Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Er zijn in totaal 51 posts geschreven in 2009. Je vindt ze hieronder.

Bijeenkomst op 11 januari, in Amsterdam

Op maandag 11 januari zal de eerste Fronteers bijeenkomst van 2010 plaatsvinden. We zijn dan te gast bij EasyToBook.com, in Amsterdam.

Fronteers winterborrel

Er is op donderdag 17 decembermaandag 4 januari weer zo'n leuke, informele Fronteers borrel. Deze speciale 'DoMiFroBo'nieuwjaarsborrel vindt plaats bij De Winkel van Sinkel in Utrecht.

WCAG 2.0 seminar in Den Haag

Op woensdag 16 december zal de Stichting Accessibility in samenwerking met het ISOC en W3C in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag een seminar organiseren over WCAG 2.0.

Welke sprekers willen jullie (terug)zien op Fronteers 2010?

Misschien wist je het al, maar voor de duidelijkheid: er komt een congres in 2010! We zijn reeds begonnen met voorbereiden, uitwerken en plannen, en willen jullie graag bij een deel van de organisatie betrekken.

Meld je aan voor de Algemene Ledenvergadering 2009

Vrijdag 27 november a.s. houden we onze jaarlijkse algemene ledenvergadering (ALV). De ALV vindt plaats in de sporthal van Badminton Vereniging Almere. We beginnen om 19.30 uur en denken maximaal twee uur nodig te hebben.

Bijeenkomst op 3 december, in Rotterdam

Na een paar wilde dagen Fronteers 2009, terug naar de orde van de dag: de maandelijkse bijeenkomsten :) Op donderdag 3 december komen we in Rotterdam bij elkaar bij DLMA, waar een mooi programma voor ons in elkaar is gezet:

Presentations Fronteers 2009

 • Tom Greuter
 • 5 november 2009

A short wrap-up of the presentations held at Fronteers 2009. Update: most videos are available on the sessions page.

Algemene Ledenvergadering 2009

Leden bepalen mede de koers van Fronteers. Als lid van de vereniging heb je er recht op om te weten wat we het afgelopen jaar hebben gedaan en wat onze plannen zijn voor de toekomst. Noteer daarom vast in je agenda: vrijdag 27 november. Die avond houden we de Algemene Ledenvergadering (ALV) 2009 van Fronteers.

Bijeenkomst op 3 november, in Amsterdam: Sex, food, and JavaScript

Op dinsdag 3 november zal er een speciale Fronteers-bijeenkomst plaatsvinden bij Mirabeau te Amsterdam. Molly Holzschlag en Chris Heilmann, die naar Amsterdam zijn gekomen voor Fronteers 2009, zullen er een speciale sessie houden getiteld "Sex, food, and JavaScript."

Two free tickets for Fronteers 2009

 • Peter-Paul Koch
 • 16 oktober 2009

When we sold out Fronteers 2009 in September we loudly proclaimed that no more tickets were to be had. Point is: we weren't entirely truthful. There still are two tickets available. They're even free. You just have to do something in order to get them.

Fronteers 2009: sprekerswissel en rooster

 • Peter-Paul Koch
 • 14 oktober 2009

Over drie weken is het Fronteers 2009 congres, en er zijn een paar kleinigheden aan te kondigen.

Bijeenkomst op 15 oktober, in Utrecht

Volgende week donderdag, 15 oktober, zijn we te gast bij eFocus uit Utrecht.

Workshop mobiel web en W3C Widgets te Rotterdam

Aanstaande maandag geef ik een workshop mobiel web en W3C Widgets aan de Hogeschool van Rotterdam. Deze zal duren van 10:00 tot circa 17:00 uur.

Ik zal hier wat vertellen over het mobiele web en W3C Widgets in het bijzonder, en het is de bedoeling dat we ook zelf widgets gaan bouwen.

Aanpassing Normdocument Webrichtlijnen doorgevoerd

Op voorstel van de Normcommissie heeft het bestuur van de stichting Drempelvrij.nl vandaag een aantal wijzigingen vastgesteld, waarmee voortaan bij de inspecties van websites voor het Waarmerk Drempelvrij of de Webrichtlijnen rekening dient te worden gehouden.

Fronteers 2009 - sprekers en kaartverkoop

 • Peter-Paul Koch
 • 15 september 2009

Zoals bekend wordt op 5 en 6 november aanstaande het Fronteers 2009 congres gehouden. Hoewel pas de helft van de sprekers was aangekondigd, zijn we al vrijwel uitverkocht. Dit is een mooi resultaat, maar ook enigszins onverwacht.

Fronteers Nazomerborrel

Naar aanleiding van de zeer geslaagde eerste VrijMiFroBo in de 1e Klas Pub op Amsterdam CS wordt er op 18 september opnieuw een VrijMiFroBo 'georganiseerd'. Het is de bedoeling vanaf een uurtje of vijf gezellig een drankje te gaan doen bij King Arthur in Utrecht.

Bijeenkomst op 2 september, in Leiden

In september zijn we te gast bij KeesTM uit Leiden. Het doel van deze avond is om front-enders en de Webrichtlijnen dichter bij elkaar te laten komen.

Webrichtlijn 86 en 87: Formulieren en JavaScript

Vermijd automatische doorverwijzing bij interactie met formulieren. (R-pd.13.4) Gebruik geen client-side script of formulieren als de enige manier om informatie op de site te bereiken. (R-pd.13.5)

Fronteers Zomerborrel

Voor augustus hebben we nog geen bijeenkomsten gepland staan. En een paar bezoekers van de bijeenkomst in Arnhem lieten ons (via IRC) weten de tijd voor sociale interactie te missen tijdens de bijeenkomsten die wat verder weg zijn. Vandaar dat Vasilis met het plan kwam om gewoon eens een informele borrel te houden, zonder presentaties. Volgende week vrijdag (7 augustus) is onze eerste vrijmifrobo daarom een feit, in Amsterdam.

Fronteers 2009 update: Douglas Crockford en Molly Holzschlag

 • Peter-Paul Koch
 • 29 juni 2009

Zoals eerder is bekend gemaakt, zal op 5 en 6 november aanstaande te Amsterdam het Fronteers 2009 plaatsvinden. Vandaag kunnen we twee nieuwe sprekers aankondigen. Tevens hebben we de early bird periode, die oorspronkelijk aanstaande vrijdag zou aflopen, met een week verlengd, zodat je nog tijd hebt je baas te wijzen op het feit dat deze nieuwe toevoegingen aan de sprekerslijst je bijna dwingen naar Fronteers 2009 te komen.

Bijeenkomst op 7 juli, in Arnhem

Dinsdag 7 juli zal Fronteers te gast zijn bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen te Arnhem. Deze keer staat de bijeenkomst geheel in het teken van toegankelijkheid.

Workshop CSS Positionering

Donderdag 27 augustus zal Fronteers, met ondersteuning van ISOC, een cursus CSS Positionering geven. Na deze cursus kan de kandidaat een ontwerp (denk aan een .psd bestand) omzetten naar HTML en CSS bestanden, zonder gebruik te maken van tabellen. De cursus is bedoeld voor mensen die met CSS bezig zijn, maar er nog weinig ervaring mee hebben.

Front-end vraagstukken: Best practice voor 'superscript'

In het kader van front-end vragen uit de vereniging (vragen blijven welkom) zoekt Jules Ernst advies over best practices inzake subscript en superscript.

Fronteers organiseert seminar tijdens Kings of Code

Op dinsdag 30 juni vindt de tweede editie van Kings of Code plaats, een conferentie over de laatste ontwikkelingen en best practices op het gebied van web development. Net als vorig jaar is Fronteers een community partner, maar dit jaar organiseren we tijdens de side events op 29 juni een front-end seminar met drie interessante sprekers. Lees verder om te zien hoe Fronteers leden korting kunnen krijgen.

UX Book Club voorafgaand aan Fronteers bijeenkomst

Voorafgaand aan de Fronteers bijeenkomst van 11 juni komen geïnteresseerden van UX Book Club Groningen bij elkaar. In augustus zal hun eerste officiële eigen bijeenkomst plaatsvinden. Het is de bedoeling dat tijdens bijeenkomsten boeken m.b.t. User Experience worden besproken en kennis met elkaar wordt gedeeld. Inmiddels hebben 11 designers, managers, studenten en docenten zich aangemeld.

Update Fronteers 2009

 • Congres Commissie
 • 5 juni 2009

Zoals we al eerder aangekondigd hebben, wordt op donderdag 5 en vrijdag 6 november aanstaande het Fronteers 2009 congres gehouden in Felix Meritis in Amsterdam. Naast Nate Koechley en Steve Souders zullen ook John Resig van jQuery en Nicole Sullivan acte de presence geven om over JavaScript libraries respectievelijk Object Oriented CSS te praten. In totaal kan je 12 sprekers van wereldklasse verwachten; de overige acht sprekers zullen later aangekondigd worden.

Bijeenkomst op 11 juni, in Groningen

Donderdag 11 juni is Fronteers te gast bij MediaCT in Groningen. Er zullen twee presentaties gegeven worden. Caspar Hardholt vertelt over kwaliteitsbewaking van front-end code. Folkert de Jong praat over user interaction design in een agile omgeving.

Verslag Docentendag

Een uitverkochte studiedag, wat wil je als organisatie nog meer? De voortekenen waren goed. De scholen reageerden enthousiast en na enige dagen druppelden de eerste aanmeldingen binnen.

Webrichtlijn 84 en 85: Volgorde en groeperen van invoervelden

Gebruik het tabindex attribuut om van de standaard tab-volgorde op formuliervelden af te wijken wanneer deze volgorde niet toereikend is voor correct gebruik van het formulier door toetsenbordgebruikers. (R-pd.13.2) Breng groepering van invoervelden aan door middel van het fieldset element. (R-pd.13.3)

Herinnering bijeenkomst 8 mei

Voor iedereen die het gemist heeft en/of nog twijfelt: komende vrijdag zijn we te gast bij Mirabeau in Eindhoven. Op het programma staan een presentatie over CSS frameworks (zowel client-side als server-side) door Kilian Valkhof en eentje over WAI-ARIA door Arjan Eising.

Front-end vraagstukken: Doctype

In het kader van front-end vragen uit de vereniging (vragen blijven welkom) stuurde Rommert van der Marel de volgende vraag in: Fix Your Site With the Right DOCTYPE! Maar welke DOCTYPE vinden jullie het beste? Of misschien nog beter: het meest gebruikersvriendelijk?

Bijeenkomst op 8 mei, in Eindhoven

Vrijdag 8 mei zijn we te gast bij Mirabeau in Eindhoven. Een druk maandje voor ze, aangezien ze de Docentendag de dag ervoor in Amsterdam ook al hosten.

Fronteers Vragenuurtje

Hoewel we als vereniging op meerdere manieren open staan voor vragen en discussie (irc, contact, bestuur, alle commissies, het weblog), bestaat bij ons toch nog steeds het vermoeden dat de drempel om via deze methoden zomaar wat vragen te uiten te hoog ligt, en dat vragen, onduidelijkheden en discussiepunten bij (potentiële) leden ons vaak niet bereiken.

Status update Commissie Diplomering

Na een periode van radiostilte hieronder vanuit de Commissie Diplomering een status update.

Fronteers Docentendag

Donderdag 7 mei zal de Fronteers Onderwijs Commissie samen met Mirabeau een informele studiedag organiseren voor docenten front-end development. Er zijn lezingen—door sprekers uit het vakgebied—over onder andere de webrichtlijnen, CSS3 en Opera's Web Standards Curriculum. Diverse Nederlandse opleidingen zijn hiervoor ondertussen schriftelijk uitgenodigd.

Enquête verkoopbaarheid webrichtlijnen

Interessant om de discussies over de Webrichtlijnen hier te lezen! Ze sluiten goed aan op mijn onderzoek naar het verkoopbaar maken van de Webrichtlijnen.

Front-end vraagstukken: Gebruik van javascript libraries

In het kader van front-end vragen uit de vereniging (vragen blijven welkom) stelt Jeroen Mulder een aantal gerelateerde vragen over het grootschalig gebruik van javascript libraries:

Front-end vraagstukken: Communicatie over Webrichtlijnen

De commissie online community is bezig een forum voor Fronteers op te zetten. Omdat dit alles niet zo snel gaat als we graag zouden willen, en we toch af en toe vragen langs zien komen waarbij we het idee hebben van "dat zou perfect op het forum gevraagd kunnen worden," willen we tot de tijd dat het forum live gaat het weblog gebruiken om leden toch in staat te stellen in één keer een breed publiek te bereiken met hun front-end vragen. Mocht je zelf een front-end vraag uit de praktijk hebben waar je graag input vanuit de hele vereniging over zou hebben—algemeen, om een brede discussie over een onderwerp los te maken, danwel specialistisch, waarbij je zoekt naar iemand die ervaring heeft met het preciese onderwerp waar je meer over wil weten—stuur hem dan in. We zullen regelmatig één van de ingezonden vragen uitkiezen om op het weblog te plaatsen.

Webrichtlijn 83: Invoervelden en labels

Gebruik het label element om tekst expliciet met een invoerveld in een formulier te associëren. (R-pd.13.1)

Fronteers stickers: een eerste stap richting marketing

Kilian berichtte ons eergisteren via IRC en Twitter dat de door hem bestelde Fronteers stickers geleverd waren.

Webrichtlijn 82: Het gebruik van frames

Gebruik geen frames op websites. Dit geldt voor zowel reguliere frames binnen framesets, als zogenaamde iframes. (R-pd.12.1)

Wordt Noorwegen ons voorbeeld?

 • Krijn Hoetmer
 • 20 februari 2009

Even los van het feit dat ze natuurlijk de beste browser op aarde maken, zijn een aantal Noren begonnen met een offensief tegen Internet Explorer 6.

Bijeenkomst op 10 maart, in Amsterdam

Dinsdag 10 maart zijn we te gast bij het Mediacollege Amsterdam.

Webrichtlijn 79, 80 & 81: Tabellen voor lay-out

Bij het aanpassen van een bestaande website: gebruik CSS voor de presentatie en lay-out van webpagina’s en zie af van tabellen voor lay-out. (R-pd.11.8) Bij het gebruik van tabellen voor lay-out: gebruik niet meer dan één tabel en gebruik zoveel mogelijk CSS voor de vormgeving van deze tabel. (R-pd.11.9) Bij het gebruik van tabellen voor lay-out: pas geen toegankelijkheidsmarkup toe. (R-pd.11.10)

“To Hell With Bad Browsers”

 • Krijn Hoetmer
 • 16 februari 2009

Precies 8 jaar geleden publiceerde Jeffrey Zeldman zijn artikel To Hell With Bad Browsers. In datzelfde jaar kwam Internet Explorer 6 uit. En ondertussen bedienen we deze browser nog steeds met hacks. Wanneer wordt het tijd om IE6 ook de vinger te geven?

Webrichtlijn 73 t/m 78: Anatomie en toegankelijkheid van een tabel

Gebruik het th (table header) element voor het beschrijven van een kolom of rij in een tabel met relationele informatie. (R-pd.11.2) Groepeer rijen met alleen th (table header) cellen met het thead (table head) element. Groepeer de rest van de tabel met het tbody (table body) element. (R-pd.11.3) Gebruik het scope attribuut voor het associëren van tabellabels (th cellen) met kolommen of rijen. (R-pd.11.4) Gebruik het header [sic] en id element [sic] voor het associëren van tabellabels (th cellen) met individuele cellen in complexe tabellen. (R-pd.11.5) Geef afkortingen voor tabellabels (th cellen) via het abbr (abbreviation) attribuut wanneer de lengte van de inhoud van het tabellabel zodanig van lengte is dat herhaling in een spraakbrowser irritatie kan wekken. (R-pd.11.6) Gebruik het caption element of heading markup voor het geven van een koptekst boven een tabel. (R-pd.11.7)

Fronteers 2009 congres

 • Peter-Paul Koch
 • 9 februari 2009

Aangezien het Fronteers 2008 congres een doorslaand succes was, hebben we besloten in 2009 opnieuw een technisch webcongres te organiseren. Het werk is nog maar net begonnen, maar we hebben data en een plaats vastgelegd. We kunnen ook al twee sprekers aankondigen.

Webrichtlijnen verplichten?

Heet van de pers: SP-kamerlid Ronald van Raak wil dat de Webrichtlijnen verplicht worden voor alle overheden.

Webrichtlijn 72: Tabellen voor relationele informatie

Gebruik tabellen voor het weergeven van relationele informatie en niet voor lay-out. (R-pd.11.1)

phpGG Frontend Special

Op zaterdag 24 januari organiseert de Nederlandse PHP GebruikersGroep een front-end special in het Briza Muziektheater in Den Haag. Tijdens deze dag, die van 10.00 tot 16.00 zal duren, komen verschillende onderwerpen aan bod.

Bijeenkomst op 19 januari, in Breda

Maandagavond 19 januari 2009 (gelukkig nieuwjaar overigens!) zijn we te gast bij e-sites in Breda.