Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Laatste 10 reacties op posts in het weblog

1 Stomme poes in “CSS en JavaScripters”:
Met allebie CSS-in-JS en web components vraag ik me af of dat doel om een component te hebben en kunnen verstoppen overal in een pagina zonder zn eigen styles te verliezen kan ook echt meeleven met het toegenkelijkheidseis dat gebruikers wel moeten kunnen sommige styles aanpassen.

Maar zo lang als ontwikkelaars stand-alone componenten moeten bouwen zonder te kunnen weten waar ze geplaatst gaan worden, moet CSS-in-JS (of zoiets) een tool zijn. Dat CSS global is werkt als je pagina(s) global bouwen maar het werkt niet zo goed als je in een team zit die geen pagina(s) bouwen, maar alleen herbruikbare stukjes. Je kent niet eens de team die je componenten injecteren maar je krijg wel de klachten als iets die ze niet begijpen in hun eigen CSS jouw component kapot maakte.

Jammer dat @scope heeft het niet overleefd...
2 Niketan in “Min of meer toegankelijk”:
Dank voor je donatie en de beste wensen voor 2019.
3 Bart Veneman in “CSS statistieken om je codebase te verbeteren”:
Ik denk dat je een tool zoals https://www.purgecss.com/ zoekt. Hier kun je je CSS en HTML met elkaar vergelijken en de tool geeft dan aan welke CSS wel en niet gebruikt wordt.
4 Rik Verbeek in “Min of meer toegankelijk”:
Mag ik daar het huidige dogma aan toevoegen dat websites zoveel mogelijk op elkaar moeten lijken, dat CSS zonder zijwieltjes (Bulma, Bootstrap) bijna een vies woord is en dat daardoor creativiteit word ontmoedigd.
5 Tom in “Fuck the system, be nice”:
Goed geschreven, Paul!
6 Wim in “Wat ik leerde van twaalf uur tekenen tijdens Fronteers”:
Ik heb het geluk gehad om naast je te zitten tijdens een van de talks. Indrukwekkend!
7 Edwin Martin in “CSS en JavaScripters”:
Ook ik ben van de old school (moet je dat al zo noemen?) scheiding van JavaScript en CSS en heb afgelopen jaar een projectje gedaan met CSS-in-JS en kan mijn ervaring daarmee delen.

Het begon een paar jaar geleden met een project waarin webpack werd gebruikt, op dit moment de meest gebruikte JavaScript-inpakker. Webpack kan ook CSS-bestanden inpakken, toevoegen aan de JavaScript en bij het uitvoeren weer injecteren in de HTML. Wat?? Door veel ontwikkelaars wordt dit heel normaal gevonden, maar ik vraag me nog steeds af wat precies het nut hiervan is.

Afgelopen jaar heb ik gewerkt met de CSS-in-JS tool Glamorous. Het had voor- en nadelen. CSS schrijf je in JavaScript object notatie met het voordeel dat je daar makkelijk JavaScript-variabelen in kunt gebruiken. Een ander voordeel was dat je HTML niet vol staat met CSS-classes, wat snel kan gebeuren als je BEM-notatie met modifier-classes gebruikt.

Nadelen waren er ook. Een was dat je in de HTML-code de componenten niet meer terug vond. Componenten die waren afgeleid van footer, section of button kon je wel terugvinden, maar veel componenten waren afgeleid van div en dat was een stuk lastiger. Het debuggen was daardoor tijdrovender. Glamorous biedt wel de mogelijkheid om de elementen de naam van het component te geven, maar om een bepaalde reden was dat in dit project niet mogelijk. Ook werd van de gegenereerde CSS niet aangegeven in welk bestand en regelnummer die gedeclareerd is, wat ik wel gewend ben. Ook dat vertraagde het ontwikkelen. Verder werkte sommige tooling niet in mijn editor, zoals auto-completion van CSS-code.

Over web components: ik denk nog steeds dat dat de toekomst van webontwikkeling is. Het lijkt er op dat het ontwikkelen van een goede web component API nogal wat tijd kost. Zodra web components gemeengoed worden, zullen de frameworks zich aanpassen en zullen er wellicht frameworks ontstaan die geheel gebaseerd zijn op web components, eventueel als een heel dun schilletje. Omdat met web components de CSS sterk gekoppeld is aan een component, kan ik me voorstellen dat dat CSS-in-JS alleen maar populairder maakt.

Nu heb ik nog de voorkeur om CSS los van de JavaScript te schrijven. Met CSS-variabelen is het ook een stuk makkelijker geworden om de twee te koppelen. Maar of deze voorkeur komt omdat ik dat al jaren (decennia) gewend ben of omdat het echt de beste oplossing is, dat weet ik eigenlijk niet.
8 Wim in “Min of meer toegankelijk”:
Mooie samenvatting van wat ik in al die jaren langs heb zien komen.
9 Rik Verbeek in “"Ik doe ook front-end"”:
Het bedrijf waar ik werk is niet zo frontend georienteerd. Het is soms vechten tegen de bierkaai.

Backenders hebben inderdaad niet zo veel te maken met de eindgebruiker en leunen daarom sterk op 'kant-en-klare' oplossingen als Bootstrap of Bulma. Dit is immers de werkwijze die ze gewend zijn vanuit de backend waar ook kant en klare oplossingen bestaan voor bijvoorbeeld het schrijven en lezen uit een database. Frontend is een beetje eng voor ze ;)
10 Sander Langendoen in “"Ik doe ook front-end"”:
Ha Rik,

Klinkt als lastig om sommige collega's mee te krijgen met goede ideeën. Het is denk ik daarom ook prettig om meerdere FE collega's om je heen te hebben (idealiter dus FE-ers die hongerig zijn naar nieuwe technieken). En dan nog eens een stukje overtuigingskracht hebben om de rest van je team mee te krijgen ;)

Inlevingsvermogen is zeker een goede skill! Grappig dat je zegt dat de techniek op een tweede plaats komt, ben benieuwd hoe je back-end collega's hier over denken ;)