Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Er zijn in totaal 63 posts geschreven in 2012. Je vindt ze hieronder.

Bijeenkomst bij Q42 op 8 januari 2013

Op dinsdag 8 januari 2013 is Fronteers te gast bij Q42 in Den Haag. Er worden drie presentaties gegeven. Johan Huijkman geeft de presentatie “UX Candy”, Remco Veldkamp bespreekt de uitdagingen die Q42 tegenkwam bij de ontwikkeling van de nieuwe website voor het Amsterdams Rijksmuseum en Elaine Oliver deelt tips en ervaringen over het opzetten van de OOCSS architectuur.

Met 50% korting naar BlackBerry DevCon

Net zoals vorig jaar komt BlackBerry DevCon op 5 en 6 februari naar Amsterdam, en opnieuw kunnen we Fronteers-leden een korting van 50% aanbieden.

Workshop: ‘Future CSS’ door Bert Bos

Op 28 januari geeft Bert Bos voor Fronteers een workshop over wat er komen gaat in CSS. Bos is mede-uitvinder van de cascading stylesheet en is nu vanuit het W3C betrokken bij de verdere ontwikkeling van de opmaaktaal.

Mobilism 2013: Fronteers-kaarten

 • Peter-Paul Koch, Krijn Hoetmer en Stephen Hay
 • 28 november 2012

Op 16 en 17 mei zal te Amsterdam het Mobilism-congres plaatsvinden, voor iedereen die zich met mobiel bezig houdt. De sprekerslijst begint bekend te worden, en de kaartverkoop is net gestart.

Kandidaat bestuur Fronteers: Matijs Brinkhuis

Aanstaande donderdag vindt de jaarlijkse ALV van Fronteers plaats (je kunt je nog aanmelden). Een van de onderdelen tijdens de ALV is de bestuursverkiezing. Dit jaar zijn er vier kandidaten voor het nieuwe bestuur, twee zittende bestuursleden en twee nieuwe leden. Na Roy Tomeij, Vasilis van Gemert en Arjan Eising is het vandaag de beurt aan:

Bijeenkomst op 22 november bij Mobile Vikings

Op donderdag 22 november 2012 is Fronteers te gast bij Mobile Vikings in Hasselt. Er worden twee presentaties voorzien. Eerst komt Nick Looijmans praten over UX op mobiele apparaten; vervolgens zullen Tom Claus en Kristof Houben wat vertellen over responsive content.

De financiën en reserves van Fronteers

Vorig jaar tijdens de ALV merkte de ALV op dat het bestuur geen duidelijke en eenduidige visie op de financiën van de vereniging had, en dan specifiek op het gebied van de aan te houden reserve. We hebben toen de opdracht gekregen deze visie te ontwikkelen. Ter voorbereiding op de ALV van volgende week willen we in deze blogpost graag meer duidelijkheid verschaffen over de financiële situatie van de vereniging, en hoe het bestuur nu over dit onderwerp denkt.

25 euro korting voor Startup Weekend Utrecht

Op 16 t/m 18 november vindt het Utrecht Startup Weekend plaats waar ontwerpers, developers en ondernemers samen een nieuw duurzaam product ontwikkelen.

Kandidaat bestuur Fronteers: Arjan Eising

Volgende week donderdag vindt de jaarlijkse ALV van Fronteers plaats (je kunt je nog aanmelden). Een van de onderdelen tijdens de ALV is de bestuursverkiezing. Dit jaar zijn er vier kandidaten voor het nieuwe bestuur, twee zittende bestuursleden en twee nieuwe leden. In de komende dagen stellen zij zich alle vier aan je voor. Vandaag:

Kandidaat bestuur Fronteers: Vasilis van Gemert

Over anderhalve week vindt de jaarlijkse ALV van Fronteers plaats (je kunt je nog aanmelden). Een van de onderdelen tijdens de ALV is de bestuursverkiezing. Dit jaar zijn er vier kandidaten voor het nieuwe bestuur, twee zittende bestuursleden en twee nieuwe leden. In de komende dagen stellen zij zich alle vier aan je voor. Na Roy Tomeij is het nu de beurt aan:

Kandidaat bestuur Fronteers: Roy Tomeij

Over twee weken vindt de jaarlijkse ALV van Fronteers plaats (je kunt je nog aanmelden). Een van de onderdelen tijdens de ALV is de bestuursverkiezing. Dit jaar zijn er vier kandidaten voor het nieuwe bestuur, twee zittende bestuursleden en twee nieuwe leden. In de komende dagen stellen zij zich alle vier aan je voor. Vandaag:

Commissie Workshops

De Commissie Cursussen heeft haar naam veranderd in Commissie Workshops en kondigt nieuwe cursussen workshops aan.

500 leden!

Aangezien we afgelopen weekend de 500 leden hebben bereikt, wordt het weer tijd voor een feestje spontaanborrel.

Activiteitencommisie in het leven geroepen

Tijdens de laatste bestuursvergadering is er een nieuwe commissie in het leven geroepen: een activiteitencommissie. Doel van de commissie is om het organiseren van bijeenkomsten en kleinschalige evenementen zoals een barcamp, jamsessies of hackathons centraal te houden. De commissie is op zoek naar leden.

Kom naar de Algemene Ledenvergadering

Donderdag 22 november a.s. vindt de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV) van Fronteers plaats. We willen zoveel mogelijk betrokken leden oproepen naar deze ledenvergadering te komen. Dit jaar zal de ALV gehouden worden op Utrecht CS.

Bijeenkomsten op 27 en 29 november

Eind november hebben we twee bijeenkomsten ingepland. Te weten bij Incentro te Amsterdam op dinsdag de 27ste, en twee dagen later, op de 29ste, bij Info Support in Veenendaal.

Opheffing commissie diplomering

Misschien is het droevig maar de commissie Diplomering van Fronteers is niet meer.

25% korting op workshop met Stephen Anderson

Op vrijdag 9 november organiseren Q42 en Fabrique samen met Stephen Anderson een workshop over informatie visualisatie.

Bijeenkomst op 25 oktober bij Combell

Op donderdag 25 oktober 2012 is Fronteers te gast bij Combell in Gent. Er worden twee presentaties voorzien. Eerst komt Bart Derudder wat vertellen over (het gebrek aan) security op het web; vervolgens zal Thijs Feryn wat vertellen over HTTP.

Workshops jQuery Inception en Screw CSS! op herhaling

Op vrijdag 30 november wordt een vernieuwde workshop jQuery Inception gegeven. Enkele weken later, op 18 januari zal Roy Tomeij zijn workshop Screw CSS! opnieuw geven.

Inschrijven voor bijeenkomst op 1 november bij Netvlies

Op donderdag 1 november is Fronteers te gast bij Netvlies Internetdiensten in Breda. Dit keer is het geen bijeenkomst met 2 presentaties, maar een Pecha Kucha met 10 presentaties. De inschrijvingen hiervoor zijn vanaf vandaag geopend.

Met 50% korting naar de training 'Apps en Accessibility'

Donderdag 11 oktober organiseert Stichting Accessibility een korte training 'Apps en Accessibility' met als speciale gast Julian Harty. Leden van Fronteers krijgen 50% euro korting op deze training.

Bijeenkomsten op 17 en 24 oktober

Naast het congres staan er in oktober ook twee bijeenkomsten ingepland. De eerste is op woensdag 17 oktober bij Competa in Rijswijk. Een week later, op woensdag 24 oktober, doen we Hilversum aan bij Lajos.

Algemene Ledenvergadering 2012 en bestuursverkiezingen

Op donderdag 22 november zal de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV) van Fronteers plaatsvinden. Op de ALV wordt het afgelopen jaar besproken, wordt de koers voor het nieuwe jaar uitgezet en worden bestuursverkiezingen gehouden. De plaats en tijd worden nader bekend gemaakt in een aparte blogpost, maar reserveer de avond van de 22e alvast in je agenda.

Met 100 euro korting naar BubbleConf

Op 12 oktober 2012 vindt in Tuschinski BubbleConf 2012 plaats. Op het programma staan sprekers als Facebook’s Philip Su, ontwikkelaar Zed Shaw en ontwerper Juanma Teixido. Leden van Fronteers krijgen 100 euro korting op dit congres.

Jurgen Vansteelant

Deze week bereikte ons het treurige nieuws dat Jurgen Vansteelant op zaterdag 8 september is overleden als gevolg van een verkeersongeluk.

Fronteers 2012: de laatste sprekers

 • Edwin Martin
 • 14 september 2012

Met nog zo'n drie weken te gaan kunnen we vandaag de laatste sprekers voor Fronteers 2012 aankondigen: Peter-Paul Koch, Stephen Hay, Jeroen Wijering en Alex Russell.

Fronteers vrijwilligersuitje: technisch vernuft

Met de zeilen gestreken glijdt de De Hoge Wier door het water. De draaibrug wijkt. Fietsers en voetgangers staan stil en aanschouwen onze éémastklipper terwijl ze de Groote Zeesluis binnenloopt.

20% korting op ISOC masterclasses in Amsterdam

 • Matijs Brinkhuis & Sander van Lambalgen
 • 7 september 2012

De vereniging Internet Society Nederland (ISOC) heeft in samenwerking met onder andere de UvA, het CWI en het W3C een aantal masterclasses georganiseerd met sprekers uit het internationale standaardisatieveld. Er komt een aantal voor front-end developers interessante onderwerpen aan bod, waaronder HTML5, CSS3 en mobile app testing.

Bijeenkomst op 1 november bij Netvlies

Op donderdag 1 november is Fronteers te gast bij Netvlies Internetdiensten in Breda. Dit keer is het geen bijeenkomst met 2 presentaties, maar een Pecha Kucha met 10 presentaties door je mede-developers of jezelf.

Fronteers 2012: nog zes namen

 • Edwin Martin
 • 3 september 2012

Met trots kunnen we vandaag nog een paar namen aankondigen: Mark Boulton, Peter Nederlof en Alex Graul komen een presentatie geven. Naast deze sprekers komt er ook een accessibility-panel met Bram Duvigneau, Bor Verkroost en Antoine Hegeman.

Bijeenkomst op 20 september bij Future in IT

Op donderdag 20 september is Fronteers te gast bij Future in IT in Amsterdam. Arjan Eising geeft een presentatie over CoffeeScript, en Bran van der Meer gaat grids in design nader bekijken.

Met 25 euro korting naar Inspire Conference in Leiden

In de tweede week van december wordt in Leiden een nieuw webdesigncongres georganiseerd, met een focus op ontwerp, typografie en code: “Ready to Inspire”. Het heeft als thema 'vakmanschap' en onder meer Jeffrey Zeldman, Simon Collison en Brad Frost komen spreken. Leden van Fronteers krijgen 25 euro korting op de entreeprijs, inclusief toegang tot de New Faces-track, een dag voor het congres.

Bijeenkomst bij WHITE op 30 augustus 2012

Op donderdag 30 augustus 2012 is Fronteers te gast bij WHITE in Valkenswaard. Er zijn twee presentaties voorzien.

Twee workshops op de woensdag voor het congres

 • Sander Aarts
 • 22 juli 2012

Ook dit jaar organiseert Fronteers weer twee intensieve workshops van hoog niveau, waarmee je een hele dag zoet bent. Dit jaar vinden beide workshops echter op dezelfde dag plaats, namelijk op woensdag 3 oktober.

Fronteers Borrel in Groningen op 20 juli

Om ook de leden in het noorden van het land tegemoet te komen, houden we vrijdag 20 juli een informele borrel in Groningen. Vanaf 17:00 ben je welkom in Cafe Buckshot aan het Gedempte Zuiderdiep 58.

Bijeenkomst op 19 juli bij Wijs

Op donderdag 19 juli 2012 is Fronteers te gast bij Wijs in Gent. Er worden twee presentaties voorzien. Eerst komt Xavier Bertels praten over ritme en ratio’s in layout en typografie voor het web; vervolgens zal Denis Defreyne wat vertellen over static site generators zoals nanoc.

Fronteers 2012: de volgende vier sprekers

 • Charis Rooda
 • 14 juni 2012

Nooit eerder verkochten we onze kaarten zo snel. En met nog een kleine 4 maanden voor de boeg, hopen we er dit jaar eerder doorheen te zijn dan ooit tevoren. Mocht je nog twijfelen, wacht dan niet te lang, want we willen je niet teleurstellen. Vandaag kunnen we weer vier sprekers onthullen waar we erg trots op zijn.

Fronteers juniborrel op 29 juni

Op vrijdag 29 juni, over twee weken, houden we weer een informele borrel. Vanaf 17 uur kun je terecht bij de Bierfabriek in Amsterdam, Rokin 75. Het eerste rondje is van Fronteers.

50% korting op PhoneGap Day EU in Amsterdam

Op vrijdag 14 september vindt PhoneGap Day EU plaats in Amsterdam. Kaartjes kosten tijdens de early bird € 100, daarna € 150. Voor 10 leden van Fronteers hebben we een korting geregeld, waardoor je voor € 75 naar binnen kunt.

Bijeenkomst op 21 juni bij Digiti

Op donderdag 21 juni 2012 is Fronteers te gast bij Digiti in Zoersel. Er worden twee presentaties voorzien.

30% korting op The Treasure of FrontEnd Island in Bologna

We hebben weer een korting voor leden kunnen bedingen. Deze keer voor From the Front 2012: The Treasure of FrontEnd Island in Bologna, Italië, op vrijdag 21 september 2012.

Bijeenkomst op 21 mei bij KaHo St-Lieven

Op maandag 21 mei 2012 is Fronteers te gast bij de opleiding Professionele Bachelor ICT (KaHo St-Lieven) te Gent. Er worden twee presentaties voorzien. Bram(us) Van Damme zal het hebben over RESTful APIs (met zijdelings Ajax, jQuery, JSON/JSONP, CORS en URL design). De heren van Pixel Lab, die samen met Zeptolab de HTML5-versie van Cut The Rope hebben gebouwd, hebben ook vast iets interessants te vertellen — in het Engels, weliswaar.

Bijeenkomst op 14 juni met internationale sprekers bij LBi Netherlands

Fronteers bestaat 5 jaar. Ter ere van dit eerste lustrumjaar, organiseren we een grote bijeenkomst met twee internationale sprekers. Deze bijeenkomst wordt gehouden op 14 juni 2012 vanaf 15:00 uur bij LBi Netherlands in Amsterdam. De bijeenkomst is voor iedereen, dus ook niet leden, en is gratis!

Hackaton op zaterdag 19 mei

Ter ere van het eerste lustrumjaar van Fronteers, organiseren we een hackaton op zaterdag 19 mei 2012. De gehele dag zijn we onder de pannen bij coworkingspace Nomadz in Den Haag.

Bijeenkomst op 3 mei bij VPRO

Op 3 mei zijn we te gast bij VPRO Digitaal, de digitale afdeling van de omroep. Bekend van populaire websites als 3VOOR12 en Cinema.nl, maar ook de maker van vele websites bij eigen programma's. Hay Kranen en Frank Bosma zullen in hun talks ingaan op respectievelijk het gebruik van RequireJS en het Model View Controller design pattern.

Korting op Offscreen Magazine voor Fronteers

Als front-ender zit je niet snel verlegen om leesmateriaal. Dagelijks worden talloze blogposts gepubliceerd over ons vak: trends en technieken op het gebied van CSS, HTML of JavaScript, hacks en polyfills, lof- en klaagzangen over browsers en standaarden — het is genoeg om je hele werkdag mee vol krijgen. Onlangs is er daar een interessant alternatief bijgekomen: Offscreen, een "ouderwets" inkt-op-papier tijdschrift.

Kaartverkoop Fronteers 2012 van start

 • Edwin Martin
 • 6 april 2012

De kaartverkoop van Fronteers 2012 op 4 en 5 oktober 2012 is begonnen.

Bijeenkomst op 10 april bij Inventis

Op dinsdag 10 april 2012 is Fronteers te gast bij Inventis in Houthalen (Limburg). Er worden twee presentaties voorzien. Eerst komt Danny Calders praten over typografie en responsive web design; vervolgens zal Jurgen Dedeckere wat vertellen over hoe opleidingen in staat moeten zijn om de fronteers van de toekomst te creëren.

Bijeenkomst op 19 april in Breda

Op donderdag 19 april is Fronteers wederom te gast bij e-sites in Breda. De presentaties zijn gerelateerd aan JavaScript, en gaan redelijk diep in op de materie. Nikolai Onken en Anne van Kesteren zullen spreken.

Workshop jQuery Inception in Antwerpen op 8 mei 2012

Een korte update van de commissie workshops. De workshop jQuery Inception, een beginners workshop JavaScript en jQuery, zal op dinsdag 8 mei in Antwerpen gegeven worden. De workshop vindt plaats bij ASPACE, en er is plaats voor 12 personen om de gehele dag iets op te steken van jQuery.

€50 korting op de GOTO-conference in Amsterdam

En opnieuw is het prijs: Fronteers heeft een korting van €50 in de wacht weten te slepen voor de GOTO Conference Amsterdam, 24 en 25 mei in de Beurs van Berlage.

Fronteers 2012: 4 en 5 oktober

 • Edwin Martin
 • 5 maart 2012

Het zal geen verrassing meer zijn dat we ook dit jaar weer een Fronteers conferentie organiseren. De vijfde alweer. We zijn al flink bezig met plannen maken en potentiële sprekers uitzoeken. De datum is al geprikt: donderdag 4 en vrijdag 5 oktober. Met Lanyrd kan je deze datum gemakkelijk in je agenda zetten. Net als de voorgaande twee jaren zullen we weer het prachtige Art Deco Pathé Tuschinski Theater in het centrum van Amsterdam gebruiken.

30% korting op jsDay in Verona

En weer een leuk voordeeltje voor Fronteers-leden die JavaScript een mooie taal vinden en graag eens een keer naar Verona willen: we hebben niet minder dan 30% korting in de wacht gesleept voor jsDay 2012.

Bijeenkomst op 6 maart in Zaventem

Op dinsdag 6 maart is Fronteers te gast bij Microsoft in Zaventem. Er worden twee presentaties voorzien. Eerst komt Stijn Janssen praten over front-end style guides; vervolgens zal Joris Hens wat vertellen over de lessen die hij leerde uit het runnen van SolidShops.com, een applicatie voor webdesigners die webwinkels bouwen voor hun klanten.

Aankomende uitschrijving niet-betalende leden

Fronteers doet het goed. We groeien jaar na jaar, en hebben op dit moment 436 leden. Tenminste, 436 potentiële leden. 436 mensen die we tussen 6 en 10 januari een factuur hebben gestuurd voor het lidmaatschapsgeld over 2012. De meeste van jullie hebben keurig op tijd betaald, of tenminste gelijk na de eerste herinnering, waarvoor onze dank. Maar we lopen, zoals helaas ieder jaar, tegen een groep mensen aan die facturen en herinneringen negeren.

30% korting op Web Rebels in Oslo

Als de trend zich voortzet, wordt het een erg voordelig jaar voor Fronteersleden. Een maand geleden werd bekend dat leden korting krijgen op een ticket voor Front-Trends, eerder deze week was er een aanbieding voor de CreativeJS workshop van Seb Lee-Delisle en nu kunnen we alweer melden dat het ook gelukt is om voor Fronteersleden een korting te bedingen op tickets voor Web Rebels op 24 en 25 mei in Oslo.

Met 25% korting naar de CreativeJS workshop in Amsterdam

Op 12 en 13 april geeft Seb Lee-Delisle, die afgelopen jaar ook op het congres was, zijn CreativeJS workshop bij Felix Meritis in Amsterdam. Leden van Fronteers (en freelancers) krijgen hiervoor 25% korting. Er zijn in totaal 12 plaatsen beschikbaar, en waarschijnlijk is 'ie snel uitverkocht.

Workshops update januari

Na wat radiostilte tijdens de feestdagen hierbij de eerste workshops update voor 2012 met hopelijk goed nieuws voor iedereen die workshops wil gaan volgen in 2012!

Bijeenkomsten: 8 februari in Leiden en 15 februari in Rotterdam

De tweede en derde woensdagen van februari staan ingepland voor twee Fronteersbijeenkomsten. Op 8 februari zijn we te gast bij TransIP in Leiden, en een week later opent Mirabeau Rotterdam de deuren voor een bijeenkomst.

Bijeenkomst op 19 januari in Gent

Op donderdag 19 januari 2012 is Fronteers te gast bij Pure Sign in Gent. Er worden twee presentaties voorzien. Eerst komt Arjan Eising praten over CSS Selectors Level 4; vervolgens zullen Jelle Desramaults en Jochen Vandendriessche wat vertellen over de design & front-end-workflow die ze hanteren, en hoe ze daarbij Serve, Haml, en Sass/Compass gebruiken.

Korting op Front-Trends in Warschau

Fronteers gaat zich inspannen om voor haar leden leuke kortingen op leuke congressen los te peuteren, en vandaag kunnen we aankondigen dat dit gelukt is voor Front-Trends, 26 en 27 april in Warschau.

Nieuwjaarsborrel

Namens het bestuur hierbij een gelukkig Nieuwjaar aan alle Fronteers-leden en overige bezoekers van de site.