Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Er zijn in totaal 85 posts geschreven in 2008. Je vindt ze hieronder.

Webrichtlijn 69, 70 & 71: Kleurgebruik

Zorg ervoor dat communicatieve elementen hun betekenis niet uitsluitend door kleur overbrengen. (R-pd.10.1) Wees consistent met kleurgebruik bij het geven van betekenis. (R-pd.10.2) Zorg voor voldoende helderheidscontrast tussen tekst- en achtergrondkleur. (R-pd.10.3)

Webrichtlijn 67 & 68: Richtlijnen voor het gebruik van CSS

CSS dient in gelinkte bestanden geplaatst te worden en niet gemengd te worden met de HTML broncode. (R-pd.9.1) Pagina's dienen bruikbaar te blijven wanneer CSS door een webbrowser niet ondersteund wordt. (R-pd.9.2)

Bijeenkomst op 8 december, in Paterswolde (Drenthe/Groningen)

Maandagavond 8 december zal Fronteers te gast zijn bij Concept7 in Paterswolde, een dorp dat op de provinciegrens van Drenthe en Groningen ligt. Vanaf half 7 staan de deuren open voor een programma met drie sprekers.

Webrichtlijn 63 t/m 66: Links naar downloadbare bestanden

Bij het aanbieden van downloadbare bestanden, informeer de bezoeker over hoe deze te downloaden en vervolgens te gebruiken. (R-pd.8.20) Serveer bestanden met het correcte MIME type. (R-pd.8.21) Open links naar downloadbare bestanden niet in een automatisch nieuw venster. (R-pd.8.22) Serveer downloadbare bestanden niet met opzet een onbekend of incorrect MIME type om de browser tot een bepaald gedrag te dwingen. (R-pd.8.23)

Lancering Fronteers Vacaturebank

  • Krijn Hoetmer
  • 14 november 2008

Vanaf vandaag is de Fronteers Vacaturebank voor iedereen open. In de afgelopen maanden hebben we de interesse gemeten en feedback van bedrijven verzameld. In de komende maanden hopen we, ondanks de kredietcrisis, een aantal mooie vacatures te mogen plaatsen, die zich met name op front-end web development richten.

Herinnering: bijeenkomst op 13 november

Voor iedereen dit het gemist heeft, of die nog twijfelt: aanstaande donderdag organiseert SWIS een bijeenkomst in Leiden.

Aanpassing Normdocument Webrichtlijnen

  • Normcommissie Stichting Waarmerk drempelvrij
  • 7 november 2008

In de praktijk blijkt het soms een onhaalbare opgave om een bestaande website volledig in overeenstemming met de Webrichtlijnen te brengen. Dat doet zich met name voor bij hele grote websites of websites met heel veel oude content. De kosten die verbonden zijn aan het aanpassen van dergelijke oude content kunnen dan in de praktijk te hoog zijn. Een officiële toets door een van de inspectie-instellingen van de Stichting Waarmerk drempelvrij zal in de huidige situatie daarom altijd negatief uitpakken.

Webrichtlijn 59 t/m 62: Links naar e-mailadressen

Links naar e-mailadressen: het e-mailadres waaraan het te versturen bericht is gericht dient zichtbaar te zijn in de linktekst. (R-pd.8.16) Links naar e-mailadressen: de URL in het href attribuut van een link naar een e-mailadres, mag alleen het mailto protocol en een e-mailadres bevatten. (R-pd.8.17) Pas geen technische maatregelen toe op de website om een e-mailadres te verhullen voor spam robots. (R-pd.8.18) Ga uiterst voorzichtig om met het publiceren van e-mailadressen van bezoekers van de website. Informeer de bezoeker over welke gegevens worden gepubliceerd op de site, of publiceer het e-mailadres van de bezoeker niet. (R-pd.8.19)

Bijeenkomst op 13 november, in Leiden

Volgende week donderdag gaan we op bezoek bij SWIS, in leiden.

Webrichtlijn 57 & 58: Links en nieuwe vensters

Links op overheidswebsites dienen niet zonder waarschuwing automatisch nieuwe vensters te openen. (R-pd.8.14) Open geen automatische nieuwe vensters, behalve wanneer de locatie van de link behulpzame informatie bevat die nodig kan zijn tijdens een belangrijk, niet te onderbreken proces. (R-pd.8.15)

Herinnering: bijeenkomst op 16 oktober

Voor iedereen dit het gemist heeft, of die nog twijfelt: aanstaande donderdag organiseert Mangrove een bijeenkomst in Rotterdam.

Webrichtlijn 55 & 56: Links voor seriële navigatie

Geef blinde bezoekers extra mogelijkheden om lange lijsten met links over te slaan. (R-pd.8.12) Geef boven aan pagina’s met veel onderwerpen een pagina-index met links om naar de verschillende onderwerpen te navigeren. (R-pd.8.13)

Webrichtlijn 54: Sneltoetskoppelingen

Ontzie het accesskey attribuut. Als toch besloten wordt dit attribuut toe te passen, gebruik het alleen op links die door de hele site onveranderd blijven (bijvoorbeeld hoofdnavigatie) en beperk de sneltoetscombinaties tot nummers. (R-pd.8.11)

Bijeenkomst op 16 oktober, in Rotterdam

Nu we allemaal weer hersteld zijn van het congres, gaan we verder met de orde van de dag. Voor iedereen die nog steeds niet genoeg heeft gekregen van zijn of haar collega's en ons vak, organiseert Mangrove op donderdag 16 oktober weer een bijeenkomst, in Rotterdam.

Webrichtlijn 52 & 53: Tabben tussen links

Voorzie in een logische volgorde van de links op de pagina. Gebruik het tabindex attribuut om van de standaard tabvolgorde van links af te wijken wanneer deze volgorde niet toereikend is voor correct gebruik van de pagina door toetsenbordgebruikers. (R-pd.8.9) Maak het tabben naar links niet onmogelijk. Verwijder niet de focus rectangle rondom een link of de mogelijkheid tot focus op een link. (R-pd.8.10)

Help mee het Fronteers 2009 congres te organiseren!

Hoewel we nog druk bezig zijn met de laatste restjes afronding van Fronteers 2008 - waarvan overigens de slides nu grotendeels online staan, en video's vanaf 3 oktober zullen gaan verschijnen - is de realiteit van het organiseren van een congres dat eigenlijk nu al begonnen moet worden met nadenken over het congres van volgend jaar.

Commissie Marketing zoekt leden

Tijdens de algemene ledenvergadering bleek dat er vanuit het bestuur en vanuit de vereniging behoefte was om Fronteers meer te promoten. Vanuit dat idee is besloten de commissie marketing op te richten. Voor deze commissie zoeken wij nu leden, die zich samen willen inzetten voor meer bekendheid voor Fronteers en nieuwe communicatie- en promotiemogelijkheden te bedenken.

Verslag Fronteers 2008

  • Ruben Bos
  • 16 september 2008

Twee dagen lang spraken grote (internationale) namen uit de industrie over alles wat met CSS, HTML, JavaScript, zoekmachineoptimalisatie, gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid te maken heeft. Net als vorig jaar speelde Fronteers 2008 zich af in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Een (onvolledige) sfeerimpressie:

Webrichtlijnen zoekt proefkonijnen

Zoals bij menig front-end ontwikkelaar bekend zal zijn, heeft de Nederlandse overheid Webrichtlijnen ontwikkeld. Voor toegankelijke, snelle en beter te onderhouden websites, zullen alle websites van de Rijksoverheid eind 2010 aan deze Webrichtlijnen moeten voldoen.

Congres en ALV: een eerste terugblik

Het succesvolle Fronteers Congres 2008 is helaas al weer achter de rug. We zijn nu druk bezig gedetailleerde verslaggeving te maken, waaronder een overzicht van alle presentaties. De hoofdsessies van vrijdag zijn op film gezet en verschijnen binnenkort op fronteers.nl. Natuurlijk kun je nu al terugblikken via bijvoorbeeld Flickr, Technorati of delicious.

Fronteers 2008 van start

  • Peter-Paul Koch
  • 11 september 2008

Vandaag is De Dag; vanaf 08:00 uur verzamelen Nederlandse front-end professionals zich bij Pakhuis De Zwijger om een tiental presentaties en een zestal panels van vooraanstaande nationale en internationale specialisten op het gebied van CSS, JavaScript, toegankelijkheid, SEO, professionalisering en de Webrichtlijnen bij te wonen.

Algemene Ledenvergadering Fronteers 2008

Aanstaande donderdag en vrijdag vindt het Fronteers Congres 2008 plaats. Op vrijdagavond, aansluitend op het congres, vindt de jaarlijkse algemene ledenvergadering (ALV) van Fronteers plaats. Alle leden zijn hiervoor van harte uitgenodigd.

Fronteers 2008 - nog 3 dagen

  • Peter-Paul Koch
  • 8 september 2008

De voorbereidingen voor Fronteers 2008 zijn zo goed als voltooid. Alle medewerkers, zowel Fronteers vrijwilligers als externe leveranciers, weten wat ze moeten doen, een draaiboek ligt klaar en tot nu toe zijn er geen onaangename verrassingen geweest.

Fronteers 2008: IE8 sessie

Zoals je wellicht in de blogosphere hebt gelezen, is Internet Explorer 8 beta 2 gisteren uitgekomen. Dit is uiteraard erg belangrijk nieuws voor webontwikkelaars, en daarom kunnen we ons gelukkig prijzen dat we Pete LePage van het MSIE team hebben kunnen strikken voor een IE8-sessie tijdens Fronteers 2008. Deze sessie biedt een uitstekende gelegenheid om direct van het IE team zelf te horen welke veranderingen er zijn doorgevoerd en welke er nog zullen komen.

Fronteers 2008: Anne van Kesteren

  • PPK, Mike & Krijn
  • 25 augustus 2008

De voorbereidingen voor Fronteers 2008 zijn in volle gang. Vandaag kunnen we aankondigen dat Anne van Kesteren heeft toegezegd een sessie over HTML5, en dan vooral over het <video> element, te gaan verzorgen.

Fronteers 2008: kaartverkoop van start; sprekerswijziging

  • Peter-Paul Koch
  • 18 augustus 2008

Zoals al eerder aangekondigd, zal op 11 en 12 september as. in Pakhuis De Zwijger te Amsterdam het tweede jaarlijkse Fronteers congres plaatsvinden.

Herinnering bijeenkomst 19 augustus

Als je je nog niet aangemeld hebt voor de bijeenkomst bij Indivirtual van volgende week, doe dat dan nu :)

Fronteers 2008 congres - 11 en 12 september

  • Peter-Paul Koch
  • 4 augustus 2008

Zoals al eerder aangekondigd zal op 11 en 12 september het Fronteers 2008 congres plaatsvinden in Pakhuis De Zwijger te Amsterdam. Inmiddels is de sprekerslijst vrijwel compleet, en zijn ook de kaartprijzen bekend.

Bijeenkomst op 19 augustus, in Amsterdam

Dinsdag 19 augustus zijn we te gast bij Indivirtual, waar we twee interessante presentaties voor de boeg hebben.

Algemene Ledenvergadering 2008

Na afloop van het Fronteers congres, zal de ALV van 2008 plaatsvinden. Tijdens deze vergadering zal teruggeblikt worden op het afgelopen jaar. Ook zal er besloten worden wat er het komende bestuursjaar gaat gebeuren met Fronteers. Wij roepen dan ook op, nu al van je te laten horen.

Opera Web Standards Curriculum

Een groot probleem bij het verkondigen en leren van de webstandaarden is een gebrek aan goed lesmateriaal. Zeker, er bestaan tientallen boeken en honderden websites die tips en truuks bevatten, complexe onderwerpen goed uitleggen, en filosoferen over bepaalde aspecten van de webstandaarden. Niettemin overvalt je als beginner soms een gevoel van machteloosheid; er is zoveel te leren dat het lastig is uit te vinden waar je moet beginnen. Veel boeken en sites veronderstellen enige basiskennis, maar wat als je juist die basiskennis mist?

Webrichtlijn 51: Kleuren en stijlen van links

Links moeten duidelijk te onderscheiden zijn van andere tekst. (R-pd.8.8)

Webrichtlijn 48, 49 & 50: Links en client-side scripts

Bij het gebruik van client-side script in combinatie met een link: maak de scriptfunctionaliteit een uitbreiding op de basisfunctionaliteit van de link. (R-pd.8.5) Bij het gebruik van client-side script in combinatie met een link: indien de link nergens naartoe leidt, confronteer de bezoeker zonder ondersteuning voor client-side script dan niet met een niet-werkende link. (R-pd.8.6) Bij het gebruik van client-side script in combinatie met een link: indien noodzakelijk, gebruik client-side script als een uitbreiding op server-side functies. (R-pd.8.7)

Herinnering: komende vrijdag Fronteers bijeenkomst in Arnhem

Zoals al eerder op dit blog vermeld, zal de Commissie Diplomering vrijdag proefexamens afnemen bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Aansluitend zal een Fronteers bijeenkomst plaatsvinden.

Webrichtlijn 44, 45, 46 & 47: Linktekst

Beschrijf niet het mechanisme achter het volgen van een link. (R-pd.8.1) Schrijf heldere, beschrijvende tekst voor links. (R-pd.8.2) Gebruik het minimum aan tekst dat nodig is om te begrijpen waar de link naartoe leidt. (R-pd.8.3) Geef voldoende informatie over de bestemming van een link om onaangename verrassingen voor de bezoeker te voorkomen. (R-pd.8.4)

Webrichtlijn 42 & 43: Achtergrondafbeeldingen

Decoratieve afbeeldingen dienen zoveel mogelijk door CSS geplaatst te worden. Informatieve afbeeldingen dienen door HTML geplaatst te worden. (R-pd.7.6) Het gebruik van CSS Image Replacement technieken die worden toegepast op essentiële informatie wordt afgeraden. (R-pd.7.7)

Fronteers-bijeenkomst: 27 juni Arnhem

Vrijdag 27 juni zal Fronteers te gast zijn bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, bij de faculteit Informatica, Media en Communicatie. Voorafgaand aan de bijeenkomst zal de commissie Diplomering proefexamens afnemen, zie voor meer informatie de blogpost Commissie Diplomering zoekt proefpersonen.

Commissie Diplomering zoekt proefpersonen

De commissie Diplomering heeft de afgelopen maanden gewerkt aan de opzet van diplomering van front-end ontwikkelaars. Zij zijn daarmee zo ver gevorderd, dat er proefexamens afgenomen kunnen worden. Deze proefexamens zullen plaatsvinden op vrijdag 27 juni in Arnhem.

Sharepoint sessie op 16 juni

  • Wilco Havenaar
  • 11 juni 2008
  • (Niet gecategoriseerd)

Op maandag 16 juni organiseert Ordina een Sharepoint sessie in Nieuwegein.

Webrichtlijn 39: Het longdesc attribuut en d-links

Gebruik geen d-links op overheidswebsites. Het gebruik van het longdesc (long description) attribuut verdient de voorkeur wanneer de alternatieve tekst op het alt attribuut ontoereikend is voor het begrip van de informatie in de afbeelding. (R-pd.7.3)

Webrichtlijn 37, 38, 40 & 41: Het alt attribuut

Het alt (alternative) attribuut dient te worden gebruikt op ieder img (image) en area element en dient te worden voorzien van een effectieve alternatieve tekst. (R-pd.7.1) Gebruik geen alt attribuut voor het oproepen van tooltips. (R-pd.7.2) Afbeeldingen die staan geplaatst binnen een link dienen een niet-lege alternatieve tekst te hebben om bezoekers die de afbeelding niet zien in staat te stellen de link te volgen. (R-pd.7.4) Geef bij het gebruik van image maps voor zowel het img element als ieder area element een effectieve alternatieve tekst aan via het alt attribuut. (R-pd.7.5)

Webrichtlijn 36: Volgorde van belangrijkheid

Zet de inhoud van de pagina in de HTML broncode op volgorde van belangrijkheid. (R-pd.6.2)

Webrichtlijn 35: De DocType Declaratie

Elk HTML of XHTML document moet beginnen met een geldige DocType Declaratie. (R-pd.6.1)

Hoe manage jij je front-end code?

  • Robert Gaal
  • 17 mei 2008
  • (Niet gecategoriseerd)

De meeste front-enders kennen dit probleem vast wel: je CSS of Javascript code raakt onoverzichtelijk. Je hebt teveel aparte bestanden of te lange bestanden en het wordt moeilijk om dingen terug te vinden, zelfs met een goeie zoekfunctie. Classes worden overbodig en niet verwijderd, stukken markup hebben niet de ID die je verwacht, functies zijn onderverdeeld in verkeerde bestanden, etc. Het is allemaal niet onmogelijk om bij te houden natuurlijk, iedereen heeft zo z'n routine. En daar gaat deze post over!

Verslag bijeenkomst bij EveryWeb Solutions

Afgelopen dinsdag was Fronteers te gast bij EveryWeb Solutions. Fronteers leden Tom-Eric Gerritsen en Arjan Eising hebben hiervan een verslag geschreven.

Webrichtlijn 34: Open standaarden

In het geval dat belangrijke informatie via een gesloten standaard wordt aangeboden, dient men dezelfde informatie ook via een open standaard aan te bieden. (R-pd.5.1)

Herinnering: bijeenkomst 13 mei

Zoals eerder aangekondigd zal er op 13 mei (dat is dinsdag aanstaande) een Fronteers-bijeenkomst gehouden worden in Hotel Arena te Amsterdam, georganiseerd door EveryWeb Solutions. De toegang is gratis, en niet-leden zijn van harte welkom. Wel verzoeken we je je komst te melden via het het aanmeldingsformulier.

Bevindingen commissie Openbaar Ledenregister

In januari heeft Sander Aarts zich aangemeld om de commissie Openbaar Ledenregister te leiden. Het bestuur heeft toen drie vragen bij de commissie neergelegd. Vorige week heeft de commissie een advies uitgebracht en zichzelf ontbonden. Het bestuur heeft het advies onverkort overgenomen.

Gesprek Fronteers.nl en FeWeb.be

Op vrijdag 4 april hebben Arjan Eising en ik een gesprek gehad met Bart De Waele, bestuurslid van FeWeb, de Vlaamse Federatie van Webontwikkelaars. Dit was bedoeld als kennismakingsgesprek en om te kijken of deze twee verenigingen eventueel tot een samenwerking kunnen komen.

Webrichtlijn 27 t/m 33: URL's

Produceer unieke, onveranderende URL's (R-pd.4.1) Dynamisch gegenereerde URL's dienen nog steeds naar dezelfde inhoud te verwijzen als inhoud wordt gewijzigd of toegevoegd. (R-pd.4.2) Vermijd het gebruik van sessies in URL's. (R-pd.4.3) Zorg voor doorverwijzing naar de nieuwe locatie bij het verplaatsen van informatie. (R-pd.4.4) Automatische doorverwijzing dient, indien mogelijk, uitgevoerd te worden door de server. (R-pd.4.5) Gebruik vriendelijke URL's, die leesbaar en herkenbaar zijn. (R-pd.4.6) Zet een leesbare, uitbreidbare directory-structuur op. (R-pd.4.7)

Webrichtlijn 27: betekenisvolle namen voor id en class attributen

Geef betekenisvolle namen aan id en class attributen. (R-pd.3.15)

Kings of Code

Op 27 mei aanstaande zal in Pakhuis De Zwijger te Amsterdam het Kings of Code congres plaatsvinden, gericht op web programmeurs, zowel front-end als back-end. Sprekers zijn John Resig (jQuery), Nate Koechley (Yahoo!), Mark Birbeck (W3C), Folke Lemaitre (Netlog.com), Nate Abele (CakePHP) en ikzelf.

Locatie bijeenkomst 13 mei bekend

De locatie van de bijeenkomst op 13 mei is Hotel Arena.

Voorlopige ledenlijst Fronteers gepubliceerd

De voorlopige ledenlijst van Fronteers is op de website gepubliceerd. Hierin staan alle leden waarvan het adres bekend is. Dit zijn er zo'n 80, van de in de totaal 140 namen die in de database staan.

Bijeenkomst op 13 mei

Er is alweer wat tijd verstreken sinds de vorige Fronteers-bijeenkomst. Daarom zijn we verheugd te kunnen melden dat het Amsterdamse bedrijf EveryWeb Solutions heeft aangeboden een nieuwe bijeenkomst te verzorgen op dinsdag 13 mei, met twee interessante sprekers.

Webrichtlijn 25 & 26: Lijsten

Gebruik ol (ordered list) en ul (unordered list) elementen voor het aangeven van lijsten. (R-pd.3.13) Gebruik het dl (definition list), het dt (definition term) en dd (definition data) element voor het aangeven van een lijst met definities. (R-pd.3.14)

Webrichtlijn 22, 23 & 24: Referenties en citaten

Gebruik het cite element voor referenties naar personen en titels. (R-pd.3.10) Vermijd het gebruik van het q (quotation) element. (R-pd.3.11) Gebruik het blockquote element voor het aangeven van (lange) citaten. (R-pd.3.12)

Webrichtlijn 19, 20 & 21: Tekstopmaak, definities, wijzigingen, superscript en subscript

Gebruik het dfn (definition) element voor het aangeven van termen, elders gedefiniëerd in een definitielijst. (R-pd.3.7) Gebruik het ins (insertion) en del (deletion) element voor het aangeven van regelmatige wijzigingen in de inhoud van een pagina. (R-pd.3.8) Vermijd het gebruik van het sup (superscript) en sub (subscript) element waar mogelijk. (R-pd.3.9)

Handig: veel nuttige links voor front-end ontwikkelaars

Zoals de meeste ervaren webontwikkelaars wel weten, is er veel onbetrouwbare informatie over het vak te vinden. In boeken, maar vooral op het internet. De meeste mensen die net met het vak beginnen weten dat niet. En dan kan het zomaar gebeuren dat iemand je wijsmaakt dat tabellen een heel handige manier zijn om een pagina op te maken. Of dat het helemaal niet nodig is om al die ingewikkelde codes te leren: je kunt de pagina's ook gewoon tekenen in Dreamweaver!

Webrichtlijn 18: Tekstopmaak, afkortingen

Gebruik het abbr (abbreviation) element voor afkortingen indien er onduidelijkheid zou kunnen ontstaan over de betekenis ervan, de afkorting een zeer belangrijke rol speelt in de tekst of wanneer de afkorting niet voorkomt in het Nederlands woordenboek. (R-pd.3.6)

Webrichtlijn 17: Tekstopmaak, het aangeven van nadruk

Gebruik het em (emphasis) en strong element voor het aangeven van nadruk. (R-pd.3.5)

Fronteers congres

Zoals bekend heeft de Algemene Ledenvergadering afgelopen september besloten dat de eerstvolgende ALV zal worden opgeluisterd door een congres. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels in gang gezet, en er begint een klein beetje duidelijkheid te komen. De gegevens hieronder zijn nog niet helemaal 100% zeker, maar het is wellicht verstandig alvast een aantekening in je agenda te maken en je baas op de hoogte te stellen. Bovendien willen we graag je mening weten over de inhoud.

Webrichtlijn 16: Paragrafen, nieuwe regels en alinea’s

Gebruik het p (paragraph) element voor het aangeven van paragrafen. Gebruik niet het br (linebreak) element voor het scheiden van paragrafen. (R-pd.3.4)

Webrichtlijn 13, 14 & 15: Beschrijvende markup, kopregels

Schrijf zowel grammaticaal correcte, als beschrijvende markup. (R-pd.3.1) Gebruik markup voor kopregels die de hiërarchie van de informatie op de pagina uitdrukken. (R-pd.3.2) Sla in de markup geen niveaus in de hiërarchie van kopregels over. (R-pd.3.3)

Fronteers op IRC

Vanaf heden is het IRC kanaal #fronteers op freenode - irc://irc.freenode.net/fronteers - opgericht. De doelstelling bij dit kanaal is om een zeer laagdrempelige vorm van communicatie aan te bieden voor alle Fronteers leden, voor zaken waar je geen email aan zou verspillen, maar die toch nuttig kunnen zijn om af en toe eens met mede front-enders te bespreken.

Webrichtlijn 12: Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 1.0

Bouw een website volgens de richtlijnen van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 1.0) van het W3C. (R-pd.2.9)

Onderzoek naar marktplaats voor freelance opdrachten

  • Peter-Paul Koch
  • 3 maart 2008
  • (Niet gecategoriseerd)

Pim Hoogendoorn zoekt naar front-end programmeurs die hij voor zijn afstudeerproject kan interviewen. Hieronder staat zijn boodschap.

Webrichtlijn 10 & 11: Gebruik ECMAScript en het W3C DOM volgens de specificatie

Indien client-side script wordt gebruikt, gebruik ECMAScript volgens de specificatie. (R-pd.2.7) Indien men elementen in de HTML hiërarchie manipuleert, maak gebruik van de W3C DOM volgens de specificatie. (R-pd.2.8)

Communicatie tussen design en development

  • Reinier Ladan
  • 25 februari 2008

Fronteers-lid Reinier Ladan zoekt naar front-end programmeurs die hij voor zijn afstudeerscriptie kan interviewen. Hieronder staat zijn boodschap.

Webrichtlijn 9: Cascading Style Sheets (CSS) Level 2.1

Gebruik CSS Level-2.1 volgens de W3C specificatie voor het vormgeven van overheidswebsites. (R-pd.2.6)

Cursus front-end in de maak

Degenen die de mailinglijst van Fronteers vanaf het begin gevolgd hebben, zullen weten dat ik destijds begonnen ben met het vertalen van HTMLdog.com. Op deze website staan heldere teksten die voor beginnende front-end ontwikkelaars een goed leermiddel kan zijn. Voor het vertaalwerk vroeg ik mensen te helpen, vele handen maken immers licht werk.

Bestuurswijzigingen: penningmeester en secretaris

Penningmeester gevonden; secretaris tijdelijk uit de running.

Webrichtlijn 7 & 8: Gebruik de Strict variant voor nieuwe websites, en ontwijk de Frameset variant

Bij de bouw van een nieuwe website: gebruik van HTML 4.01 of XHTML 1.0 de Strict variant. (R-pd.2.4) Gebruik geen frames op overheidswebsites. Gebruik daarom ook niet van HTML 4.01 of XHTML 1.0 de Frameset variant. (R-pd.2.5)

Verslag bijeenkomst 8 februari

Een verslag van de bijeenkomst van afgelopen vrijdag is zojuist op de website gepubliceerd.

Bijeenkomst 8 februari is vol

De Fronteersmeeting van aanstaande vrijdag 8 februari bij Info.nl is vol. We hebben inmiddels meer dan 50 aanmeldingen binnen en dat is wel zo'n beetje het maximum dat in de kantine van Info.nl past.

Webrichtlijn 6: Gebruik bij voorkeur alleen de Strict variant (R-pd.2.3)

Bij het aanpassen van een bestaande website: gebruik van HTML 4.01 of XHTML 1.0 alleen de Transitional variant als het gebruik van de Strict variant onmogelijk of onwenselijk is. (R-pd.2.3)

Webrichtlijn 5: Gebruik geen deprecated markup (R-pd.2.2)

Gebruik geen markup die in de W3C specificaties staat aangemerkt als deprecated (achterhaald). (R-pd.2.2)

Commissie Diplomering zoekt vragen

De Commissie Diplomering is al aardig op stoom, de laatste maanden zijn we een aantal keren bij elkaar gekomen en we hebben op dit moment een redelijk uitgekristalliseerd plan geformuleerd. Voordat we dat helemaal openbaar gaan maken, willen we het wel eerst uittesten. En daar hebben we jullie hulp bij nodig. Een van de onderdelen van het examen is namelijk een rondje theorie.

Fronteersbijeenkomst 8 februari: 2e spreker bekend

Na Peter-Paul Koch is nu ook de tweede spreker op de Fronteersbijeenkomst van 8 februari bekend: Anne van Kesteren.

Webrichtlijn 4: Gebruik HTML 4.01 of XHTML 1.0 (R-pd.2.1)

Gebruik HTML 4.01 of XHTML 1.0 volgens de W3C specificaties voor de markup van overheidswebsites. (R-pd.2.1)

Commissie Openbaar Ledenregister

Sander Aarts heeft zich aangemeld als voorzitter voor de commissie Openbaar Ledenregister. Deze commissie zoekt nog leden.

Webrichtlijn 3: Niet rekenen op optionele technologie (R-pd.1.3)

Maak de functie van de website niet afhankelijk van optionele technologie, zoals CSS en client-side script: optionele technologie dient de informatie op de site en het gebruik ervan te complementeren en niet de toegang ertoe te belemmeren wanneer deze technologie niet ondersteund wordt. (R-pd.1.3)

Fronteers-bijeenkomst: 8 februari Amsterdam

Na een pauze voor de feestdagen hervat Fronteers zijn bijeenkomstencyclus weer. De eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar zal plaatsvinden in de kantine bij Info.nl te Amsterdam op vrijdag 8 februari.

Webrichtlijn 2: Gelaagd bouwen (R-pd.1.2)

Deze week de tweede richtlijn: Bouw websites volgens het principe van gelaagd bouwen. (R-pd.1.2)

Webrichtlijn 1: Scheiding tussen structuur en vormgeving (R-pd.1.1)

Het leek ons leuk (Gelukkig nieuwjaar overigens!) om een discussie aan te zwengelen over de webrichtlijnen van de overheid. Niet in het wilde weg: wat vind je nou van die richtlijnen, maar juist per richtlijn: hoe waardevol, correct, belangrijk is hij? 125 richtlijnen, iedere week 1. Zo zijn we wel even bezig! :P Deze week de eerste richtlijn: Houd structuur en vormgeving zoveel mogelijk gescheiden: gebruik HTML of XHTML voor de structuur van de site en CSS voor de vormgeving ervan. (R-pd.1.1)