Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Er zijn in totaal 33 posts geschreven in 2022. Je vindt ze hieronder.

Herfstblaadjes zien

---

A Design Token Carol

Design Tokens implementeren. Waarom zou je eraan willen beginnen? Welke mogelijkheden zijn er? En wat komt men zoal tegen tijdens de implementatie ervan?

Wordt eens volwassen; Het Accessibility Maturity Model

In een wereldbeeld waarin diversiteit en inclusie gelukkig steeds meer op de agenda staan, is digitale toegankelijkheid voor veel organisaties nog onbekend terrein. De meeste organisaties komen er mee in aanraking door wettelijke eisen, omdat ze bijvoorbeeld producten leveren aan een overheidsorganisatie. Daar wordt gevraagd of ze aan de gestelde eisen rond digitale toegankelijkheid voldoen.

Dit is hoe ik omga met het developer imposter syndroom

Wat voor syndroom? Het imposter syndroom. Vrij vertaald naar het Nederlands het ‘bedriegers syndroom’. Ik hoor sommigen denken, wat mankeer je dan? Nou, eigenlijk niets. Zo is er is geen diagnose voor. Maar het is wel degelijk iets. Voornamelijk binnen de tech industrie is het percentage van ‘developer imposter syndroom’ erg hoog. Uit een onderzoek uit 2018 blijkt zelfs meer dan de helft van de developers, er in min of meerdere mate last van hebben.

Fronteers Boekenclub 4 - The IT Girl

Op dinsdag 13 december bespraken we bij de vierde Fronteers Boekenclub het boek "The IT Girl" van Chantal Schinkels.

Intl, de ECMAScript internationalisering API

Intl is de standaard ECMAScript internationalisering API en wordt al sinds 2016 door alle browsers ondersteund, maar ontwikkelaars vallen toch vaak terug op onnodige (en verouderde) JavaScript bibliotheken.

Design Tokens gebruiken voor de Theming van een website

De kans is groot dat je hier terecht kwam omdat je op zoek was naar een effeciente manier om theming toe te passen in een website. Om te beginnen is het belangrijk om duidelijk te krijgen wat er precies met Theming en Design Tokens bedoeld wordt.

De Balans Tussen DRY en KISS

Als professionele (front-end) developer is de kans groot dat je in een team werkt en dat je rekening moet houden met het feit dat andere developers met jouw code zullen moeten werken. Het is dan van belang dat je nette code schrijft. Allereerst zodat andere developers je code begrijpen, maar—laten we wel wezen—ook omdat je niet wilt dat andere developers denken dat je er niets van bakt. De makkelijkste manier om nette code te schrijven is door je te houden aan development principes.

Hoe de pandemie mijn werk en woning veranderde

Maart 2020 was de maand dat de wereld (weer) voorgoed veranderde. Dit is de tweede keer voor mij en velen van ons dat het wereld voorgoed veranderde. Eerst op 11 september 2001 en nu in maart 2020. Hoewel er gesproken wordt over weer naar “normaal” gaan, is het “normaal” van voor maart 2020 is voorgoed weg. Onze manier van werken is voor velen veranderd: de pandemie liet zien dat voor vele vakgebieden thuiswerken mogelijk is, en dat mensen die thuis willen werken dat moeten kunnen, terwijl degenen die liever op kantoor werken dat ook kunnen blijven doen.

De uitvinding van het function keyword

Ergens in een parallel universum dicht bij het jouwe... staat Steve Jobs op een groot podium.

How I stopped worrying and learned to love Docker

Developen is natuurlijk het leukste als de omgeving waarop je werkt ook zonder issues werkt. Dat scheelt veel frustratie en je hoeft alleen maar na te denken over het schrijven van mooie code. Zo werkten we op mijn werk eerst met VirtualBox / Vagrant. We gebruikten één virtual machine waarop alle sites draaiden. Om een website draaiend te krijgen moesten we na een Git clone nog best veel handelingen verrichten om een website daadwerkelijk te kunnen gebruiken. Werkte oké-ish, maar daarna zijn we overgestapt naar Docker, en dat vind ik dus een ontzettende verbetering van mijn workflow. Maar ik hoor ook veel geluiden van front-end developers die al beginnen te huilen als ze in de buurt van Docker komen. Dus ik heb besloten uit te leggen hoe wij het ingericht hebben, in de hoop dat andere developers er hun voordeel mee kunnen doen.

Wees (niet) slim en gebruik webstandaarden

Aangezien dit een lang artikel is, eerst even in het kort:

- Gebruik van webstandaarden kunnen je helpen keuzes te maken;
- Slimmere mensen dan ik hebben allerlei manieren bedacht om het wereldwijde web te gebruiken, inclusief allerlei randvoorwaarden en afwegingen;
- Er bestaat een voorstel voor alles wat je maar kan bedenken;
- Het web is niet gemaakt voor de browser;
- Jij gebruikt webstandaarden.

Ben je een front-end developer die meer wil weten over het internet of het wereldwijde web? Ben je een full-stack developer (in wat voor hoedanigheid dan ook) en wil je meer weten over webstandaarden? Wil je helpen met keuzes maken bij architectuur of design van een (web-)API (application programming interface)?

Als je op een van de bovenstaande vragen ja heb geantwoord, of je het een interessant onderwerp lijkt, dan is dit artikel voor jou!

De slimmigheden in de standaardstylesheets van browsers

Een marge van 8px om je hele pagina, koppen zijn uit zichzelf al groter en wie heeft dat afgrijselijke lettertype uitgekozen? Een "ongestijlde pagina" is stiekem helemaal niet zo ongestijld, maar bevat een flinke bak styling. Waar komt die stijl vandaan?

We leerden een steen hoe hij moest denken, maar nu heeft hij een paar bevooroordeelde meningen…

Tegenwoordig kom je ze op steeds meer websites en in (web)applicaties tegen: Algoritmes. Complexe berekeningen op basis van een tal van datasets die samen het perfecte antwoord weten op jouw vraag, probleem of behoefte! Je komt ze tegen als je een film wilt kijken op Netflix, wanneer je een antwoord zoekt op Google en zelfs wanneer je je belastingaangifte doet! Deze kleine helpertjes zitten overal verstopt en zijn natuurlijk een geweldige oplossing voor automatisering, want een computer kan geen mening hebben, toch?

Hoe ik mezelf leerde werken met Webflow + tips! (hoe jij jezelf iets nieuws kan leren)

Toen Nederland in maart 2020 in lockdown ging, ben ik begonnen met leren coderen. Dit deed ik elke dag. Dat wierp zijn vruchten af want uiteindelijk kreeg ik een baan als developer.

Nullish Coalescing en Optional Chaining

Sinds ECMAScript 2020 zijn twee veelgevraagde features onderdeel geworden van de geliefde (en gehate) taal, JavaScript: de Nullish Coalescing operator en Optional Chaining. Beide zijn vooral syntactical sugar; een syntactische toevoeging voor iets wat we al konden schrijven, maar wel toevoegingen die welkom zijn, omdat ze code leesbaarder houden.

Een button ontwerpen, het lijkt zo simpel

Een van de eerste zaken die ik in Adobe XD heb ontworpen, waren buttons voor het nieuwe design system van mijn werkgever. Onze producten bevatten vooral pagina’s met formulieren en daar horen buttons bij. In prototypes probeer ik die buttons zoveel mogelijk het gedrag mee te geven voor de uiteindelijke implementatie. In deze blogpost beschrijf ik mijn ervaringen met het maken van een button in Adobe XD, het gebruik ervan in prototypes en hoe bruikbaar de CSS is voor de ontwikkelaars.

Een mobile app maken met JavaScript

Je hebt op je telefoon vast ontelbare apps staan. Misschien heb je wel Netflix, Instagram, de app van Burger King, of de fitness app Sworkit. Wat hebben deze apps met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal gemaakt met JavaScript. Verschillende JavaScript frameworks maken het nu mogelijk om ‘gewoon’ met JavaScript, HTML en CSS een mobile app te maken voor bijvoorbeeld iOS of Android. Maar wat komt er nog meer bij kijken als je jouw met JavaScript gemaakte app ook echt wil uitbrengen in de verschillende app stores? Dat probeer ik in deze blog uit te leggen.

Remix en Next.js: "echt" full-stack bestaat niet, of wel?

Een goede blog begint altijd met een controversiële titel, zeggen ze toch? Maar er zit wel een gedachte achter.

Je eerste keer als spreker

Misschien ken je het wel: Je zit in de zaal bij de Fronteers conferentie, ziet een spreker op het podium staan en denkt "Hey, dat is misschien ook wel eens leuk om te doen". Of je ziet iemand uit je kring op het overzicht van sprekers staan van een conferentie in New York of Madrid en denkt "wow! Dat is tof! Dat wil ik ook." Maar ja, hoe pak je dat aan, beginnen als spreker? Want is dat niet lastig? Waar moet ik het over hebben? En hoe maak ik zulke briljante slides en kom ik toch op de proppen met zulke verhalen?

Gezellig, een spelletje

Je zit met de hele familie onder de kerstboom en de veilige gespreksonderwerpen raken uitgeput. Om het gezellig te houden stel je voor om een spelletje te doen. De meesten hebben wel zin in Scrabble, maar je kan die doos nergens vinden! Geen paniek, je bouwt gewoon je eigen spel. Met HTML en CSS timmer je dat bord zo in elkaar.

Zure developers & uitnodigende communicatie

Iedereen kent ze wel. De zuurpruimen, de klagers. Niets is ooit goed genoeg, en het probleem ligt altijd bij de incompetentie van anderen. Misschien komt er wel meteen een naam en gezicht bij je in beeld. Ik geef toe, ik ben zelf ook niet vies van een beetje gezanik en gezeur.

Ik ben een div

Stond er wekenlang als werktitel in de planning. Klinkt niet echt veelbelovend. Ronduit saai eigenlijk.

Valkuilen van toegankelijke componenten

Al zijn je bouwblokken (componenten) nog zo mooi, je kan er nog steeds verkeerd mee bouwen!

Persoonlijke ontwikkeling

Als front end developer bevindt je je in de luxe positie om in het midden te zitten van meerdere disciplines, zoals back end development, UX, design en project management. Doordat je daar in het midden zit heb je ook de mogelijkheid om je te bewegen of te verschuiven in één van die richtingen. Nu zal je daar natuurlijk niet altijd bewust mee bezig zijn, maar soms gebeurt dat van nature, zoals in mijn geval.

Nieuw bestuurslid: Wim van Iersel

Op de afgelopen ALV is Wim van Iersel toegedreden tot het bestuur. Hij stelt zich graag aan jullie voor!

Fronteers Boekenclub 3 - Design For The Real World

Op dinsdag 25 oktober bespraken we bij de derde Fronteers Boekenclub het boek "Design for the Real World" van Victor Papanek.

Schrijf mee aan de Fronteers Adventskalender 2022!

In december keert de Fronteers Adventskalender terug. 24 blogs van 24 schrijvers over alles dat met front-end (en Fronteers) te maken heeft. En de schrijvers mogen een donatie van 75 euro uit de verenigingskas doen aan een goed doel naar keuze.

Meld je aan voor de ALV 2022!

Op vrijdagavond 4 november vanaf 19:30 houden we onze jaarlijkse algemene ledenvergadering (ALV)! Alle leden zijn hiervoor van harte uitgenodigd, en we hopen nieuwe bestuursleden te verwelkomen!

Fronteers Conference op 9 september 2022

  • Sander Vink
  • 30 augustus 2022

Nog anderhalve week te gaan totdat Fronteers Conference 2022 van start gaat op vrijdag 9 september, en er zijn nog kaarten verkrijgbaar! Locatie: Pathé Leidsche Rijn in Utrecht.

Fronteers Boekenclub 2 - How Design Makes The World

Op dinsdag 7 juni bespraken we bij de Fronteers Boekenclub het boek "How Design Makes The World" van Scott Berkun.

Fronteers is op zoek naar nieuwe bestuursleden!

Wil jij graag Fronteers naar een hoger niveau tillen, ben je initiatiefrijk en hou je er van anderen te enthousiasmeren? Dan zijn we op zoek naar jou voor het bestuur van de vereniging!

Nieuw: de Fronteers boekenclub

Afgelopen dinsdag was de eerste editie van de Fronteers boekenclub. Om de -zeg- 3 maanden bespreken we een boek, enigszins relevant voor ons vakgebied en kiezen we een nieuw boek uit voor de volgende keer. Lees je mee de volgende keer?