Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Laatste 10 reacties op posts in het weblog

1 Wim van Iersel in “Bestuurs Update december 2017”:
Ik sluit me graag aan bij de reactie van Tom. Dat het een mooi jaar mag worden voor de vereniging.
2 Tom in “Bestuurs Update december 2017”:
Wat een voortvarende start, goed bezig!
3 Tom in “Nieuwe rolverdeling verenigingsbestuur”:
Veel succes alledrie! Zet hem op!
4 Hidde de Vries in “ALV 2016: Motie: Andere aanpak organisatie congres”:
@Sander het probleem met deze motie is dat het niet ‘een’ 3rd party is, het zijn Thomas en Jan, bij sprekers en publiek bekend als Fronteers-vrijwilligers. Daardoor weten we aan de ene kant dat ze een fantastisch Fronteers-congres kunnen neerzetten, en aan de andere kant ook dat ze nooit een ‘gewone’ 3rd party zullen zijn.

Ik vrees dat het vanwege dat laatste gaat wringen met bestaande vrijwilligers, tenzij ook die gelijk naar rato betaald worden. Maar dan moet er in de begroting een hoop om, want er is nu niet genoeg winst om dat mee te doen. Net als in de organisatie, want we weten als vereniging van een hoop taken niet precies met hoeveel geld ze zouden moeten waarderen.

Als het probleem is ‘Fronteers slokt de tijd van haar vrijwilligers op en dat komt de gewenste professionaliteit ten slechte’, dan moeten we dat voor alle actieve vrijwilligers oplossen, en voor al onze takken. Waarom alleen een professioneler congres en geen professionelere workshops, meetups of vacaturebank? Die laatste drie zijn juist extreem belangrijk voor Fronteers om in brede zin haar doelen te bereiken, en hebben het arguably harder nodig.
5 Sander Aarts in “ALV 2016: Motie: Andere aanpak organisatie congres”:
@Krijn: Vandaar dat ik ook benieuwd ben naar wat de huidige vrijwillers ervan vinden. Hun mening lijkt me zwaar te wegen.

Wat betreft de sprekers: daar had ik, tot mijn schaamte, even niet bij stilgestaan. Dat ligt idd. wat gevoelig.
Maar ook nu zijn er natuurlijk partners die verdienen aan het congres. Het congreslogo werd oorspronkelijk ook door een vrijwilliger ontworpen, terwijl dat later werd uitbesteed als betaalde opdracht. De runner was bij mijn weten ook ooit een vrijwilliger, later lange tijd een ingehuurde kracht en nu volgens mij weer een vrijwilliger.
Zou het logistieke deel van de organisatie uitbesteed kunnen worden aan een 3rd party event organizer als deze verder geen enkele relatie heeft met Fronteers? Ik denk van wel.
En met een verdere professionalisering van het congres is een sprekersvergoeding wellicht onvermijdelijk.
6 Sander v. L. in “Meld je nu aan voor de ALV 2016”:
Ik heb zojuist alle aangemelde leden de begroting en jaarcijfers toegestuurd. Mocht je gebruik maken van Google, en niet (on)regelmatig met mij mailen, dan bestaat er een kans dat deze email in je spam terecht komt, dus controleer dat even.
7 Krijn in “ALV 2016: Motie: Andere aanpak organisatie congres”:
@Sander Aarts: Wat mij betreft in ieder geval al niet, dus die suggestie mag achterwege blijven, ook op de ALV. Ik weet dat ppk er altijd wel oren naar heeft gehad (zie ook eerdere ALV's, daar heeft hij nooit een geheim van gemaakt), maar ik zie niet voor me hoe dat goed kan werken, zonder andere vrijwilligers op meerdere fronten op termijn te verliezen (tunnelvisie op het congres lijkt me nog steeds geen goed idee). En vergeet niet dat sprekers, die ook een groot deel van het succes van het congres voor hun rekening hebben genomen en nog zullen nemen, dat ook zijn. Geld verdienen over de rug van anderen terwijl anderen me daarbij gratis helpen of geholpen hebben in het verleden trekt me niet zo, los van hoeveel tijd en energie ik ergens ook in steek, of hoe eloquent ik het ook weet te formuleren. Mochten de leden hun voorkeur uitspreken voor een betaalde elite selecte groep vrijwilligers die betaald worden (en dan vraag ik me sterk af of dit leden zijn die zelf ook vrijwilligerswerk doen, of vooral eens per jaar naar het congres komen, maar dat zullen we nooit weten dankzij anonieme stemming), dan weet ik in ieder geval dat dit niet meer mijn soort vereniging is. Ik vind nog een hoop meer van dit voorstel, maar ik zal me verder inhouden tot op de ALV (voorzover me dat lukt :). (Reactie aangepast n.a.v. de opmerking dat ik me iets te fel liet gaan in eerste instantie, waarvoor excuses)
8 Sander Aarts in “ALV 2016: Motie: Andere aanpak organisatie congres”:
Fronteers heeft altijd gedraaid op het vrijwilligerswerk van een klein clubje fanatiekelingen. Er zit weliswaar een langzaam verloop in dat clubje, maar het blijft een beperkte groep van leden die actief zich in wil zetten voor de vereniging. Als taken te groot worden om ze naast alledaagse werkzaamheden te doen dan lopen we het risico dat ze uiteindelijk helemaal uitblijven. En waar het bij de workshops en bijeenkomsten misschien niet zo heel erg is als de frequentie soms wat fluctueert is dat bij het congres denk ik meer een probleem.

Ik ben er voorstander van dat Fronteers zich verder professionaliseert als organisatie. En dat leidt dan vroeg of laat tot uitbesteden van werk en vergoedingen voor gedane arbeid. Het zou ideaal zijn als hiervoor een regeling zou komen die direct geldt voor iedereen die zich actief inzet voor de vereniging. Maar wellicht moet dit geleidelijk ingevoerd worden en kan dit voorstel een soort pilot daarvoor zijn.
Dat is makkelijk gezegd natuurlijk als je, zoals ik, momenteel niet actief bent als vrijwilligers. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe de huidige vrijwilligers hier tegenover staan.

De overgang van een vereniging die op vrijwilligers draait en een met betaalde krachten zal altijd voor wat wrijving zorgen. Maar als we dit als start zien, dan hebben we voor de ALV van 2017 hopelijk genoeg moeilijke vraagstukken beantwoord om een vergoedingsregeling breder in de vereniging door te kunnen voeren. We kunnen dit volgens mij niet vooruit blijven schuiven en m.b.t. het congres ligt er nu een concreet voorstel.

En mocht EventStack niet bevallen dan willen hun conculega's van Web Conferences Amsterdam wellicht hun diensten aanbieden ;)
9 Sander v. L. in “Meld je nu aan voor de ALV 2016”:
Voor die paar leden die nog niet ieder jaar naar de ALV komen, hebben we een pagina opgesteld die eniszins vertelt wat je bij de ALV kan verwachten, en wat de belangrijkste procedures zijn: https://fronteers.nl/vereniging/alv
10 Flurin in “ALV 2016: Motie: Andere aanpak organisatie congres”:
@thomas : ik vatte je reactie ook zo op hoor :) En begrijp me niet verkeerd: ik gun het jullie van harte om betaald te worden, maar vraag me af of de leveranciers-situatie die jullie voorstellen de way to go is.

Er nog een nachtje over geslapen te hebben heb ik ook voordelen gezien (maar weet nog niet of ik die vind opwegen tegen de nadelen). Het is natuurlijk wel een manier om continuïteit te waarborgen.

Tegelijkertijd zijn er ook weer meer nadelen bij gekomen. (Het zou ook eens niet). Hoe zorg je er voor dat je ook andere mensen er nog tussen komen? Als ik naar mezelf kijk heb ik ondanks de enorme druk genoten van mijn jaar in de congres cie. En ik zou het zo weer doen als ik (of mijn werkgever) voor de tijd een vergoeding zou krijgen, zodat ik ook veel overdag zou kunnen doen. Maar kan dat dan nog wel?

Mijn inziens is het congres veel meer dan alleen "inhoud" v.s. "organisatie". Ik zou het niet interessant vinden in een commissie te zitten die niet veel meer doet dan "hier is een lijstje met sprekers, regel het maar". (misschien wat ongenuanceerd maar ik hoop dat 't punt over komt)

Je zult dus goede regels moeten opstellen wie wat waarover te zeggen heeft en hoe de scheiding in elkaar zit. (Ik gooi hem er maar in: mogen de mensen van Eventstack dan mee op de boot?). Wat misschien de boel juist weer lastig en troebel maakt.

Dus, mensen een vergoeding geven: jazeker! een bedrijf gebruiken dat zo nauw aan het congres verbonden is dat er onduidelijkheden over wie nu het congres organiseert ontstaat: nee.