Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Er zijn in totaal 40 posts geschreven in 2013. Je vindt ze hieronder.

Fronteers nieuwjaarsborrel

Een nieuw jaar, een nieuwe locatie voor de Fronteers nieuwjaarsborrel, speciaal voor leden!

Update uit de congrescommissie: de datum!

 • Flurin Egger
 • 18 december 2013

Sinterklaas is al weer achter de rug en terwijl iedereen z'n adem inhoudt voor de kerst heeft de congrescommissie van Fronteers 2014 al weer een hoop geritseld achter de schermen. Zoals je wellicht hebt gelezen op de congrespagina vindt het Fronteers Congres plaats op 9 en 10 oktober 2014.

Nieuwjaarsreceptie ISOC

Het wordt weer tijd voor de nieuwjaarsborrels. De eerste is op donderdag 9 januari 2014, georganiseerd door de overkoepelende organisatie voor internetinstanties, Internet Society Nederland.

Updates uit de congrescommissie

 • Charis Rooda
 • 24 november 2013

Buiten is het guur en koud, binnen zit de congrescommissie van 2014 al weer hard te tikken achter hun lichtgevende schermpjes. Een mooie datum in oktober, veel interessante sprekers en misschien wel een nieuwe website.

Bijeenkomst op 5 december bij Mobile Vikings

Op donderdag 5 december 2013 is Fronteers te gast bij Mobile Vikings te Hasselt. Er worden twee presentaties voorzien.

Een lunchcollege bij W.I.S.V. Christiaan Huygens

Een tijdje geleden nam een bestuurslid van de studentenvereniging Christiaan Huygens van de TU in Delft contact op met Fronteers met de vraag of een van ons een verhaaltje wilde vertellen op een van hun vele lunchbijeenkomsten. Bijna elke week organiseren ze zo'n bijeenkomst voor hun leden, waarbij ze luisteren naar iemand uit de praktijk. Wat een prachtige aanvulling op een sowieso al prachtig instituut! Ik vond het dan ook een grote eer om hiervoor uitgenodigd te zijn. Ik heb vandaag een verhaal verteld over hoe ontzettend tof het is om dingen te maken voor het web.

Gratis gebruik van IRCCloud voor vrijwilligers

Een groot deel van de communicatie tussen onze vrijwilligers speelt zich online af, voornamelijk via e-mail en IRC. Ook in het bestuur maken we regelmatig gebruik van IRC om elkaar actief en op de hoogte te houden. Aangezien een hoop leden IRCCloud hiervoor gebruiken en IRCCloud sinds kort daadwerkelijk kosten rekent en team accounts mogelijk maakt, hebben we besloten om actieve vrijwilligers van onze vereniging de mogelijkheid te bieden om op onze kosten gebruik te maken van deze service.

Meld je nu aan voor de Algemene Ledenvergadering 2013

Maandag 25 november aanstaande houden we onze jaarlijkse algemene ledenvergadering (ALV). Alle leden zijn hiervoor van harte uitgenodigd. De locatie van de ALV is Zalencentrum De Poort van Kleef (toegang via restaurant Carré), ongeveer vijf minuten lopen vanaf Utrecht CS (Mariaplaats 7).

Plannen voor de onderwijscommissie

Het afgelopen jaar lijkt het weer stil te zijn geweest rondom de onderwijscommissie van Fronteers. Maar achter de schermen is er gelukkig wel het een en ander gebeurd. Er zijn een paar informele bijeenkomsten geweest tussen verschillende Fronteers-leden, docenten en meerdere onderwijsinstellingen. Uit deze bijeenkomsten zijn een aantal punten naar voren gekomen waar onderwijsinstellingen en docenten de hulp van Fronteers goed kunnen gebruiken. Er hebben zich inmiddels aardig wat vrijwilligers aangemeld die zich in willen zetten voor deze commissie. Deze post is bedoeld om iedereen te informeren over de mogelijke werkzaamheden.

Loop vast warm voor de Algemene Ledenvergadering 2013

Exacte gegevens volgen binnenkort, maar de datum staat vast, dus die kan vast in je agenda: maandagavond 25 november vindt in Utrecht (nabij C.S.) de Algemene Ledenvergadering van Fronteers plaats.

Bijeenkomst bij Digiti in Zoersel (Antwerpen)

Op 31 oktober e.k. is Fronteers voor de tweede keer te gast bij Digiti Interactive Media in Zoersel bij Antwerpen. Zoals steeds, hebben we twee uitstekende sprekers kunnen strikken.

Discussieer mee over de toekomst van styling op het web met Bert Bos

Donderdag 3 oktober organiseren de Internet Society Nederland (ISOC), Waag Society en W3C Benelux een bijeenkomst onder de titel "What should the web look like next". Het design en de bouw van websites en -applicaties wordt sterk bepaald door de (on)mogelijkheden van de techniek. Zaken die door CSS makkelijk (of mogelijk) worden gemaakt zie je overal terug, en hebben daarmee grote invloed op de uitstraling, portabiliteit en individualiteit van websites en de gebruiksvriendelijkheid van webapplicaties en games. Onder leiding van Bert Bos (een van de grondleggers van CSS) wordt er een avond lang ingegaan op vragen als "Hoe willen we als creatieve industrie dat het web er over tien jaar uitziet?" en "Aan welke features heb jij behoefte?" Dit is je kans om invloed uit te kunnen oefenen op het ontwerpproces van de toekomstige standaarden!

Fronteers zeiluitje 2013

Wat kan je nou weer schrijven over een middagje zeilen met Fronteers-nerds? Feitelijk komt het namelijk hier op neer: na een paar ruime bézier-curves, en een tijdelijke vastloper, kwamen we uiteindelijk weer aan waar we vertrokken waren. In Muiden. Maar deze bézier-curves trokken we niet met een slimme webtool, we moesten ze fysiek creëren door aan touwen te sjorren, aan stuurwielen te draaien, door de fokkel, de gaffel en de snoevel op tijd bij te foksen, door het glooizeil strak te laten doorbokkelen, en door punten aan de einder als referentie te nemen. “Wat inefficiënt en onbetrouwbaar!” hoor ik u denken, en zo was het maar net. Gelukkig zitten wij al weer veilig en wel achter onze computers echte bézier-curves te programmeren.

De congrescommissie zoekt actieve leden

Het Fronteerscongres is een van de allertofste en meest opvallende dingen die Fronteers doet. Het wordt elk jaar bezocht door enkele honderden internationale bezoekers en het wordt geroemd om de hoge kwaliteit van de sprekers (en de relaxte ambiance!). Het organiseren van dit congres wordt gedaan door een kleine groep zeer gedreven vrijwilligers, die hier enorm veel tijd insteken. Niet iedereen heeft hier elk jaar de tijd voor, en dus ook dit jaar zijn er weer een paar leden die de congrescommissie gaan verlaten. We zijn dus weer op zoek naar nieuwe leden voor deze commissie.

Zomerborrel in Utrecht op 30 augustus

Omdat het zomer is, en borrelen leuk is, organiseert Fronteers weer een zomerborrel. De borrel vindt plaats bij King Arthur aan de Oudegracht in Utrecht. Iedereen is welkom om een drankje mee te genieten op deze avond vanaf circa 18:00.

Update van de commissie congres

 • Hidde de Vries
 • 19 augustus 2013

Fronteers 2013 is uitverkocht, kaarten voor de workshop van Harry Roberts zijn nu verkrijgbaar, er komt een speciale praktijksessie en we zullen weer boeken weggeven.

Update Workshop Commissie

Het is de afgelopen tijd wat rustig geweest op workshopgebied maar op 20 september zal Arjan Eising zijn workshop ‘jQuery Inception’ nogmaals geven, bij Seats2Meet in Utrecht. Daarnaast is de commissie op zoek naar versterking.

Bijeenkomst op 11 juli bij MMLab

Op donderdag 11 juli 2013 is Fronteers te gast bij Multimedia Lab (iMinds / Universiteit Gent) in Gent. Er worden twee presentaties voorzien.

30% korting op From the Front 2013 in Bologna

Net als vorig jaar geeft From the Front in Bologna, Italië, op 20 september 2013, ons weer 30% korting op hun congres. Dit jaar is het thema: The Frontend Brothers.

BBQ bij eFocus in Amsterdam op 20 juni

Donderdag 20 juni is Fronteers te gast bij eFocus in Amsterdam. Naast een
presentatie van Jeroen Hulscher trakteert eFocus op een BBQ.

Bijeenkomst bij eBuddy in Amsterdam op 30 mei

Donderdag 30 mei is Fronteers te gast bij eBuddy in Amsterdam. Twee presentaties staan op het programma. Jan van Hellemond vertelt over SVG voor het responsive web, en Andrei Rusu spreekt over client-side architectuur van server sent events.

€60 korting op workshop RWD in de praktijk

Loop je tegen praktische problemen aan bij het doorvoeren van de principes van responsive webdesign (RWD) in je workflow? Zit je middenin responsive webdesign en wil je er verder mee? Heb je oplossingen maar merk je dat die ten koste gaan van performance?

Bijeenkomst op 23 mei bij Thomas More

Op donderdag 23 mei 2013 is Fronteers te gast bij de opleiding Interactive Multimedia Design aan de Thomas More-hogeschool te Mechelen met als centrale thema data-visualisatie.

Fronteers 2013 kaartverkoop start op 25 april

 • Commissie congres
 • 22 april 2013

Op 10 en 11 oktober 2013 gaat het Fronteers-congres weer plaatsvinden, wederom in Pathé Tuschinski in Amsterdam. Op donderdag 25 april om 12:00 uur Nederlandse tijd gaat de kaartverkoop van start.

Bijeenkomst op 25 april bij KaHo St-Lieven

Op donderdag 25 april 2013 is Fronteers te gast bij de opleiding Professionele Bachelor ICT (KaHo St-Lieven) te Gent. Er worden twee presentaties voorzien. Bram(us) Van Damme zal het hebben over hoe kaartprojecties, coördinatensystemen, en geografische data binnen een front-end geïmplementeerd kunnen worden; Bart De Clercq van AnySurfer geeft een presentatie over accessibility voor front-end-ontwikkelaars.

Updates uit de congrescommissie

 • Hidde de Vries
 • 18 april 2013

De congrescommissie heeft een nieuwe voorzitter, heeft een handboek gemaakt, probeert het dit jaar zonder sponsors en zal zeer spoedig de kaartverkoop aankondigen.

Met korting naar Dutch Mobile Conference

Vorig jaar kende de Dutch Mobile Conference haar debuut, met verschillende onderwerpen die laten zien hoe moderne web technologieën ingezet kunnen worden op de verschillende mobiele platformen die de wereld rijk is. In 2013 wordt de tweede editie georganiseerd, ditmaal zal het evenement van 6 t/m 8 juni plaatsvinden in de Amsterdam RAI. Speciaal voor Fronteers is er een kortingscode die recht geeft op 10% korting op het ticket na de early bird periode.

Hackathon "Automatiseer je front-end"

Op zaterdag 11 mei zal er een hackathon worden georganiseerd voor leden en niet-leden van Fronteers. De dag begint rond half 11 met twee korte presentaties onder het genot van een kopje koffie of thee. Na een verzorgde lunch kan gehackt worden aan een project wat ter plekke gepitcht kan worden. Aan het einde van de dag sluiten we af met een borrel zodat we kunnen zien wat iedereen gemaakt heeft.

Met korting Sencha Touch cursus volgen

Wil je graag leren hoe je een mobiele app kunt bouwen? Met het Sencha Touch framework kun je uitgebreide mobiele applicaties bouwen, voor iOS, Android, BlackBerry en meer. Sencha Touch geeft je mobiele web app de native look and feel en volgens de laatste HTML5 en CSS3 web standaarden.

Bijeenkomst bij De Voorhoede op 18 april 2013

Op donderdag 18 april is Fronteers te gast bij De Voorhoede in Amsterdam. De vorige Pecha Kucha was een groot succes en dat willen we dit jaar bij De Voorhoede herhalen.

Met korting naar Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid 2013

Op 20 juni 2013 vindt het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid plaats in Utrecht. Leden van Fronteers krijgen 30 procent korting op de toegangsprijs van €349, en betalen dus €244,30.

Met korting naar Front-Trends 2013

Van 24 tot en met 26 april dit jaar vindt Front-Trends 2013 plaats. Net als vorig jaar in Warschau en ook dit jaar heeft Fronteers een aantal kortingscodes gekregen.

Workshops update februari

 • Matijs Brinkhuis
 • 26 februari 2013

Het is al weer enige tijd geleden sinds de laatste workshops update. In de tussentijd hebben we niet stil gezeten. We hebben de eerste workshops van het jaar weer achter de rug, er staan nieuwe gepland, en er gaat wat veranderen.

75 euro korting voor Beyond Tellerrand

Dit jaar vindt Beyond Tellerrand plaats op 27 en 28 mei, net over de grens in Düsseldorf. Als Fronteerslid krijg je € 74,70 korting op de ticketprijs van € 249,-.

Fronteers 2013: 10 en 11 oktober in Tuschinski

 • Commissie Congres
 • 15 februari 2013

Het zal sommigen misschien ontgaan zijn maar een paar weken terug gaven we een subtiele hint dat we begonnen waren met de voorbereiding van Fronteers 2013.

100 euro korting voor GOTO Conference Amsterdam

Op 18 t/m 20 juni is een algemeen softwarecongres, de GOTO Conference Amsterdam in de Beurs van Berlage. Leden van Fronteers krijgen 100 euro op deze congres.

Bijeenstorm in Enschede op 21 februari

TriMM host op 21 februari een nieuw soort Fronteersbijeenkomst, een "bijeenstorm". Doel is om zowel kennis te delen die je zelf hebt over front-end, maar ook iets te leren van andere knappe koppen. Daarnaast leer je die avond op een andere wijze je collega's front-enders kennen.

Workshop ‘Inclusive Design’ door Jeroen Hulscher

Op woensdag 13 maart geeft Jeroen Hulscher zijn workshop ‘Inclusive Design’ voor de tweede keer voor bij Fronteers. Tijdens de workshop zul je de ins en outs leren voor het denken aan alle soorten gebruikers die van een website gebruik kunnen maken.

Bijeenkomsten op 22 januari en 7 februari

Er zijn weer twee bijeenkomsten ingepland. Te weten bij StudyTube te Amsterdam op dinsdag 22 januari, en op 7 februari, ook in Amsterdam, bij Trifork.

Nieuwjaarsborrel

De beste wensen voor 2013! Om het jaar in te luiden, zijn er volgende week twee borrels waar je naartoe kunt gaan. De eerste is op donderdag 10 januari, georganiseerd door de overkoepelende organisatie voor internetinstanties, Internet Society Nederland. Een dag later, vrijdag 11 januari, is onze eigen, semi-spontane borrel in De Bierfabriek in Amsterdam.