02-2009 om 15:52 uur:
"Wie doet er mee?" Waarom geeft Fronteers niet meteen het goede voorbeeld? :p
5 Krijn op 20-02-2009 om 15:53 uur:
Omdat we hier maar 4% IE6 bezoekers hebben ;)

Maar je hebt gelijk, waarom niet die laatste 4% hier weg proberen te krijgen? fronteers.nl bevat nu dus ook de melding.
6 Tom op 20-02-2009 om 16:06 uur:
Eh... Is daar een solo-actie van een radicale systeembeheerder of een gefundeerde beslissing van het Fronteersbestuur?
7 ppk op 20-02-2009 om 16:12 uur:
Het eerste, maar ik heb er geen problemen mee. Wou het al zelf voorstellen.
8 Laurens op 20-02-2009 om 16:17 uur:
Nice, Krijn! Denk dat je de melding nog wel wat krachtiger kan maken waardoor er ook een betere conversie kan ontstaan.

- minder tekst
- pluspunten ff snel opsommen
- de link voor downloaden groot en duidelijk (ik zou het helemaal grafisch maken met een mooie knop bv).
- misschien zelfs een duidelijk waarschuwingsteken erbij en kleur ook bv.
9 Tom op 20-02-2009 om 16:18 uur:
Imho breek je de user experience van een groep gebruikers die niet zelf controle heeft over zijn browser. Onder professionalisering van ons vakgebied versta ik ook in staat zijn om IE6-gebruikers een fatsoenlijke pagina voor te schotelen.
10 Krijn op 20-02-2009 om 16:18 uur:
Kom maar op met die betere versie Laurens! :)

Tom: is een korte tekst echt zo slecht voor de user experience? Wordt het niet tijd dat die groep gebruikers wel de controle over zijn of haar browser krijgt of opeist? Zelfs Microsoft staat erachter. Een site bewust niet laten werken in IE6 gaat ook mij te ver (blijkbaar ben ik toch niet zo radicaal). Of dit acceptabel is, zullen we zien aan de IE6 percentages die omlaag gaan of het aantal klachten dat we binnenkrijgen.
11 Laurens op 20-02-2009 om 16:24 uur:
Op zich heeft Tom een punt natuurlijk.

Wat mij betreft is het dan ook het beste dat je hem weg kan klikken door rechtboven op een kruisje te klikken bv. (+ nog een linkje "sluit dit sherm" bv.)
12 Edwin Martin op 20-02-2009 om 16:41 uur:
@Laurens: ...en dat wegklikken van de tekst in een cookie op te slaan, anders krijg je 'm toch steeds te zien.

(Hoewel dat natuurlijk ook de bedoeling kan zijn).
13 Laurens op 20-02-2009 om 16:46 uur:
@Edwin. inderdaad.
14 ppk op 20-02-2009 om 17:08 uur:
Heb QuirksMode.org ook omgezet en een kort verhaaltje geschreven dat gericht is op eindgebruikers. http://quirksmode.org/upgrade.html
15 Tom op 20-02-2009 om 17:14 uur:
"Wordt het niet tijd dat die groep gebruikers wel de controle over zijn of haar browser krijgt of opeist?"

Voor een deel van die groep is dat technisch een brug te ver; ik wil mijn moeder nog wel een browser upgrade zien doen (ze was ook al niet van Win98 af te krijgen...).

En de situatie bij grote bedrijven is toch wel duidelijk inmiddels?
16 Laurens op 20-02-2009 om 17:31 uur:
Okay even iets snel gemaakt:

http://www.tndmedia.nl/tmp/IE6-notification.jpg

zoiets?
17 Krijn op 20-02-2009 om 17:34 uur:
@Tom: Je moeder gaat jou misschien wel bellen als ze op een aantal grote sites een tekst leest die haar vertelt dat haar brouwser geval verouderd is. Namens heel front-endend Nederland alvast bedankt dat je haar aan iets anders helpt! :)

De situatie bij grote bedrijven is (waarschijnlijk) het grootste probleem, maar hier vinden we vast ook een oplossing voor. Wellicht dat Microsoft zelf hier meer kan gaan betekenen.

@Laurens: Wow, nice! Waar kan ik je code kopiëren? :) (Fronteers kan eventueel de images wel hosten)
18 Laurens op 20-02-2009 om 17:42 uur:
hehe, ja code heb ik nog niet. Is nu alleen plaatje. Mag je zelf maken of ik kan dat dit weekend even doen.

We kunnen het ook gelijk goed doen en een "stopie6nu.nl" gaan maken :)
19 David Hund op 20-02-2009 om 18:00 uur:
Ik heb al een weekje ofzo het domein browserupgrade.info geregistreerd met precies eenzelfde bedoeling.

IMHO is de discussie te vaak of te technisch ("IE6 ondersteund geen CSS 3 en heeft een brakke box-model interpretatie!"), of te ongenuanceerd: "IE6 moet dooohoood!"

Ik ben bezig met een website waarop ik gebruikers (kort) informatie wil geven (in gewone-mensen-taal) over browser alternatieven. Mensen denken te vaak nog dat "het blauwe E-tje" het Internet is.

Ik denk dat een makkelijke site (a la browsehappy) een meerwaarde kan bieden: web developers kunnen gebruikers verwijzen (niet perse automagisch trouwens!) en gebruikers kunnen, ter plekke, gemakkelijk updaten/upgraden.

Anyway: ik weet dat dit eerder gedaan is: http://www.webstandards.org/action/previous-campaigns/buc/ maar volgens mij blijft er een behoefte voor bestaan.

Graag jullie ideeen en feedback. Ik hoop snel ook iets te kunnen laten zien.
20 David Hund op 20-02-2009 om 18:18 uur:
Laurens. Die stopie6nu.nl wordt, wat mij betreft dus browserupgrade.info (Internationaal).
21 Laurens op 20-02-2009 om 19:06 uur:
Ik vind t prima David! Hoewel stopie6now.com misschien qua naam wat meer aandacht zou kunnen krijgen? Ik ben benieuwd naar je opzet in ieder geval.

http://www.stopie6.org/ bestaat in ieder geval ook.
22 Krijn op 20-02-2009 om 19:21 uur:
@Laurens: jouw header wordt nu hier (en op bvalmere.nl) gebruikt.

Als anderen deze ook op dezelfde manier willen gebruiken: <!--[if lte IE 6]><iframe src="http://fronteers.nl/_tmp/ie6-upgrade/" frameborder="no" style="height: 81px; width: 100%; border: none;"></iframe><![endif]--> net na je body tag.

Als je zelf aan de gang wilt met dit ontwerpje, kun je het zaakje downloaden (.zip, 8kb)
23 Laurens op 20-02-2009 om 19:40 uur:
Leuk om te zien Krijn en goede zaak! Ik zal hiervan ook werk gaan maken bij een zwikje sites :)

Als alle leden dat doen komen we wel ergens.
24 Blaise op 20-02-2009 om 19:45 uur:
De huidige melding van de site, waarbij de veiligheidsproblematiek als grootste reden wordt genoemd tot overstappen, vind ik schijnheilig. Internet Explorer met IE6 SP2 is niet substantieel onveiliger dan IE7, of andere browsers.

De reden dat we mensen willen laten overstappen is omdat we niet enorm veel werk willen besteden aan een sterk verouderde en buggy browser. Wees transparant; noem de werkelijke reden en ga niet mensen bangmaken.

ALS ik een melding zou geven zou ik dat alleen doen als de site niet compatible is met IE6, en de melding zou dan zoiets zijn als Uw browser is sterk verouderd en wordt niet ondersteund door deze website. Hoewel het de vraag is of mensen die nog IE6 gebruiken überhaubt weten wat een browser is.

Daarnaast zou ik bij de alternatieve browsers Firefox vóór Opera zetten, puur en alleen omdat de interface van Firefox meer lijkt op die van IE6, en veel duidelijker is dan die van Opera met de huidige default skin. Maar eigenlijk denk ik dat iemand die onbewust IE6 gebruikt niet zomaar een nieuwe browser gaat installeren en gebruiken.
25 Laurens op 20-02-2009 om 20:00 uur:
Niet substantieel is dus nog toch nog iets en ik ben van mening dat je gewoon de voordelen moet noemen. We willen toch een doel bereiken? We moeten niet gaan liegen, maar een negatieve melding als "deze website ondersteunt geen IE6" lijkt me niet bijdragen aan het doel..
26 Joris Hilckmann op 20-02-2009 om 22:24 uur:
@Blaise: interessante visie...
Ik heb ook zo m'n twijfels bij deze campagne. De meeste IE6ers gebruiken IE6 omdat ze geen keus- of geen idee hebben. En dan gaan we die ook nog eens opzadelen met een hoop rommel op hun scherm, waar ze niet vanaf kunnen?
Ik mag voor IE6-dicterende sys-admins hopen dat de vaandeldragers van deze campagne voor uniformiteit kiezen, dan valt de bannercode er tenminste uit te filteren ;-)
27 André Scholten op 20-02-2009 om 23:25 uur:
Tja, of een gebruiker er nou iets aan kan doen of niet. Je moet toch ergens beginnen. Het liefst zou ik een hele website onklaar maken voor IE6, dan moeten de sysadmins wel snel updaten, voorwaarde hierbij is dat je een aantal grote sites mee moet krijgen. Met alleen een kleine meding bouw je een storende factor in, maar meer ook niet.

Dus hoe krijgen we dit gehyped...dat is de vraag. Wellicht een aantal grote bloggers benaderen die in dezelfde week een kill-ie6 bericht plaatsen. Vervolgens hopen dat het verder opgepakt wordt. Wie doet er mee, ik kan een mooi bericht plaatsen op Marketing facts.
28 Fred van Gaal op 21-02-2009 om 05:11 uur:
Tamura Jones (Nederlander! auteur van Undocumented Windows) heeft een briljante oplossing: gebruik standaards.

Browse naar

http://www.tamurajones.net

Je komt hier uit
http://www.tamurajones.net/index.xhtml

tenzij je IE gebruikt, dan kom je hier:

http://www.tamurajones.net/InternetExplorerLandingPage.html

ROFL
29 Fred van Gaal op 21-02-2009 om 05:13 uur:
Staan trouwens ook links naar oudere anti-IE campagnes op. Die hebben kant en klare codes!
30 Bernard op 21-02-2009 om 08:16 uur:
Dat we niet van IE6 houden als front-end ontwikkelaars lijkt me duidelijk. Maar zoals eerder al ter sprake gekomen is, is het niet altijd de schuld van de gebruiker. In veel gevallen is het binnen bedrijven de 'schuld' van de systeembeheerder die niet wil upgraden, dus denk ik niet de juiste manier om de gebruiker dan de melding te geven dat ze een sterk verouderde browser gebruiken.
Voor iedereen die hier komt is het natuurlijk hartstikke leuk, maar er moet iets komen dat de systeembeheerders aanzet tot upgraden van de browser. Hoe, daar ben ik nog niet uit, maar lijkt me niet dat dat via de gebruiker moet.

Just my 2 cents.
31 Sjoerd Maessen op 21-02-2009 om 08:47 uur:
Hoelang blijft de code gehost? Anders ga ik deze ook zeker implementeren!
Goed initiatief!
32 Ron van den Boogaard op 21-02-2009 om 09:38 uur:
Ben het eens met Tom (comment 9). Zoals in de andere thread betoogd ligt de beslissing om wel of niet IE6 te supporten ligt bij de klant. Vanuit Fronteers is het een goed idee om deze strijd aan te gaan.
Als individuele huurling ben ik niet in de positie om hier initiatieven in te ontplooien.

Als ik naar de statistieken van verschillende sites kijk is er een correlatie tussen IE6 en corporate gebruik. Dus deze gebruikers zijn door sys-admins gedwongen om deze browser te gebruiken. Moet je die dan gaan lastig vallen met iets waar ze zelf niets aan kunnen doen?

Dus de taak van Fronteers zou veel meer een voorlichtende moeten zijn richting grote ondernemingen dan het propageren van landingpages die de ux breken.
33 Maaike de Laat op 21-02-2009 om 11:05 uur:
Afgelopen week sprak ik hier toevallig nog over met iemand die bij een grote gemeente in Groningen werkt. Alle ambtenaren daar worden gedwongen met IE6 te werken ivm hun intranet. Ze mogen zelfs geen alternatieve browser ernaast installeren.
Webontwikkelaars hebben het graag over gebruiksvriendelijkheid. Als er iets niet vriendelijk is, is het wel om zo iemand met grote, imponerende banners te confronteren die haar - onterecht - het idee geven dat zij iets fout doet.
Ook ik hou niet van IE6. Maar het lijkt me beter om de directies en de systeembeheerders hierop aan te spreken en niet de gebruiker.
34 BARTdG op 21-02-2009 om 13:34 uur:
Ik ben vóór het gebruik van deze banners. Er lijkt over de hele wereld nu iets in gang te worden gezet, dat bij kan dragen aan de bewustwording.

Systeembeheerders weten heus wel dat IE6 bagger is, maar zij besluiten niet over het upgraden. Heel veel intranetten zouden zelfs voor IE7 helemaal ge-update moeten worden, dat kost geld en systeembeheerders gaan niet over geld.

Degenen die wel over het geld gaan denken: het werkt toch? Waarom zou ik investeren als 't niet kapot is?

Als het meer algemeen bekend wordt hoe slecht IE6 is, dringt dat vanzelf een keer door bij de beslissers. Dat versnelt het einde van IE6 en – wishful thinking – voorkomt wellicht dat bedrijven zic in de toekomst nog eens laten verleiden tot een lock-in.
35 Robert Jan Verkade op 21-02-2009 om 15:28 uur:
Natuurlijk willen we graag een browser minder om ons werk in te testen (liever gisteren dan vandaag), maar de huidige situatie is - denk ik - niet heel erg te vergelijken met de actie "to hell with bad browsers" uit 2001. Netscape 4 had serieuze toegankelijkheidsproblemen. Deze problemen kent IE6 zeker niet, en al helemaal niet in die mate dat wij niet professioneel genoeg zouden kunnen zijn om deze op te lossen.

Toen Netscape4 nog een veel gebruikte browser was konden wij niet veel kanten op om de bezoeker toch nog een goede ervaring te bieden en de wens van het werken met webstandaarden. Gelaagd bouwen en iedere bezoeker een bruikbare site geven zat er simpelweg niet in (ja, we konden CSS-ondersteuning uitzetten maar of dat nou zo bruikbaar was?). Acht jaar later zitten we in de situatie dat het prima mogelijk is om iedere bezoeker van onze websites haar doel te laten bereiken. En dankzij gelaagd bouwen kunnen we de mensen met een modernere browser een nog betere ervaring bieden.

Ik sluit me volledig aan bij het idee dat het werken voor de verouderde browser IE6 ons werk er niet leuker op maakt. Dus als je een site voor jezelf maakt dan is het prima om niet meer in IE6 te testen. Echter het werk dat we voor opdrachtgevers doen wordt - helaas - nog door een grote groep mensen bezocht die gebruik maken van IE6. Het is onze taak om ook voor deze bezoekers een prima site te maken.

Daarbij kunnen wij onszelf ook de vraag stellen waarom we zoveel vertrouwen zouden stellen in de ondersteuning van webstandaarden in IE7.
36 Krijn op 21-02-2009 om 15:50 uur:
We kunnen het ook van een andere kant bekijken: sommige gebruikers weten wel beter. Wat zou er gebeuren als die en masse gaan klagen bij hun systeembeheerders? We zullen zien of er iets gaat veranderen.

@Sjoerd: zolang als deze site online staat.

@Robert Jan: een rechtstreekse download naar IE8RC1 dan? :)
37 Nils Hendriks op 21-02-2009 om 15:57 uur:
@"Dus deze gebruikers zijn door sys-admins gedwongen om deze browser te gebruiken. Moet je die dan gaan lastig vallen met iets waar ze zelf niets aan kunnen doen?"

Blijkbaar wel. Hoe lang bestaat IE6 nu al?

Overigens kunnen die gebruikers heus wel wat doen: hun bek open trekken en ervoor zorgen dat sys-admins hun werk doen.

De enige reden dat we nu - anno 2009 - nog steeds met IE6 moeten stoeien is precies dit: ons klaarblijkelijke onvermogen om klanten uit te leggen waarom ze hun eis IE6 te ondersteunen zouden moeten laten vallen.

Voor de meeste gebruikers is het niet duidelijk dat IE6 een 'slechte' browser is. Juist omdat wij als developers ervoor zorgen dat het allemaal werkt en enigszins oogt.

Misschien moeten we daarom de support laten vallen: zodat IE6 gebruikers zelf de redenen tot upgraden gaan zien.
38 Vincent Hofman op 21-02-2009 om 17:00 uur:
Inderdaad een goede actie. Helemaal omdat IE8 al op RC1 zit.

Maar ik ben het wel eens met blaise (#24). Ik adviseer mijn klanten ook altijd om te ontwikkelen voor de moderne browser, en dan kijken of er een quick fix is dodat ie6 gebruikers ook de site kunnen zien.

Gebruik daarna wel een alert voor ie6 gebruikers, waarin ik vermeld dat ze niet optimaal van de pagina kunnen genieten vanwege hun verouderde browser.
39 Robert Jan Verkade op 21-02-2009 om 18:42 uur:
@krijn als daar reden toe zou zijn zeker, en hopen dat IE8 straks ook voor de oudere besturingssystemen van Microsoft zelf beschikbaar komt. ;-)

Tot die tijd denk ik dat het niet aan ons is om bezoekers lastig te vallen met meldingen, want wat doen we als - wellicht dankzij deze actie - het aantal IE6-gebruikers afneemt van zo'n 20% naar 10% van je totale bezoekeraantal. Blijven we dan 1 op de 10 bezoekers vertellen dat ze uit de mode zijn?
40 Sander A op 22-02-2009 om 03:56 uur:
Zolang er veel mensen gebruik blijven maken van IE6 zullen klanten blijven eisen dat we voor IE6 blijven ontwikkelen en dus zullen gebruikers (of hun systeembeheerders) niet de noodzaak zien om te upgraden.

Ik vind dat we bezoekers best lastig mogen vallen met een banner als deze (niet zonder goedkeuring van de klant natuurlijk, mocht die er zijn). Ik denk dat we het er allemaal wel over eens zullen zijn dat ook de gebruiker gebaat is bij een upgrade. En zoals Krijn al stelt, misschien dat systeembeheerders wat meer aan hun kop gezeurd moeten worden door hun collega's.

Het is inderdaad een probleem dat IE7 en 8 niet op Windows-versies draaien, ouder dan XP, maar Fx3 draait in ieder geval ook op Win2000 en Opera 9 draait op Win95 en later (Win98 wordt weliswaar als minimum aangeraden). er zijn dus wel degelijk alternatieven, behalve dan voor de IE6-only intranetten. Misschien dat de banner rekening zou kunnen houden met het OS van de bezoeker door hen alleen links aan te bieden naar browsers die op hun systeem kunnen draaien.

Persoonlijk zou ik wat minder de focus willen leggen op IE7 en misschien zelfs helemaal maar even wachten totdat IE8 uit is.
41 David Hund op 22-02-2009 om 22:09 uur:
Goede punten. Het lijkt me inderdaad ook een nadeel om gebruikers 'ongewenst lastig te vallen' met een storende(?) banner.

Aan de andere kant ben ik het eens met Nils en anderen dat een groot punt 'onwetendheid' is. Dit en/of het "onvermogen" van webwerkers om (goed) uit te leggen waarom IE6 een suboptimale browser is.

Goede educatie lijkt mij dus het meest belangrijk. Ik ben er nog niet van overtuigd dat een banner de beste educatie is. Maar (!) het is beter dan helemaal niets dus ben ik vóór.

Het meest irritante is het dan nog voor de corporate gebruikers die door hun systeembeheerder gedwongen worden. Naast de banners op sites moet er dus actie genomen worden direct gericht aan systeembeheerders. Hoe maken we het hen duidelijk dat upgraden een gewenst is. En hoe maken we upgraden zo gemakkelijk mogelijk?

Dus ben ik het eens met het eerste dat Nils zegt: "Voor de meeste gebruikers is het niet duidelijk dat IE6 een 'slechte' browser is. Juist omdat wij als developers ervoor zorgen dat het allemaal werkt en enigszins oogt."

Maar niet zozeer met het laaste: "Misschien moeten we daarom de support laten vallen: zodat IE6 gebruikers zelf de redenen tot upgraden gaan zien."

Dit is te kort door de bocht. 'Support laten vallen' staat niet gelijk aan 'goede informatie over de noodzaak tot upgraden' en werkt alleen in ons nadeel.

Mijn vraag is dus aan jullie: hoe zouden we het beste gericht systeembeheerders kunnen hélpen om de noodzaak te zien voor het upgraden?

En ja, IE7 helemaal overslaan (inonze download suggesties, niet[!] in onze voorlichting) lijkt me een goede zet.
42 Arno op 23-02-2009 om 10:00 uur:
Ik denk dat het wel goed is om ook de normale gebruiker een melding te geven. Ik zou er dan, zoals iemand eerder aangaf, een wegklik mogelijkheid in combinatie met een cookie aan hangen. Dit om iemand niet constant lastig te bljiven vallen met de melding. Ik ben namelijk van mening dat iedereen er zich bewust van moet zijn dat IE6 verouderd is. Verder vergroot je hiermee de kans dat bijvoorbeeld een directeur of verantwoordelijke manager de melding leest en deze vervolgens stappen zal ondernemen.

Ondertussen zullen we websites wel gewoon goed moeten laten functioneren in IE6. Zaken die de user experience veraangenamen maar wel veel code kosten laat ik meestal wel achterwegen. Denk hierbij aan rollovers die je op zou moeten lossen met javascript omdat :hover niet wordt ondersteund. Sites werken wel maar zijn minder fraai.

Ik ben van mening dat het initiatief van de melding alleen kan slagen als de grotere landelijke websites mee gaan. (nu.nl, hyves.nl, detelefoongids.nl, marktplaats.nl, etc). Anders duurt het nog jaren voordat het probleem bij een groot publiek bekend is. Nog mooier zou natuurlijk een initiatief van Microsoft (msn.nl, live.nl) zelf zijn (of google) maar denk dat dit een utopie is.

Ik denk dat we ondertussen de statistieken goed in de gaten moeten houden en deze voor blijven leggen aan de klanten. Je moet klanten er bewust van maken dat wanneer de site ook goed in IE6 moeten werken hier ook meer voor berekend moet worden. Er komt op een gegeven moment zelf een punt dat de meerkosten niet meer opwegen tegen het percentage IE6 gebruikers.
43 Marco Schoemaker op 23-02-2009 om 10:42 uur:
Ik denk dat mobiele internet gebruikers straks een hele belangrijke doelgroep zijn. Ik zie dat de ontwikkeling van mobiele webbrowsers achterloopt tov het gebruik. Momenteel is IE6 met flash en activex support "HOT" (zie bijvoorbeeld http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=481388). Ik heb sinds 2003 mobiel internet via M341i, HTC Wizard, HTC Advantage, en nu HTC Touch HD.

Indien IE6 in opkomst is op mobieltjes, hoe past dat in jullie verhaal? Ik ben aanhanger van de "If you can't beat them, join them" strategie :)
44 Lieselot op 23-02-2009 om 11:20 uur:
We zullen het eerst bij onze klanten polsen. Deze vragen nog vaak om ie6 support. Maar eindelijk een begin naar het einde. In mijn optiek wachten veel bedrijven op ie8.
45 Ron van den Boogaard op 23-02-2009 om 13:11 uur:
Er wordt sier steeds over "gebruikers" gesproken. In de realiteit van alledag zijn het echter "klanten". Klanten van grootgrutters autoverkopers en advertentieverpatsers (Hyves).
Als mijn grootgroter me elke bestelling een banner toewerpt omdat ik een browser gebruik die hem niet aanstaat, is bij mij de irritatie al snel gegroeid. Met de hele reële mogelijkheid, dat ik mijn wilde spinazie elders bestel.

De vraag rijst dan: Bij welkmarktaandeel van een browser kan de user experience verstoord worden? 10%? 5%? 2,5%? 1%?

Bij high-volume sites met hoge omzetten, denk ik dat die beslissing wel eens op een heel laag percentage uitkomt.

We hebben ook nog wat threads lopen over overheidsrichtlijnen en toegankelijkheid. De strekking daarvan is: het maakt geen verschil of je visueel- of ie6-gehandicapped bent, informatie dient ten allen tijde toegankeljk te zijn.

IE6 support kost meer tijd en levert dus meer geld op. En dan laat ik al heel snel mijn idealisme varen en hoop dat tot in lengte van jaren IE6 blijft bestaan.
46 Sander Aarts op 23-02-2009 om 17:22 uur:
@Ron:
Goed dat je dat zegt: "IE6-gehandicapt".
IE6 is namelijk zeker een handicap en zoals je screen readers bv. menuheaders biedt, die voor standaard user agents verborgen blijven (omdat daarin de visuele context bv. genoeg informatie biedt), zo kun je deze banner zien als extra informatie over de context die IE6-gebruikers anders waarschijnlijk ontgaat, namelijk: "deze site is veel gaver dan hoe je 'm nu ervaart en dat ligt aan die pokkebrowser van je!", maar dan vriendelijker ;)

Ik vind overigens niet dat de banner, zoals ie hier op Fronteers gehanteerd wordt, de user experience verstoord. De Noorse voorbeelden doen dat veel meer, aangezien de banner daar veelal midden in de pagina staat.
47 Stephen Hay op 23-02-2009 om 19:47 uur:
Een relatief unobtrusive melding is op zijn plaats, indien de opdrachtgever er mee akkoord gaat. Dit is echter problematisch: veel opdrachtgevers gebruiken IE6 omdat het noodzakelijk is in verband met oude systemen/applicaties/intranet-toepassingen. Deze eindgebruikers mogen niet anders. De publieke websites zijn echter vaak niet bedoeld voor de medewerkers ten kantore van de opdrachtgever, maar toch wordt het einderesultaat vaak beoordeeld aan de hand van wat de opdrachtgever ziet.

Toch maak ik me weinig zorgen: IE8 schiet nu op, andere browsers worden steeds bekender en organisaties beginnen zich steeds meer te ergeren aan hun oude systemen. Het feit dat ze steeds verder achterlopen gaat niet aan hun neuzen voorbij. En laten we eerlijk zijn-- wij front-enders kennen de problemen van IE6, en deze worden niet uitgebreider dan voorheen. We weten ook dat een goed gebouwde site relatief weinig IE6-specifiek werk nodig heeft (in de meeste gevallen).

No worries. Men hoeft alleen maar eens te zien de leuke dingen die andere organisaties aan het doen zijn... jaloezie doet de rest :)
48 Arno op 24-02-2009 om 09:22 uur:
Ik zie alleen in het huidige financiele klimaat geen grote systeem upgrades plaats vinden. Ik denk overigens dat de meeste bedrijven wachten tot Windows 7 uitkomt omdat Vista zo'n slechte naam heeft... wat ik niet begrijp want ik heb zelf nooit problemen met dit OS.
49 Marco Schoemaker op 24-02-2009 om 10:49 uur:
We leven in het tijdperk van "scoren".

Mensen praten elkaar na als kippen zonder koppen. Er is m.i. ook niets mis met Vista, behalve het imago dat het van onwetenden heeft gekregen (o.a. Consumentenbond).

Mensen moeten weer leren hun eigen oordeel te vellen gebaseerd op hun eigen ervaringen ipv te papegaaien.

Wat mij betreft mag de IE6 banner nog wat subtieler. Houd rekening met de lagere resoluties van mobiele internet devices.
50 Krijn op 24-02-2009 om 13:41 uur:
youngprofessionaloftheyear.nl (14.711 IE6'ers sinds 8 februari) bevat nu ook een subtiele melding, met een kort vragenformuliertje over waarom de bezoeker IE6 gebruikt.
51 Jules op 24-02-2009 om 17:39 uur:
mmm, deze site ziet er in IE6 best wel redelijk uit, waarom zou ik overstappen?
52 Krijn op 25-02-2009 om 15:40 uur:
@Jules: zodat 1) webstandaarden (en dus de Webrichtlijnen waar jij aan werkt) meer interesse krijgen van ontwikkelaars van bijvoorbeeld intranetten 2) ontwikkelaars die de standaarden nu al gebruiken minder tijd kwijt zijn aan het fiksen (en onderhouden) van bugs in IE6, en misschien wel meer tijd over hebben voor het testen in bijvoorbeeld spraakbrowsers 3) jij een nog beter argument hebt voor het gebruik van de Webrichtlijnen 4) jij sneller kunt browsen 5) jij beter op de toekomst bent voorbereid.

De Webrichtlijnen promoten open standaarden. Door het gebruik van IE6 geef je het tegenovergestelde signaal af aan ontwikkelaars (Gebruik Flash! Gebruik SilverLight! Gebruik IE6 hacks, speciaal voor mij! Maak de ontwikkeling van websites duurder, want ik gebruik IE6!). Juist jij zou overal moeten vechten voor iets anders dan IE6. Waarom doe je dat niet?

Een site gemaakt met tabellensoep, of Flash, ziet er ook best wel redelijk uit, waarom zouden ontwikkelaars overstappen naar de Webrichtlijnen?
53 Tim op 25-02-2009 om 17:44 uur:
Wij zijn de nu ook gaan meedoen met deze actie en hebben een site opgezet waarin wordt uitgelegd hoe ie7 te installeren. Dit is speciaal voor al die mensen die bang zijn op onbekende knopjes te drukken.

Mochten jullie nog familie/vrienden hebben die hiermee geholpen worden. Spread the word

http://www.ieupdate.nl
54 Jules op 26-02-2009 om 02:16 uur:
@Krijn ik begrijp de verontwaardiging maar zoals eerder terecht wordt opgemerkt... op sommige plekken zit men zeer lang vastgeroest aan software die een paar versies achterlopen. Het uitrollen van nieuwe versies vergt veel tijd, geld en gaat vaak gepaard met problemen van gerelateerde systemen die ineens niet meer werken. Op mijn PC thuis zit inderdaad nog een oude IE versie die ik alleen nog gebruik omdat ik wat oldschool websites beheer waar het CMS helaas alleen onder IE goed werkt. In principe installeer ik zo min mogelijk software op deze PC omdat dat ding dan binnen de kortste tijd traag wordt, maar ik moet toegeven... Firefox staat er ook op en die gebruik ik dan ook.

Ik adviseer dan ook altijd over te stappen naar betere versies van bepaalde producten of over te stappen naar andere producten, maar besef dat alles wel moet blijven werken bij een gebruiker.

Overigens mag ik met gepaste trots melden dat mijn dochter van 11 enkele weken terug een laptopje van haar gespaarde centjes heeft gekocht en als eerste vroeg of ik er alsjeblieft Firefox op kon installeren want IE vind ze maar niks... hier heb ik niet eens voor hoeven vechten of advies voor hoeven uitbrengen :-)
Naar mijn mening lossen de problemen zich vanzelf op; gewoon een kwestie van geduld en tijd. Maar een beetje promoten van beter producten kan natuurlijk geen kwaad. Daar sta ook ik achter!
55 David Hund op 26-02-2009 om 10:46 uur:
En de eerste versie van browserupgrade.info staat ook online. Gaarne feedback ;-)

krijn, mag ik jouw iFrame code erbij plaatsen?
56 Krijn op 26-02-2009 om 17:31 uur:
@Jules: en waarom kun je op je PC op je werk Firefox (bijvoorbeeld) niet (laten) installeren? Ik snap dat het updaten van IE problematisch is, maar het hebben van meerdere browsers is dat toch niet? Er zijn een hele hoop mensen die thuis wel iets beters hebben, maar op het werk gedwongen met IE6 aan de gang moeten. Als die groep nou eens de keuze zou krijgen, zijn we al een heel stuk verder, volgens mij. Zet op het intranet een mooie melding dat iedereen eventueel het Web beter kan ervaren met browser X, maar dat sommige (intranet) sites alleen werken in IE6. Ik heb ondertussen zo'n 100 rapportjes binnen en de overgrote meerderheid gebruikt thuis iets anders dan IE6. Binnenkort meer hierover..

@David: sure! :)
57 Mathias op 09-03-2009 om 22:30 uur:
Vreemd genoeg werd idroppedie6.com nog niet vermeld in deze discussie!
58 Kor Dwarshuis op 09-03-2009 om 22:55 uur:
@Krijn: over het installeren van Firefox op het werk. Hoe langer ik over nadenk, hoe scherper het me weer voor de geest staat: ooit was ik systeembeheerder bij een ministerie.

We werkten met ITIL en we zaten opgescheept met honderden legacy applicaties. Wilde je een nieuwe applicatie als werknemer, dan kon je daarom verzoeken via een administratieve weg. Dan werd het t.z.t. getest, en werd er een zogenaamde Novell NAL object van gemaakt waarmee de app naar de desktop gepushed werd (leuk werk, zo'n NAL object maken).

Als ik even mag spreken als voormalig systeembeheerder: ik kreeg hoofdpijn van al die applicaties, ik was blij dat het allemaal geformaliseerd was zodat er geen vage leuke kalenderprogjes meer door gebruikers geinstalleerd werden die weer zoveel PC's ophingen.

Het laatste waar ik op zat te wachten, was nog een browser. Waarom? Ze hadden toch al Internet Explorer? Eerst maar eens zorgen dat ik door die hele lijst van aanvragen voor BerekenZus v2.1 en AanvraagZo v3.4 heenkwam.

Ik had geen flauw benul van wat voor ellende IE6 opleverde voor een webbouwer.

Dat was toen (ik word oud), wat de huidige systeembeheerder weet over browsers en standaarden, geen idee.
59 Krijn op 18-03-2009 om 13:24 uur:
Nog een paar sites die de IE6 banner gebruiken:

http://www.indoorbrabant.com/
http://www.oerpolderloop.nl/
http://www.rvscaldis.nl/
http://www.startpaginawassenaar.nl/
60 Marc op 19-03-2009 om 11:42 uur:
Later vandaag wordt de eerste stabiele versie van IE8 uitgebracht, dus dat biedt nog een leuk extra argument om de IE6 gebruikers mee om de oren te slaan. "U loopt twee versies achter!"
61 Krijn op 21-03-2009 om 20:35 uur:
@Marc: Tweakers.net gebruikt dat in ieder geval al als argument. Wie volgt? :)
62 Jules op 16-04-2009 om 07:44 uur:
Hier een alleraardigst artikel van de alom geprezen Andy Clarke:
In defense of IE6
63 Krijn op 16-04-2009 om 09:28 uur:
En met name in IE6 leest dat artikel lekker weg ;)

Er worden gratis betere auto's uitgedeeld tegenwoordig. Je mag zelfs zelf kiezen welke nieuwe auto je neemt, of dat je je huidige gratis laat overspuiten. Dat mogen bestuurders toch best weten? Genoeg zijn er blij als je ze erop wijst (een hoop ook niet, maar dat terzijde :]). Achterover zitten en gewoon IE stylesheets met hacks blijven schrijven is te makkelijk. Er mag best wat meer gebeuren!
64 Sander Aarts op 19-04-2009 om 12:25 uur:
http://ie6update.com/ doet het op de MS-manier. Misschien niet helemaal netjes omdat het van MS zelf lijkt te komen, maar wellicht wel erg effectief.
65 Krijn op 24-03-2010 om 20:13 uur:
Vet, zelfs http://www.kpn.com/glasvezel/home.htm gebruikt onze framepje! :)
66 Henk Rabaeys op 03-05-2010 om 01:09 uur:
Wat een geluk dat tegenwoordig steeds minder en minder mensen IE6 gebruiken. Dit initiatief zal hier zeker door bijgedragen hebben.

IE6 is ook gewoon vervelend voor webdesigners aangezien er altijd rekening mee moet gehouden worden en de website steeds verkeerd wordt getoond.
67 V- webdesign op 22-01-2011 om 15:02 uur:
Misschien al een wat verouderd topic maar maken jullie de websites nog steeds IE6 toegankelijk? Ik heb dit allang opgegeven. Rot browser:P.
Zelfs Google negeert het met youtube:P.
68 Raph de Rooij op 24-01-2011 om 01:43 uur:
V- webdesign:
Volgens het YUI Graded Browser Support overzicht (zie http://developer.yahoo.com/yui/articles/gbs/) heeft IE6 nog steeds de A-Grade status. Begin februari wordt de eerste 2011-update van het overzicht verwacht. Ben héél benieuwd of IE6 dan nog de A-status heeft.

In webrichtlijnen versie 2 wordt bovengenoemd overzicht gebruikt als leidraad om the bepalen of een browser wel of niet als een 'gangbare user agent' wordt aangemerkt, vandaar mijn nieuwsgierigheid.

Heel vervelend dat sommige organisaties nog geen afscheid van IE6 kunnen nemen. Voornamelijk dankzij de beroerde kwaliteit van intranet webapplicaties. Was vast niet gebeurd als de Fronteers op 27 augustus 2001 al hadden bestaan ;-).

<complottheorie>
Dat IE6 uitkwam twee weken voordat de Twin Towers instortten kan geen toeval zijn...
</complottheorie>
69 Raph de Rooij op 21-06-2011 om 11:23 uur:
Toevoeging aan mijn eerdere reactie: Het is inmiddels halverwege 2011 en er is nog steeds geen update uit van Yahoo's Browser Support Chart.
Eind mei verscheen op http://www.yuiblog.com/blog/2011/05/27/quick-gbs-status-update/ de volgende mededeling:
"We’ve missed the Q1 update, and rather than rush out the Q2 update, we are taking the opportunity to streamline our approach to GBS. Rest assured, the next update will land in Q2. In the meantime, remember to examine your own user statistics to ensure the best ROI on your development and testing resources."

Q2 is bij ten einde, dus ik verwacht op basis van bovenstaande dat de update tussen nu en 1 juli verschijnt.
70 Koen Berkhout op 16-04-2013 om 09:32 uur:
Half 2013: nog steeds circa 15% van onze bezoekers gebruikt internet explorer 6. Dwingen om te upgraden door middel van een melding, of gewoon blijven ondersteunen?

Meningen?
71 Kasper Reijnders op 19-04-2013 om 10:22 uur:
15% is nog een redelijk substantieel aantal. Een grote klant waar ik werk is recentelijk overgestapt van IE6 naar IE8 waarmee gezegd werd dat alles onder IE8 niet meer ondersteund hoefde te worden.

Het hangt er volgens mij sterk vanaf wat het doel van de website is alvorens je besluit of je iets wel of niet meer gaat ondersteunen. Ik kan me heel goed voorstellen dat bepaalde klanten echt belang hebben bij IE6, maar daar hangt, vind ik, dan ook een prijskaartje aan. (niet per-se geld, het kan ook in compromissen zijn)

Maar over het algemeen zou ik een nieuwe website niet geheel IE6 compliant maken.
72 Sander Aarts op 11-06-2013 om 15:48 uur:
Koen + Kasper: ben eigenijk wel benieuwd wat voor klanten jullie danhebben. Wij werken vnl. voor de sectoren zorg, welzijn en onderwijs. Ook niet de meest vooruitstrevende als het op dit soort zaken aankomt. Maar wij hebben IE6 vorig jaar reeds vaarwel gezegd en zelfs IE7 onlangs.
Ik mag hopen dat jullie extra rekenen voor IE6-support.

En overstappen van IE6 naar IE8 is natuurlijk als overstappen van typemachine naar electrisch typemachine, in 2013 ;\

Sterkte!
73 Sander Aarts op 11-06-2013 om 15:52 uur:
Kleine aanvulling: de keuzes om niet meer standaard voor IE6 & 7 te ontwikkelen was natuurlijk niet enkel op onze voorkeur gebaseerd, maar vooral ook op de gebruikersstatistieken: <1%
Plaats een reactie