Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Bijeenkomst op 4 februari, in Den Haag

Op donderdag 4 februari 2010 zal de Fronteers bijeenkomst plaatsvinden bij Stichting ICTU te Den Haag. Deze bijeenkomst zal iets vroeger starten dan normaal in verband met de tijdige sluiting van het gebouw. We starten dan ook met een buffet zodat je niet met een lege maag de presentaties hoeft bij te wonen. Update: verslag en video's van deze avond staan online.

Het programma (onder enig voorbehoud) is als volgt:

  • 17:00 uur: inloop
  • 17:30 uur: buffet en netwerken
  • 18:30 uur: introductie Stichting ICTU
  • 18:45 uur: presentatie Webrichtlijnen versie 2 Sneak preview, door Raph de Rooij
  • 19:45 uur: presentatie "Evolutie van WYSIWYG naar WYSIWYM", door Koen Willems
  • 20:30 uur: netwerken, borrelen etc.
  • 21:30 uur: eruit gegooid worden en in een café in de buurt verder gaan

Webrichtlijnen versie 2 Sneak preview

De nieuwe webrichtlijnen worden anders van opzet dan de huidige. Raph gaat het hebben over de verbeterpunten van de webrichtlijnen, uitgangspunten van de nieuwe versie van de webrichtlijnen en WCAG 2.

Evolutie van WYSIWYG naar WYSIWYM

Eén van de grotere problemen bij het onderhouden van een website die aan de Webrichtlijnen moet (blijven) voldoen wordt veroorzaakt door de gebruikte editor. Het uitgangspunt van scheiding van content en presentatie brengt met zich mee dat het WYSIWYG-principe niet meer voldoet en dat de focus verlegt moet worden naar WYSIWYM. In het open source segment schijnt daarvoor nog geen goede applicatie voorhanden te zijn.

Koen Willems zal in zijn presentatie stilstaan bij de eigenschappen en kenmerken die de ideale editor moet hebben en zal daarbij voorbeelden geven aan de hand van een volledig door hem ‘omgebouwde’ editor.

Zoals gebruikelijk is deze bijeenkomst voor zowel leden als niet-leden. Stichting ICTU zit in een overheidsgebouw waar legitimatie verplicht is en waar je vooraf aangemeld moet worden. Zorg voor een geldig legitimatiebewijs (bijvoorbeeld paspoort of rijbewijs) anders kom je echt niet binnen. Meld je op de site aan en geef alle namen van de personen die meekomen op. Maandag 1 februari 2010 is de laatste dag dat je je kan aanmelden.

Reacties

1 Peter op 22-01-2010 om 11:41 uur:
Gezellig en interessant, ik ben erbij!
2 Mallory op 26-01-2010 om 10:12 uur:
Dus, het gebouw is na 5 uur gesloten? of kunnen wij ook wat later komen (1800)?
3 Vera op 26-01-2010 om 13:20 uur:
Is deze bijeenkomst in het hoofdgebouw of in het Delta Lloyd gebouw?
4 Jules op 26-01-2010 om 22:42 uur:
De bijeenkomst wordt gehouden in het hoofdgebouw.
Wilhelmina van Pruisenweg 104
2595 AN Den Haag

Tot 21:25 kan je het gebouw betreden.
5 Vasilis op 02-02-2010 om 16:50 uur:
Is het een beetje makkelijk parkeren daar in de buurt? Of is er misschien een parkeergarage in het gebouw waar ik me voor kan aanmelden? (-:
6 Jules op 03-02-2010 om 19:09 uur:
Na 17:00 is het voor de deur en het station gratis parkeren... er is niet echter niet heel veel plek. Om de hoek aan de singel en in de wijk is het vanaf 14:00 gratis. Stuur me anders even persoonlijk een mailtje. Morgen weet ik meer.
7 Jules op 03-02-2010 om 19:10 uur:
oh ja - mijn mail is hier niet zichtbaar :-)
stuur maar mail naar de servicedesk webrichtlijnen (zie onze website) dan komt het ook wel goed.
8 Sander Aarts op 05-02-2010 om 00:36 uur:
Was weer erg interessant. En bedankt ook voor het eten. Ik hoop dat deze trend (na eerder al de pizza's bij EasyToBook.com) zich voortzet :)

@Koen Willems: hoe kunnen we je paaien om je wysiwyg editor te publiceren?
Je gaf zelf al aan dat het belangrijk was dat er een community bij zo'n editor betrokken is. Bij deze meld ik me daarom aan voor de community rondom jouw editor. Weet zeker dat anderen zullen volgen :)
9 Joris Dirks op 09-02-2010 om 11:41 uur:
Was een leuke bijeenkomst! Snel op de hoogte van het verloop en de toekomst van de Webrichtlijnen, en een interessante PoC van een praktische editor.
10 Krijn op 15-02-2010 om 12:20 uur:
Het verslag en de video's van deze bijeenkomst staan inmiddels online.
11 Raph de Rooij op 15-02-2010 om 23:36 uur:
Altijd wennen om jezelf terug te zien...
Wel wil ik even wat rechtzetten. Het waren geen Snickers, maar Marsen. In het Algemeen Overleg van 12 april 2006 zei (toen nog minister) Pechtold het volgende:

"Ik heb tijdens het algemeen overleg de Kamer en met name mevrouw Fierens gecomplimenteerd omdat ik te gemakkelijk toezeggingen doe. In december heb ik haar beloofd dat ik binnen een week de site kiesBeter.nl wel eventjes zou veranderen. Ik heb in het AO met u gewisseld dat dat dit niet in ruil voor twee Marsen door een handige buurjongen kan worden gedaan, maar dat zo’n site helemaal omgebouwd moet worden. Wij hebben een goed AO gehad, waarin nog eens duidelijk werd aangegeven dat er bij infrastructuur wat minder over asfalt zou moeten worden gedacht en wat meer over ICT en dat de infrastructuur van de toekomst zich vooral daarin bevindt. Dat heeft mij daarna flink geholpen in andere discussies, ook in het kabinet. Het is voor velen, ook van onze generatie, een eye-opener dat wij zo moeten denken. Als de overheid vraagt om het loket internet te gebruiken, moet dat voor iedereen toegankelijk zijn."
(bron: [Parlando] (http://parlando.sdu.nl/))

Pechtold geeft in deze quote ook heel mooi aan waarom toegankelijkheid van de ICT-infrastructuur zo belangrijk is. Zo zie je maar weer: front-enders hebben een belangrijke taak...
12 Koen Willems op 14-03-2010 om 17:17 uur:
Dank aan iedereen voor alle positieve reacties die ik over de editor mocht ontvangen.

Ik kan inmiddels melden dat er ideeen leven ('plannen' is nog een groot woord) om de editor volledig open source te maken.

Momenteel ben ik in gesprek met een aantal partijen om dat te omarmen. Het gaat er dan niet alleen om de code ergens ter download aan te bieden, maar vooral om een stevige basis te creeeren voor een community die borg kan staan voor een eventuele verdere doorontwikkeling.

Als iemand hier interesse heeft hoor ik dat wel !

Groet,
Koen
13 Sander Aarts op 17-03-2010 om 01:12 uur:
@Raph: wees gerust, voor ons is het ook altijd wennen om jou terug te zien ;P
Plaats een reactie