Activiteit: Bijeenkomst bij 80beans op 3 maart 2011

Locatie


3 maart was Fronteers te gast bij 80beans in Amsterdam. Vasilis van Gemert en Roy Tomeij gaven een presentatie.

Arjan Eising heet iedereen welkom en vertelt kort over Fronteers.

Roy Tomeij vertelt over front-end meta languages. Een front-end meta language is een taal die compileert naar HTML, CSS of JavaScript, maar dat zelf niet zijn. Er is minder ruimte voor fouten, en het is overdraagbaar en onderhoudbaar.

Er bestaan meerdere meta talen, zoals Haml (voor HTML), Sass en Compass (voor CSS) en CoffeeScript (voor JavaScript).

Haml is in eerste instantie voor Ruby ontwikkeld, maar is nu ook geport naar andere talen zoals PHP. Alles is indent gebaseerd, dus je opent alleen, en het wordt automatisch gesloten. Een element begin je met een procentteken, en attributen met accolades. Output is naar keuze, je kunt dus makkelijk switchen tussen minified en volledige HTML.

Sass maakte eerst onderdeel uit van Haml. Net als Haml kun je switchen tussen minified en volledige uitvoer. Voordelen zijn dat je bijvoorbeeld variabelen kunt gebruiken. Mixins zijn herbruikbare stukjes code. Bijvoorbeeld voor border-radius, zodat je dit niet ook een vendor prefix mee hoeft te geven, maar slechts eenmalig in de top een functie definieert. Daarnaast kun je berekeningen uitvoeren. Bijvoorbeeld darken(white, 50%) levert gray op.

Compass is een collectie van mixins, en kan on-the-fly CSS sprites maken vanuit losse bestanden.

Vasilis van Gemert van Mirabeau neemt het stokje over en houdt een presentatie over het maken adaptive layouts. Hij steekt af met CSS Zen Garden, een site uit 2003 die CSS demonstreerde en diverse ontwikkelaars over de streep trok om CSS te gebruiken in plaats van tabellen voor layout.

De eerste flexibele layout werden gemaakt door fluid layouts, die met percentages en em's werken. Ook gebruiken deze vaak min- en max-width.

Toen in 2007 de iPhone geïntroduceerd werd, kwam voor Vasilis het bestaan van media queries bekend. Toch duurde het nog tot 2010, toen Android geïntroduceerd werd, dat media queries echt door de grootte masse gebruik werd. Media queries kunnen conditioneel CSS toepassen, bijvoorbeeld als een scherm slechts 400 pixels breed is, dat er dan een slanker design getoond word.

De algemene gedacht is om te denken: mobile first.

Vasilis heeft in een weekeind de Flickr.com site aangepast voor mobiele devices. De zoekbalk valt op een andere plaats als het scherm minder breed is. En met ::before worden teksten ingekort. De afbeeldingen zijn standaard in lage resolutie. Met een stukje JavaScript laadt hij de grotere afbeeldingen in.

Overige materialen en verslagen

Slides van de presentatie van Vasilis (links op laatste slide)

Aanwezigen