Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Webrichtlijn 27: betekenisvolle namen voor id en class attributen

Geef betekenisvolle namen aan id en class attributen. (R-pd.3.15)

De webrichtlijnen zeggen dat id="" en class="" kunnen worden gebruikt voor CSS of om erheen te linken. Worden ze in de praktijk (naast scripting natuurlijk) nog ergens anders voor gebruikt?

Betekent het gebruik van beschrijvende namen dat bepaalde CSS frameworks (zoals Blueprint) niet gebruikt mogen worden? Wat vind jij daar van?

Wat vind jij van de classnamen die zijn geïntroduceerd door Microformats? Voelt het niet iedere keer smerig aan om deze te gebruiken? Of is leesbaar niet hetzelfde als beschrijvend? Vind jij class="hdr" bijvoorbeeld net zo goed als class="header"?

Wat vond jij van het plan om in HTML5 predefined classes te hebben?

Gebruik jij voor deze attributen het liefst Engelse of Nederlandse termen? En vind je het okay om dit door elkaar te gebruiken? Zou je op een Nederlandse site, waar je Engelse id attributen gebruikt, ook linken naar #comments, in plaats van #reacties?

Als je in een team aan een site werkt, maak je dan formele afspraken over de te gebruiken namen? Werkt dit in de praktijk?

Heb je een standaard lijst met namen die je op vrijwel iedere site gebruikt? Welke zijn dit zoal?

En ben je wel eens problemen tegengekomen met conflicterende namen, bij het samenwerken met andere partijen?

Reacties

1 Krijn op 29-04-2008 om 12:08 uur:
En een reactie om de link naar de reacties ook nuttig te maken :]
2 Wilco op 29-04-2008 om 14:59 uur:
Krijn, ik vind dat je een belangrijk punt over dit onderwerp mist: Webrichtlijnen keuren het gebruik van classnames op basis van een CSS framework (zoals Prototype of YUI) af doordat de classnames niet betekenisvol zijn voor de HTML waar het omheen staat. Persoonlijk vind ik dat meer een probleem van CSS dan van HTML eigenlijk. Of van de frameworks die het makkelijker zouden kunnen maken om hun framework snel op maat te snijden zodat alleen de dingen die gebruikt worden overblijven en de namen hebben die voor de site belangrijk zijn.

Microformats zijn hierbij een goed voorbeeld van hoe het wel bedoeld is. Al wordt je code er niet echt charmanter op. Wat opzich al wel wat beter is met RDFa. Ik neig er zelf ook snel naar om id en classnames te lenen van HTML 5. Deels om alvast wat te wennen aan dingen als Article, Nav en Header. En het brengt wat extra betekenis mee voor degene die na me aan die code bezig zijn. Predefined clssnames vind ik dan ook een prima idee. Dat maakt het wat makkelijker om andermans code op te pakken.
3 Krijn op 29-04-2008 om 15:13 uur:
Wilco, ik begrijp niet helemaal wat je met dat eerste bedoelt. Welk punt heb ik gemist?
4 Krijn op 29-04-2008 om 15:18 uur:
Ach so. Doh! :) Heb 'm toegevoegd.
5 Wilco op 29-04-2008 om 15:28 uur:
oh! ja blueprint bedoel ik, wat zit ik nou weer met prototype in m'n hoofd.
Plaats een reactie