Activiteit: Bijeenkomst bij theFactor.e op 6 mei 2010
Locatie
Donderdag 6 mei was Fronteers te gast bij theFactor.e. Er werden twee presentaties gehouden over de webrichtlijnen.
Daniel Doesburg en Gerard Wijngaarden over TYPO3 en de webrichtlijnen
Gerard vertelt hoe ze TYPO3 en Drempelvrij hebben gebruikt voor Emmen.nl. Emmen is een gemeente van meer dan 100.000 inwoners. Ze hadden een acht jaar oude website. Maar hebben wel dertig webredacteuren in dienst. Ze wilden af van een closed source CMS, en ook alles onder één dak in plaats van op meerdere plaatsen.
Ze zijn de zevende gemeente die voldoet aan het waarmerk drempelvrij. Helaas is dit verouderd, en moet gekeken worden naar de webrichtlijnen van de overheid. Dit is waarmerk drempelvrij, maar dan bijgewerkt en veel moderner.
Daniel komt nu aan het woord. Hij vraagt aan het publiek of ze een specifieke richtlijn willen benaderen. Er komt een vraag hoe vriendelijke URLs geproduceerd worden in TYPO3. Dit gaat via een XML bestand, maar verder wordt niet ingegaan hoe de paginastructuur wordt opgemaakt.
Bij dergelijke editors gaat het met content knippen en plakken vanuit Word vaak mis. Logisch, dat deze vraag uit het publiek komt. Volgens Gerard filtert de editor dit wanneer het in de database wordt opgeslagen. Download deze video (OGV, 85MB)
Koen Willems over zijn WYSIWYM-editor
Na een korte pauze van vijftien minuten komt Koen Willems aan het woord. Enkele weken terug sprak hij al in Den Haag over zijn What You See Is What You Mean editor. Zo een editor geeft HTML als uitvoer, die voldoet aan wat je bedoelt, in plaats van hoe het eruit zal gaan zien. Op die manier bepaalt de CSS precies hoe het eruitziet, in plaats van de HTML.
Hij heeft de regelingenbank van Stadskanaal opgezet, die als eerste website aan de webrichtlijnen voldeed.
Koen vertelt eerst over What You See Is What You Get editors. Oftewel: wat je ziet is wat je krijgt. Echter scheiden die editors niet content van presentatie, maar voegen alleen overbodige en vervuilende HTML toe aan de pagina.
WYSIWYM editors richten zich op de betekenis van je tekst. Is een stukje tekst een afkorting, dan kun je aangeven dat het een afkorting is, en ook gelijk waar de afkorting voor staat. En zo zijn er nog tientallen andere mogelijke opmaken.
De editor die Koen heeft gemaakt, geeft visueel weer welke HTML elementen worden gebruikt. Zo zijn paragrafen grijs, kopjes en tussenkopjes blauw en afkortingen oranje. Als de gebruiker iets verkeert doet, geeft de editor feedback door afwijkende kleuren te tonen.
Koen hoopt binnen enkele maanden zijn editor open source op het internet te publiceren. Download deze video (OGV, 65MB)
Aanwezigen
- Sebas Beckeringh
- Romke Bon
- Toine Branbergen (+1)
- Jacob Coens
- Arjan Eising
- Jesse Dijkstra
- Glenn Glerum
- Bart de Goeij
- Mark Gort
- Ron van de Graaf (+5)
- Arjen Hoekema
- Thomas Jacobs
- Esger Jellema
- Andre Jilderda
- Kevin Kamps
- P.J. Kies
- Niels Leenheer
- Rimote Media (+1)
- Erik Meuwese
- Floris Nicolai
- Volkert Paap
- Reinout Tiekstra
- Thomas Tilkema (+8)
- Janita Top
- Jorn de Vreede
- Arjan Westerdiep
- Koen Willems
- Nog 4 personen