Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Webrichtlijn 57 & 58: Links en nieuwe vensters

Links op overheidswebsites dienen niet zonder waarschuwing automatisch nieuwe vensters te openen. (R-pd.8.14) Open geen automatische nieuwe vensters, behalve wanneer de locatie van de link behulpzame informatie bevat die nodig kan zijn tijdens een belangrijk, niet te onderbreken proces. (R-pd.8.15)

Verschillende browsers hebben verschillende opties om automatisch geopende nieuwe vensters door te sturen naar het huidige venster, al dan niet in een nieuw tabblad. Wie houdt hier rekening mee, en test de gekozen techniek voor het openen van een nieuw venster in combinatie met al die opties? Of houdt iedereen zich tegenwoordig verre van het openen van nieuwe vensters? Zijn er mensen die de voorkeur geven aan een absoluut gepositioneerd divje om een nieuw venster mee te emuleren? Zo ja, hoe ver ga je daar in?

Wat vinden we verder van deze webrichtlijnen? Heeft er iemand moeite mee, of zouden ze nog wel verder mogen gaan?

Reacties

1 Henri op 29-10-2008 om 12:55 uur:
Persoonlijk heb ik een hekel aan nieuwe vensters. Ik gebruik het zelf nagenoeg nooit. Als het echt niet anders kan, dan misschien een popup.

Een absoluut gepositioneerd divje voor elke link is niet handig voor zoekmachines. Je zou het eventueel kunnen gebruiken voor minder belangrijke pagina's.
2 Maaike op 29-10-2008 om 13:35 uur:
Ik vind het een goede richtlijn. Tenslotte kun je er als bezoeker voor kiezen om een link in een nieuw venster te openen, maar je kunt er niet voor kiezen om 'm in hetzelfde venster te openen.
Wat ik voor sommige sites wel een mooie service vind, is om ergens op de pagina een checkbox te plaatsen met 'open alle links in een nieuw venster'. Dan kan elke bezoeker zelf kiezen wat hij het handigst vindt.
3 Kilian Valkhof op 29-10-2008 om 21:02 uur:
Op sites die ik maak wordt geen enkele link in een nieuw venster geopend, op één uitzondering: Downloads. b.v. Algemene voorwaarden in .pdf, of .doc bestanden open ik graag automatisch in een nieuw scherm.

Dat doe ik om een aantal redenen: Vaak zijn die bestanden geen logisch vervolg van het browsen zelf, en je wilt ook niet dat mensen vanuit je site opeens in een pdf of word plugin komen, één van de meest verwarrende dingen die volgens mij in een browser kunnen gebeuren.
4 Michael Wijnakker op 29-10-2008 om 22:38 uur:
@Kilian als je pdfjes in een nieuw scherm opent dan ga je tegen richtlijn R-pd.8.22 in, maar daar waren we nog niet.
5 Kor Dwarshuis op 29-10-2008 om 23:23 uur:
@Michael: het idee is dat je de bezoeker de kans geeft, dat ie het bestand kan opslaan, zie http://www.webrichtlijnen.nl/handleiding/ontwikkeling/productie/links-navigatie/downloadbare-bestanden/#r-pd-8-22

Zelf doe ik dit via .htacces:
<Files *.pdf>
ForceType application/octet-stream
Header set Content-Disposition attachment
</Files>


Maar vorige week wilde iemand juist dat het juist in de browser plugin geopend werd ("hartstikke handig"). Die heb ik toch weten te overtuigen dat het geen goed idee was.

Al weet ik nu even niet wat er precies gebeurt als browsers een link naar bijv een pdf tegenkomen en geen plugin daarvoor hebben.

Weet iemand wat bijv. IE6, 7 / Windows dan doet? En andere combi's? Krijg je dan gewoon de mogelijkheid te openen in externe app / opslaan?
6 Jules op 30-10-2008 om 00:05 uur:
Toevallig afgelopen week weer 2x de vraag gesteld gekregen van site-eigenaren of het toch niet mogelijk was om externe links op de eigen site altijd te openen in een nieuw venster. Je moet je eens voorstellen dat elke site die regel zou hanteren... surfen op het web zou een drama worden.

Overigens heeft mijn collega Raph de Rooij nog een artikel hierover geschreven op zijn site:
http://www.raph.nl/deprecated/target/
En hier wordt het usability-aspect belicht (met dank aan Raph voor deze link):
http://www.usarchy.com/2007/11/usability-mythe-nieuw-venster/
7 Sander v L op 30-10-2008 om 01:04 uur:
@Kilian: documenten niet in de browser laten openen kan 'beter' door ze content-disposition: attachment te geven (zoals wat Kor doet).

@Kor: Ja, je krijgt het standaard download/open dialoog venster. Ik heb zelf geen enkele plugin in mijn browsers, en dat is het standaard verhaal. (Een nieuw venster zoals wat Kilian doet blijft daarna dan ook heel loos leeg achter.)
8 Kor Dwarshuis op 30-10-2008 om 08:52 uur:
@Sander van L: dank je! Nu weet ik het tenminste zeker.

Blijft het volgende probleem: als een klant zegt dat hij of zij graag wil dat een pdf opent in hetzelfde venster middels de plug-in, en zou zeggen: "ik weet zeker dat bezoekers die een plugin hebben dat ook prettig vinden, en degene die geen plug-in die kunnen het dus gewoon downloaden of extern openen" dan heb ik daar eigenlijk momenteel geen harde argumenten tegen.

Weet je / iemand een goeie usability onderzoek waar ik naar kan verwijzen? (Liever dan een accessibility onderzoek omdat dat misschien te ver van de gemiddelde klant af staat).

Wat zijn goeie usability bronnen met gezag waar ik in het algemeen harde getallen vandaan kan halen, zoals "xx% van alle gebruikers vindt het zeer hinderlijk als ze niet in eerste instantie kunnen zien of iets een link is, i.pv. pas na het hoveren" om maar iets te noemen?

Kan ik nog naar Jakob Nielsen verwijzen of is dat inmiddels een oude mopperende man geworden? Als "meten is weten" geldt, wat is dan de place-to-be?
9 Webdesign Kapeljosie op 23-02-2009 om 22:44 uur:
Ik plaats bij voorkeur links in een nieuw venster. Nadeel is dat je dan heel veel vensters hebt open staan, wat ik dan ook altijd heb.
Maar ik vind niets zo irritant als dat je per ongeluk een pdf van 3 mb aanklikt, deze wegklikt en vervolgens de site kwijt bent.

Kweet niet of het volgens de richtlijnen is, daar houd ik me dan wat minder mee bezig.

Ik vind eigenlijk dat als richtlijn moet worden opgenomen, dat als je een pdf aan klikt, dat dat er bij moet staan. Maar misschien is die richtlijn er al?
10 Niels op 01-12-2009 om 14:03 uur:
Hoe kijken jullie aan tegen het openen van grotere versie van een afbeelding in een nieuw venster? Ik krijg vaak de opmerking/vraag dat een bepaalde afbeelding (bijv. een kaart) niet goed te zien is en of het mogelijk is om die afbeelding in grote versie in een nieuw venster te tonen.
Als ik deze vraag krijg, loop ik altijd tegen deze webrichtlijnen aan. Ik wil dat de afbeelding getoond wordt in een apart venster, omdat ik vind dat de afbeelding informatie biedt die belangrijk is bij de tekst, onderdeel uitmaakt van het hele pakket aan informatie die ik aanbied. Maar mag ik dit überhaupt, als je naar de letter van richtlijn 8.15 handeld? Onderbreek ik een 'belangrijk niet te onderbreken proces' als ik de afbeelding niet in een nieuw venster laat openen?
Plaats een reactie