Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Er zijn in totaal 37 posts geschreven in 2019. Je vindt ze hieronder.

We wish you...

These last days of the year are a time to look back at what you did the past year and to look forward to what's to come. At Fronteers we can look back at a great year. We became a member of the W3C, Fronteers Conference was amazing as always and we hosted a couple of awesome workshops.

And we also have a lot to look forward to. We're gonna present a new design for our identity, we're starting work at our new website and of course there will be more workshops and in the autumn another edition of Fronteers Conference.

We hope you had a great 2019 and we wish you a happy christmas and a sparkling 2020. Of course, our volunteers have some new year's wishes for you too.

Cybersecurity: 4 tips voor developers

Denk je het volgende hypothetische scenario eens in: maandagochtend kom je op je werk. Je bent wat vroeger dan normaal, vandaag zelfs de eerste van je team. Terwijl de koffiemachine druk aan het malen is, maalt jouw hoofd ook. Deadlines, volle backlogs, sprintmeetings. Drukke dag. Je opent je e-mail. Een bericht valt op: vannacht om 02:47:35 was het systeem een minuut heel langzaam. Hoewel het niet jouw taak is, besluit je toch even te gaan kijken.

“Dit is wel heel vreemd”, denk je bij jezelf. Je hart begint harder te kloppen en je denkt: “met één medewerkeraccount zijn betaalinformatie en andere privé-gegevens van klanten bekeken in minder dan 53 seconden?” Je realiseert direct dat Herman dit niet zelf zou kunnen hebben gedaan. Sterker nog, hij zou niet eens toegang tot dit deel van de applicatie moeten hebben.

Clichés op het web

Letterlijk is een ‘cliché’ een metalen plaat waarmee je illustraties kunt afdrukken. Figuurlijk is een cliché een afgesleten manier van spreken of denken. De eerste keer dat je een grap maakt, is ‘ie leuk. De tweede keer is ‘ie al minder. Na tien keer is ‘ie saai. Clichés zijn de doodgeslagen cola van je denkvermogen, om het op z’n BLØFs te zeggen.

Rustig aan de gourmet dankzij Cypress.io

De feestdagen, dagen vol met eten, gezelligheid en nog meer clichés, komen er weer aan. Het laatste wat je op deze dagen wilt: een telefoontje over code die niet werkt. Last minute op kerstavond uitrollen vond je al geen goed idee, maar nu heb je er dubbel spijt van.
Maar hoe is dit te voorkomen, behalve door niet op kerstavond nog iets uit te rollen? Hoe kun je met een gerust hart aanschuiven bij de gourmet met de wetenschap dat bijvoorbeeld de login-knop op je site nog steeds inlogt? Wellicht is Cypress.io wel het overwegen waard...

Hoe pak je de opbouw van een website aan?

Het opbouwen van een website gaat meestal niet over één nacht ijs en vergt kennis en inzicht. Toch zijn er heel wat zaken die je ook zelf kan uitwerken.

Maak deze kerst een vriend blij met lekker makkelijke collapsibles

Ik heb een paar vreemde gewoonten. Een ervan is dat ik op iedere website met een accordeon of een FAQ mijn code inspector even opengooi. Gewoon om te checken of de developers <details> en <summary> gebruikt hebben voor het open- en dichtklapgebeuren. Je zou namelijk wel gek zijn om deze handige HTML-elementen niét te gebruiken in 2019. Helaas moet ik in de meeste gevallen mijn code inspector hoofdschuddend weer sluiten.

Waarom een hobbyproject (niet) belangrijk is

Veel developers kennen het wel: een hobbyproject om nieuwe dingen te leren, je mee uit te leven en andere dingen te kunnen programmeren dan in het dagelijkse werk vaak mogelijk is. Zeker met alle snelle veranderingen in de front-endwereld, is het een goede manier om 'bij te blijven'. Maar is het echt zo belangrijk om als front-end developer een hobbyproject te hebben?

Fronteers vote for the W3C Technical Architecture Group

In January, W3C members are voting for four seats on the Technical Architecture Group. Since Fronteers is a W3C member, we also have a vote, which our representative Rachel Andrew will cast on behalf of us.

Het belang van een style guide

In de meeste organisaties waar ik heb gewerkt, is er wel een UX-designer aanwezig. Deze levert de designs aan waarin je duidelijk kunt zien hoe een UI is opgebouwd en vind je uitleg over hoe bepaalde elementen zich tot elkaar verhouden. Ook vind je vaak styleregels. Bijvoorbeeld welke fonts er gebruikt worden, welke fontgroottes moeten er worden toegepast en bij hoeveel woorden wordt een tekst afgekapt en toont er een 'read more' tekst. Allemaal zaken waar we als front-end developer vaak niet meer over hoeven na te denken. Toch zijn er een aantal zaken die van belang zijn als je een consistente UI wilt bouwen.

Toegankelijkheid begint bij het eerste design

Al bij het ontwerpen van een nieuwe site is het belangrijk om rekening te houden met toegankelijkheid. Als toegankelijkheidsonderzoeker kom ik bij het testen van websites vaak problemen tegen die al in de designfase zijn veroorzaakt.
Wanneer je als front-ender weet waar je op kunt letten, dan kun je al heel vroeg in het bouwproces de juiste vragen stellen aan designers. Zo kunnen veel problemen al voor de livegang opgelost worden. En is er veel minder reparatie achteraf nodig.

In dit artikel wil ik graag ingaan op een aantal punten die van belang zijn als je een design moet omzetten in een HTML-webpagina.

WordPress for developers who hate WordPress

WordPress is now over sixteen years old. In those sixteen years it’s grown to power over 33% of the ten million most popular websites. And yet, the most popular system for publishing websites is one of the most hated systems for developers. At least according to the Stack Overflow developer survey who ranked WordPress as the most dreaded platform to work with this year. It has been in the top three for years now.

Een andere manier

De kracht van het internet is dat de technieken relatief eenvoudig te gebruiken zijn. Gedreven door het idee dat er binnen enkele seconden iets op het scherm moet staan lijkt het tegenwoordig noodzakelijk om een Single Page App op te tuigen die begint vanuit het neerzetten van placeholders, waarin vervolgens content wordt geladen vanuit GraphQL en REST API’s. Vergelijk dat eens met de eenvoud van weleer, waarbij je HTML en CSS kon uploaden met een FTP programma…

Hoe ik zelf een browser schreef

Zelf een browser schrijven klinkt als een slecht idee, zeker als je zelf een front-end developer bent en dus helemaal geen C++ of andere native taal kent. Toch besloot ik een aantal jaar geleden om te kijken of ik het kon en ondertussen is mijn browser nu doorontwikkeld tot serieus product.

De full-stack mythe

Een aantal jaar geleden was het web nog een stuk eenvoudiger. We gebruikten HTML en CSS om onze websites te maken, met eventueel wat JavaScript om het geheel een beetje schwung te geven. Had je dynamische content, dan maakte je een back-end in bijvoorbeeld PHP met eventueel een MySQL-database erachter. Als web developer was het niet ongewoon om op deze manier van voor tot achter met een website bezig te zijn.

CSS Custom Properties, Cascading Variables en het Einde van de Stijl

Het is al heel lang mogelijk om de CSS-stijl vanuit HTML te bepalen met het style attribuut:

8 Rare Tips Waarvan Toegankelijkheidsexperts Niet Willen Dat U Ze Weet!

Nummer 4 Zal Je Een Epileptische Aanval Geven!

Deze titel is geschreven als een zogenaamde clickbait-titel en ironisch bedoeld. Clickbait-titels presenteren vaak misleidende tips als een vorm van krachtige geheime kennis. In dit geval willen toegankelijkheidsexperts niet dat je deze tips kent omdat ze een slecht advies zijn. Dit zijn tips die je niet moet volgen.

Goeie docs = Happy devs

Je hebt een geweldige app gemaakt, een mooie site gebouwd of een stevig CMS in elkaar gezet. Maanden werk. Je snapt zelf helemaal hoe het in elkaar zit. En dan komen ze: de vragen. Vragen van anderen die met jouw product aan de slag gaan.

Een eigen kalendercomponent bouwen

Het is natuurlijk belangrijk componenten in je applicatie niet allemaal zelf te maken, maar gebruik te maken van het enorme assortiment aan componenten die al geschreven zijn door anderen. Het kost immers tijd om dingen zelf te maken en dus ook geld. Maar soms is het ook goed om eens kritisch te kijken naar welke functionaliteiten je daadwerkelijk benut van het component dat je gebruikt en is het ook gewoon leuk en leerzaam om zelf iets te bouwen.

A write up of the W3C TPAC 2019

  • Rachel Andrew
  • 28 oktober 2019

This year the W3C Technical Plenary and Advisory Committee Meeting (TPAC) was held in Fukuoka, Japan. As part of my work representing Fronteers in the W3C I attended the two Advisory Committee (AC) meetings held at TPAC, along with the CSS Working Group meeting days. In this post I will highlight some of the things that might be of interest to Fronteers members. I hope this gives a good overview of the breadth of things discussed.

Meld je aan voor de ALV 2019

Op vrijdagavond 29 november houden we onze jaarlijkse algemene ledenvergadering (ALV) in Utrecht! Alle leden zijn hiervoor van harte uitgenodigd. De vergadering vindt dit keer plaats op een nieuwe locatie, Collectiv (Creative Valley) direct grenzend aan Utrecht Centraal Station!

Schrijf mee aan de Adventskalender 2019!

De Fronteers Adventskalender is terug! 24 blogs van 24 schrijvers over uiteenlopende front-end onderwerpen. Wil jij graag een blog schrijven voor Fronteers, meld je nu dan aan. Tot 31 oktober kan iedereen een voorstel indienen voor een blog. Schrijvers mogen een donatie van 75 euro uit de verenigingskas doen aan een goed doel.

Diversiteit/Inclusie en Fronteers

Fronteers heeft dit jaar een aantal dingen achter de schermen opgepakt die een investering vormen voor de toekomst van de vereniging. Zo hebben we een aantal merk-identiteitssessies gedaan om het DNA van de vereniging te ‘vinden’. Daar kwam onder andere uit dat toegankelijkheid (in de breedste zin van het woord) erg belangrijk voor ons is als vereniging.

Met korting naar performance.now()

Op 21 en 22 november organiseert Web Conferences Amsterdam voor de tweede keer performance.now(); opnieuw met 14 sessies over de stand van zaken in front-end performance.

Fronteers vote for the W3C Advisory Board elections

In May, W3C members are voting for seven seats on the Advisory Board. Since Fronteers is a W3C member, we also have a vote, which our representative Rachel Andrew will cast on behalf of us.

25% Fronteers-korting op nieuwe browser Polypane

Fronteers-lid Kilian Valkhof heeft een browser gemaakt voor front-end ontwikkelaars: Polypane. In deze browser kan je als ontwikkelaar je site tegelijkertijd op verschillende devices en viewports zien, waardoor het ontwikkelen van responsive websites en apps gemakkelijker en beter gaat.

Win een gratis kaartje voor Frontend United

17 en 18 mei wordt de 10e editie van Frontend United georganiseerd, met topsprekers als Una Kravets, Jeremy Keith, Vitaly Friedman, Rachel Andrew, Lea Verou en Chris Lilley. Fronteers mag als hoofdsponsor 4(!) kaartjes verloten!

W3C Advisory Committee - initial report

  • Rachel Andrew
  • 8 mei 2019

In April I headed to Quebec City in order to attend my first Advisory Committee (AC) Meeting on behalf on Fronteers. While I have been a CSS Working Group memeber for some time, as an Invited Expert I had no interaction with the AC, so this first meeting was a chance for me to discover how it functions and to start to build a plan for how I should gather information and share that with Fronteers.

Donderdag 4 april: Dag van Front-end Development

Fronteers roept donderdag 4 april (4-04) uit tot de Dag van Front-end Development, een feestelijke dag om het beroep van front-end developer te vieren. Op deze dag organiseert Fronteers een aantal meetups voor front-end developers om nieuwe mensen en vakgenoten te leren kennen. In Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen en Nijmegen kunnen vakgenoten en geīnteresseerden elkaar ontmoeten onder het genot van een hapje en drankje.

Fronteers organiseert vijf casual meetups

Op donderdag 4 april 2019 houdt Fronteers op vijf locaties tegelijk een borrel voor front-end developers en hen die dat willen worden. De meetups zijn open en informeel en opgezet om nieuwe mensen en vakgenoten te ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje. Iedereen is uitgenodigd, ook als je niet lid bent van Fronteers.

Met korting naar Frontend United

Op 17 en 18 mei vindt Frontend United in Utrecht plaats. Onder de eerste sprekers bevinden zich helden als Jonathan Snook, Vitaly Friedman, Rachel Andrew, Jeremy Keith, Una Kravets, Lea Verou en Chris Lilley.

Denk mee over de toekomst van Fronteers

Op 15 februari deed een select groepje Fronteers-leden mee met een identiteitssessie om te onderzoeken waar we ons met Fronteers op zouden moeten focussen. Het was een ontzettend waardevolle (en leuke) avond!

Looking back at the Fronteers Ladies Dinner

It was months ago when Anneke approached me with the idea to organize a ladies dinner for frontend developers. I was definitely excited and wanted to be a part of it. Not because nowadays it’s common to organize an IT event with special motivation for women, but I just really miss to have a cozy chat with women.

Met korting naar CSS Day

Op 13 en 14 juni organiseert Web Conferences Amsterdam voor de zevende keer CSS Day. Dit jaar is het congres uitgebreid met een UI Special op de donderdag, gevolgd door de eigenlijke CSS Day op vrijdag.

Fronteers and W3C - first quarterly report

Last week our W3C representative, Rachel Andrew, came to Amsterdam to talk about her W3C work and give an interesting workshop; essentially giving her first quarterly report. This post gives a quick overview based on the notes I took during the discussion.

Some sad news about Spring Conference

Fronteers' reason d’etre is to support and educate front-end developers in the Netherlands. For this reason since 2007, we have held a yearly conference which over the last decade-and-a-bit has grown to attract more than 500 front-enders from all over Europe. In 2016, a one-off Spring Conference was held as a special event, and inspired by the success of that conference we were looking forward to hosting another on april 5th this year.

Fronteers is W3C lid

Vorige week is Fronteers dan eindelijk officieel lid van W3C geworden, en is Rachel Andrew officieel onze vertegenwoordiger geworden, zoals we hebben besloten op de laatste ALV.

De eerste workshops van 2019

Er zijn nog plaatsen beschikbaar bij de eerste workshops van 2019! Eind januari kun je met Phil Hawsworth het serverless landschap verkennen in Netlify en static site generators. Een maand later volgt een deep dive in Progressive Web Apps. Ook in 2019 krijgen leden 100 euro korting op de toegangsprijs, en betaal je dus slechts 150 euro voor een leerzame dagtraining!