Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Er zijn in totaal 80 posts geschreven in 2011. Je vindt ze hieronder.

Lustrumcie zoekt enthousiaste leden!

In 2012 bestaat Fronteers alweer vijf jaar! Aangezien we dit niet ongemerkt voorbij willen laten gaan, is er een lustrumcommissie opgezet tijdens de ALV enkele weken geleden. In de commissie zitten nu Charis Rooda en Arjan Eising, maar er zouden nog wel een of twee leden bij kunnen.

Content management door de ogen van een vrolijke front-end fröbelaar

"Dat kan beter." Zo dacht ik in 2004 ook toen ik het zoveelste op maat gemaakte BeheerDing in elkaar geknutseld had en ontevreden was met het resultaat.

Dr. Strangescope or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Closure

Scopes en closures in JavaScript zijn altijd een soort van taboe geweest: het is er altijd, maar je hebt het er liever niet over. In dit artikel probeer ik, voor de beginnende JavaScripter, een introductie in scopes en closures te geven. En aangezien ik een enorme filmfreak ben, heb ik er enkele referenties naar de film 'Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb' in gestopt.

Closure Tools

Misschien heb je er van gehoord, misschien ook niet, maar Google zelf is er in ieder geval trots op. Het is de onderliggende (client-side) kracht van Gmail, Google Docs, Google Maps en het meest recente Google Plus! Closure Tools zijn een set tools bedoeld om client-side ontwikkeling wat te vergemakkelijken danwel te professionaliseren.

Scalable Vector Graphics en responsive web

Het blijft grappig om te zien hoe print en web verder van elkaar verwijderd zijn dan ooit tevoren. De evolutie van het web is op zijn minst spectaculair te noemen. Van fluid designs met animated gifs en flashy backgrounds langsheen de fixed dimension websites die langzamerhand aan het uitsterven zijn. Printdesign heeft altijd genoten van de vaste afmetingen die het gedrukte eindwerk met zich meebrengt en het gebrek aan interactieve elementen, terwijl webdesigners meegroeiden met de meest courante schermresolutie. Jarenlang was 960 pixels de vaste waarde, maar 1 apparaat zette deze wereld op zijn kop. De revolutie die de iPhone teweeg bracht in het mobiele weblandschap was nooit gezien en de kloof tussen web en print design werd voor de zoveelste keer groter. Toch hebben deze één gemeenschappelijk überformaat: SVG.

Prototype in JavaScript

Op zich is het heel makkelijk om met JavaScript te beginnen. Maar als je dan wat verder gaat kijken wordt het al snel moeilijk. De meeste mensen lijken te struikelen over closures, context en prototype. Ik wil in deze post graag prototype behandelen en eens zien of ik het een beetje kan verhelderen. Ik zal daarbij de termen lekker in het Engels houden, want met vertalen introduceer je alleen maar (nog meer) verwarring.

Deferred en promise in jQuery

Deferred en promise? Gaan we het hebben over uitstellingen en beloftes in jQuery? Nee, gelukkig niet. Deferred en promise zitten sinds versie 1.5 in jQuery en daarmee kan je asynchrone functies zoals Ajax beter afhandelen.

Welkom op het Audiologische Internet

Het internet. Een praktisch oneindige bron aan tekstuele en grafische informatie. Tegenwoordig kunnen wij, als webontwikkelaars, gebruik maken van net iets meer dan twintig jaar aan evolutie betreft mogelijkheden op het internet. Wat begon als statische tekstdocumenten groeide al snel door tot interactieve pagina’s, en tegenwoordig zelfs tot webapplicaties met miljoenen regels aan JavaScript code en multiplayer spellen. De afname in het gebruik van Adobe Flash, samen met de nieuwe driedimensionale grafische mogelijkheden die WebGL geïntroduceerd heeft, heeft nadruk gelegd op een zintuig dat het internet nog niet volledig kan verzorgen: het gehoor.

Geharnast JavaScript

Het belang van JavaScript op het web is de laatste jaren enorm toegenomen. Ten eerste heeft JavaScript deels de animatierol van Flash overgenomen, ten tweede is het web applicatiever geworden, waardoor JavaScript (bijvoorbeeld in Ajax-communicatie) een grote vlucht genomen heeft. De rol JavaScript wordt groter en tegelijkertijd neemt de professionalisering toe. Het is opvallend te zien dat veel best practices uit de back-end-wereld gemeengoed aan het worden zijn bij JavaScript-development. Testen is zo'n belangrijk onderdeel.

Klaar voor de mobiele tsunami

Als ze het niet nu al doen, wordt 2012 het jaar waarin je klanten je gaan vragen om een mobiele website. Hier zijn wat snelle wenken voor diegenen onder ons die mobiel nog niet echt goed bestudeerd hebben.

Learn you a Flexbox for Great Good!

Dus...je wilt iets weten over Flexbox; misschien heb je er wel eens van gehoord, of misschien heb je één van de vele tutorials erover gelezen. Het kan zelfs zijn dat je er al mee gewerkt hebt.

Het platform bouwen

"Dat kan beter." Zo dacht ik zeven jaar geleden over de standaarden voor het web. En eerlijk gezegd, dat is niet echt veranderd. De omvang wel. Toen hadden we qua standaarden HTML, CSS, JavaScript, beetje HTTP, en XML leek belangrijk, maar niemand gebruikte het. Nu is HTML een parser, syntax, taal, omvat het video, audio, en offline applicaties. CSS bestaat uit over dertig min of meer onafhankelijk ontwikkelde componenten, van verticale text layout tot arbitraire matrixtransformaties, van animaties tot kleuren met alpha-kanaal. En het aantal JavaScript API's is enorm gegroeid, met als doel de traditionele computerplatformen te vervangen. Dat JavaScript zo'n honderd keer sneller is geworden helpt daar natuurlijk in mee.

Clients from heaven

Deze adventskalender is eigenlijk één grote aanloop naar goede voornemens voor het nieuwe jaar. Want naast meer sporten en minder drinken beloven we onszelf ook dat we eindelijk eens een goede responsive site gaan bouwen, Javascript pro gaan worden en alleen nog maar HTML5 video players zullen inbouwen.

Met 50% korting naar BlackBerry DevCon

Op 7 en 8 februari wordt in de RAI te Amsterdam BlackBerry DevCon Europe gehouden, dat zich op het BlackBerry platform richt. Voor een congres van een mobiele speler wordt er ongebruikelijk veel aandacht aan het web besteed, en bovendien krijgt elke bezoeker een gratis BlackBerry PlayBook.

Kijk mama, zonder afbeeldingen! Grafische elementen maken met CSS

Zoals Stijn Janssen het al aangaf, we zijn geen slicers meer. Het idee van een website als een verknipt Photoshop document staat op uitsterven, en wij als front-end developers gebruiken steeds minder gif’s, jpg’s en png’s om onze designs visueel aan te kleden.

Het is al goud wiens cursor blinkt

Een pijnlijk vergezochte titel voor een alledaags onderwerp: de opdrachtregel of terminal. Die tekstinterface voor je computer mag dan wel al meegaan van toen de mainframes nog op stoom werkten, tegenwoordig is hij hipper dan ooit. (Een zwart scherm is het nieuwe, euh, zwart.)

Een tik op de neus

Een website bouwen op een responsive-design-manier is te vergelijken met aangevallen worden door een haai. Je weet dat je de haai gewoon een tik op zijn neus moet geven maar hoe doe je dat precies? Zo'n haai is ook best imponerend. Dit artikel legt uit hoe je een responsieve site bouwt, hoe je hem opzet. En in onze voorbeeldsite gaan we dieper in op het geven van een tik op de neus van een haai.

Waarom standaarden essentieel zijn

Je hebt vast en zeker al ooit een vaatwasmachine of een oven gekocht. Heb je toen, om er zeker van te zijn dat het in je keuken paste, opgemeten hoe groot het nieuwe toestel was? Normaal gezien was dat niet nodig, omdat de afmetingen van inbouwkeukentoestellen gestandaardiseerd zijn. Op een paar uitzonderingen na zullen toestellen van eender welke leverancier zonder probleem in je keuken passen.

JavaScript-pret met alle karakters in een string

Stel: je hebt een functie encode() geschreven, die een string bestaande uit één enkel karakter als argument neemt, en een gecodeerde versie van dat ene karakter teruggeeft. Een praktisch voorbeeld hiervan is ROT-13-encodering.

Front-end meta languages

Front-end meta languages. Een hippe, zelfverzonnen naam voor talen die compileren naar HTML, CSS en JavaScript, maar dat zelf niet zijn. Het gebruik scheelt op z'n minst veel typewerk en zorgt voor overzichtelijkere code. Dankzij extensies als Compass is er nog meer tijdsbesparing en gemak te realiseren, bijvoorbeeld voor het beheer van je sprites.

Responsive images; een experiment

Goed anderhalf jaar geleden weerklonken de eerste oh's en ah's in de Twittersphere. Toen was responsive webdesign niet meer dan een—weliswaar beloftevolle—gimmick. Sindsdien is het hard gegaan: klanten hebben de mond vol over mobile first en vandaag zijn zelfs onze moeders verslingerd aan hun iPad's. Er is uitstekend leesvoer voorhanden, webdesigners overal te lande zijn druk aan het experimenteren en de eerste responsieve websites voor het brede publiek staan te blinken op het internet. Over een jaar is responsive webdesign niet langer bijzaak, maar noodzaak.

3D-graphics

De volgende theorie heeft betrekking op de wijze waarop 3D-graphics berekend worden. Welke processen spelen zich buiten het zicht van de gebruiker af in de computer?

Acteurs, schilders en technici

Wat doet de moderne front-ender van nu tegenwoordig anno 2011? Hij is een acteur-schilder-technicus.

Webrichtlijnen 2: de nieuwe standaard

Sinds juni van dit jaar is de nieuwe versie van de Webrichtlijnen, versie 2, de officiële overheidsstandaard. Dit betekent dat overheden bij het bouwen van nieuwe websites moeten kiezen voor deze versie, via het 'pas toe of leg uit'-principe.

Patronen voor de groei

Zelf, met de hand, een website maken is tegenwoordig zo lastig nog niet. Echter, een grote maatwerk website is heel andere koek. In het begin lijkt het wel simpel maar iedere beslissing heeft invloed op je volgende beslissing en één verkeerde beslissing kan heel snel tot frustratie leiden. Mocht je toevallig het (on)geluk hebben om meerdere grote websites te maken en te onderhouden, dan ben je, als je niet uitkijkt, al heel snel de sigaar.

HTML5 Video | Een overzicht

HTML5 introduceert verschillende nieuwe tools voor het bouwen van dynamische websites en applicaties. Eén hiervan is het <video> element. In theorie maakt dit het invoegen van video's in websites net zo simpel als het invoegen van afbeeldingen met het <img> element.

Waarom een slicer een front-end developer is geworden

Het internet gebruikte je vroeger enkel voor het weergeven van simpele, gestructureerde gegevens. Met de stijgende populariteit van het internet wilde iedereen zijn eigen website onderscheiden van de andere. Naast de interessante content die je op je website toonde, wilde je ook een visueel onderscheid maken ten opzichte van de rest van de wereld. Je wilde je eigen stempel drukken op het groeiende internet. Ik ben op zoek gegaan naar het verhaal achter het woord 'slicer' en hoe dit geëvolueerd is naar een volwaardig beroep als front-end developer.

Adventskalender 2011

Vanaf morgen verschijnt op ons weblog elke dag, tot aan kerst, een artikel gerelateerd aan front-end webtechnologieën. Bijna alle bijdragen voor deze adventskalender zijn geschreven door Fronteersleden.

Meld je aan voor de Algemene Ledenvergadering 2011

Woensdag 7 december a.s. houden we onze jaarlijkse algemene ledenvergadering (ALV). De ALV vindt plaats in de op de 10e verdieping van de Regardztoren op Amsterdam C.S. (dit is het gebouw waar ook het Ibishotel in zit en waar de Fronteersmeeting bij Albumprinter plaatsvond). Het adres is Stationsplein 51-53 1012 AB Amsterdam. De zogeheten "Zilveren Toren" van Regardz zit pal naast Amsterdam Centraal Station. We beginnen om 19.00 uur en denken maximaal twee uur nodig te hebben.

Bijeenkomst op 8 december, in Groningen

Op donderdag 8 december is Fronteers te gast bij mediaCT te Groningen. Vasilis van Gemert geeft een presentatie over Adaptive development, en Bas Rozema over Git.

Workshop HTML/CSS op 16 november

Naast geavanceerde workshops over front-endtechnieken wil Fronteers ook workshops aanbieden aan mensen die minder ervaring hebben met front-end ontwikkeling of er slechts zijdelings mee te maken hebben, zoals content managers. 16 november aanstaande geeft de ervaren docent Frances de Waal een basis workshop over HTML en CSS.

Vooraankondiging ALV

Blok deze datum in je agenda! Woensdag 7 december vindt de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van Fronteers plaats, om 19 uur nabij station Amsterdam CS.

Bijeenkomst op 15 november, in Amsterdam

Op dinsdag 15 november is Fronteers te gast bij Booking.com in Amsterdam. Roy Tomeij zal spreken over Git voor front-enders, en Fabio Venni over webtypografie. Beide presentaties zullen in het Engels worden gegeven.

Bijeenkomst op 24 november in Mechelen

Op donderdag 24 november 2011 is Fronteers te gast binnen de opleiding Interactive Multimedia Design bij Lessius Mechelen. Er worden twee presentaties voorzien. Eerst komt Thomas Byttebier praten over responsive webdesign; vervolgens zal Johan Ronsse wat vertellen over design vanuit het oogpunt van een developer.

Mobilism 2012: Fronteers kaarten

  • Peter-Paul Koch, Stephen Hay & Krijn Hoetmer
  • 18 oktober 2011

Op 10 en 11 mei 2012 zal te Amsterdam Mobilism 2012 plaatsvinden, dat geheel gewijd zal zijn aan mobiele webontwikkeling. Een mooie en zich nog altijd ontwikkelende sprekerslijst staat garant voor een topcongres.

Bijeenkomst op 26 oktober, in Amsterdam

Op woensdag 26 oktober is Fronteers te gast bij Albumprinter, gevestigd dichtbij Amsterdam Centraal Station. Er zijn twee sprekers: Bram Duvigneau geeft een presentatie over webtoegankelijkheid, en Arjan Eising vertelt over de huidige en toekomstige staat van CSS Selectors.

Fronteers 2011: Awesome!

  • Congres Commissie
  • 10 oktober 2011

Er is al een hoop over geschreven op Twitter, maar Fronteers 2011 was weer een succes. In totaal hebben 500 bezoekers genoten van 14 presentaties van 14 gepassioneerde sprekers. Wat een sfeer dit jaar, wow! Onze dank gaat uit naar alle vrijwilligers en sprekers die hier aan hebben meegeholpen. Hieronder een overzichtje met links naar (bijna) alle presentaties. In de komende dagen/weken zullen ook alle video's online komen.

WCAG 2.0 : Betekenisvolle volgorde

Van volgorde van belangrijkheid naar betekenisvolle volgorde.

Bijeenkomst op 15 september, in Rotterdam

Op donderdag 15 september is Fronteers te gast bij Lunatech Research in Rotterdam. Egor Kloos vertelt over enterprise front-end code, en Jeroen Wijering gaat ons een update geven van de huidige stand van zaken op het gebied van web video.

Bijeenkomst op 22 september in Brussel

Op 22 september organiseren we voor de vijfde keer een Fronteers-bijeenkomst in België. Na een succesvolle editie in Antwerpen, is ons oog nu gevallen op de prachtige ‘Open Space’ van Namahn in Brussel. Hier kunnen we maar liefst 45 deelnemers verwelkomen.

Workshops update augustus

  • Matijs Brinkhuis
  • 29 augustus 2011

Na bijna twee maanden zonder workshops is het weer tijd voor een update en er is genoeg te melden. Als ik zeg zonder workshops dan bedoel ik eigenlijk zonder workshops in Nederland, want op 19 augustus heeft Jan Moesen in België de eerste Vlaamse Fronteers workshop gegeven. Het onderwerp was misschien op het eerste gezicht voor front-end ontwikkelaars wat minder toegankelijk, maar de workshop was desondanks een succes. Tussen de droge Vlaamse humor door hebben de aanwezigen waaronder ondergetekende een boel opgestoken.

Bijeenkomst 25 augustus op andere locatie

De Fronteers bijeenkomst die morgen, 25 augustus, bij Travelgroep gehouden zou gaan worden, vindt plaats bij het kantoor van Springest aan het Rokin in Amsterdam. Dit wegens het niet beschikbaar zijn van de locatie van Travelgroep. De sprekers blijven ongewijzigd: Reinier Linthorst Homan praat over zoekmachineoptimalisatie, en Ruslan Matveev zal een Engelstalig praatje houden over het door hem gebouwde jPath.

Nu online: de Fronteers webshop

De webshop van Fronteers is vorige week online gegaan, met onder andere Fronteers-branded t-shirts, laptophoezen en—must-have voor de echte webstandaardenliefhebbers—een Blue Beanie.

Bijeenkomst op 25 augustus, in Amsterdam

Op donderdag 25 augustus is Fronteers welkom bij Travelgroep in Amsterdam. Reinier Linthorst Homan vertelt over zoekmachineoptimalisatie, en Ruslan Matveev zal een Engelstalig praatje houden over het door hem gebouwde jPath.

WCAG 2.0: Blokken omzeilen met of zonder skip links

Ze staan er nog steeds in, de skip links, bovenaan bij de afdoende technieken voor het WCAG2.0 succescriterium 2.4.1. Blokken omzeilen: Er is een mechanisme beschikbaar om blokken content die op meerdere webpagina's worden herhaald te omzeilen. (Niveau A). Is het echt nog nodig met al onze semantische markup en html5 om hiervoor nog extra markup toe te voegen?

Workshop Terminally Chill op 19 augustus

  • Roel Van Gils en Mathias Bynens
  • 25 juli 2011

Twee jaar geleden organiseerde Fronteers voor het eerst een cursus voor front-end developers in Nederland. De workshops duren meestal een hele dag en zijn van een hoog niveau. Nu Fronteers — mede dankzij de gesmaakte bijeenkomsten van de voorbije maanden — ook in Vlaanderen voet aan de grond krijgt, vonden we het tijd voor een eerste cursus op Vlaams grondgebied.

Workshops update juli

Ook voor juli even een korte cursussen update. De laatste cursus die gegeven is, is 'Inclusive Design' door Jeroen Hulscher. We vermoeden dat de zomervakantie ons wat parten heeft gespeeld en dat de opkomst daardoor wat magertjes leek, maar dankzij wat last minute marketing hebben we hem toch door kunnen laten gaan. Uit de evaluatie is gebleken dat ook deze cursus een succes was!

Congresnieuws: Workshops en einde early bird

Ook dit jaar organiseert Fronteers weer workshops in aanloop naar het Fronteers Congres en ook dit jaar gaat het weer om intensieve workshops van een hele dag van hoog internationaal niveau. Derek Featherstone komt een workshop over toegankelijkheid geven en Lea Verou een over CSS3. En een last call voor Fronteers leden: de early bird periode voor het congres loopt af!

WCAG 2.0 : Datatabellen

Volgens de Accessibility Monitor 2011 heeft 69% van de gemeenten toegankelijkheidsproblemen met datatabellen. Wat is er toch zo moeilijk aan het toegankelijk maken daarvan?

Uxebu geeft een workshop over HTML5, CSS3, JavaScript en Web Apps

Uxebu wil graag haar kennis met jou delen! Wil je graag (mobiele) apps bouwen? HTML5, Chrome Web Store, WebOS, etc? Dan is nu je kans! Op 11-12 juli geeft Uxebu een workshop in Amsterdam om je kennis op te schroeven. Uxebu zal een workshop van hoog niveau neerzetten en je de fijne kneepjes van het vak bijbrengen. Ze zullen je alles leren over JavaScript en het schrijven van mobiele apps en je laten zien wat de browser tegenwoordig allemaal kan.

Fronteers zomerborrel op vrijdag 15 juli

Zo makkelijk als de huidige lenteborrel gepland werd, zo makkelijk plannen we de volgende. In deze tijd van komkommers is dat zo gek nog niet. Op 15 juli vindt daarom de eerste zomerborrel van dit jaar plaats in Utrecht.

Fronteers lenteborrel op maandag 20 juni

Op de een-na-laatste dag van de lente—maandag 20 juni—gaat Fronteers weer gezellig borrelen in de 1e klas pub op Amsterdam Centraal. Je kunt gezellig praten over de HTML5 boilerplate, je frustraties over HTML e-mail templates uiten en natuurlijk gezellig een biertje drinken.

Bijeenkomst op 5 juli, in Amsterdam, met gratis barbecue

Op dinsdagavond 5 juli is Fronteers te gast bij eFocus te Amsterdam. Voorafgaand is er een gratis barbecue. Aanmelden is wel noodzakelijk, aangezien de ruimte voor slechts 40 personen geschikt is. Er geldt: vol is vol, en wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Bijeenkomst op 23 juni in Antwerpen

Op donderdag 23 juni 2011 is Fronteers te gast bij ASPACE in Antwerpen. We voorzien twee presentaties. Eerst doet Roel Van Gils een boekje open over keyboard accessibility. Vervolgens zal Mathias Bynens je een stuk wijzer maken over JavaScript performance.

Workshops update juni

Inmiddels hebben we alweer vijf cursussen achter de rug. Naast ppk die het jaar aftrapte met CSS Positionering, zijn er cursussen gegeven door Vasilis van Gemert (twee keer al zelfs), Peter van der Zee en Peter Beverloo. Tijd voor een update.

Goed nieuws (voor vroege vogels)

  • Vasilis van Gemert
  • 30 mei 2011

De 100 early bird kaartjes voor niet-leden zijn verkocht. Omdat dat veel sneller ging dan gedacht hebben we besloten om er nog 50 vrij te geven. We nemen aan dat deze kaartjes in een mum van tijd uitverkocht zullen zijn, wees er dus snel bij, de prijzen gaan hierna direct omhoog! Fronteers-leden krijgen overigens tot 30 juni korting. Word je hier al blij van? Of nog niet helemaal? Er is meer.

WCAG 2.0: Voorspelbaar gedrag en overlays

Richtlijn 3.2 Voorspelbaar: Maak het uiterlijk en de bediening van webpagina's voorspelbaar.

Bijeenkomst op 5 mei in Gent

Op donderdag 5 mei 2011 is Fronteers te gast bij Netlash in Gent. Er worden twee presentaties voorzien. Eerst komt Yoni De Beule praten over OOCSS; vervolgens zal Vasilis van Gemert wat vertellen over adaptieve layouts.

Front-end vraagstukken: HTML e-mail

Het is alweer een tijdje geleden dat een Fronteers lid voor het laatst een front-end vraagstuk op het blog aan iedereen wilde voorleggen, maar Monique Martens heeft nu een vraag over HTML e-mail:

Bijeenkomst op 6 mei, in Amsterdam

Op vrijdag 6 mei is Fronteers te gast bij Eduhub te Amsterdam. Er zullen vier mensen een praatje houden van 15 minuten waarna er 15 minuten gediscussieerd kan worden.

WCAG 2.0: Toegankelijke formulieren

Richtlijn 2.1 Toetsenbordtoegankelijk: Maak alle functionaliteit beschikbaar vanaf een toetsenbord.

Workshops update april

Op dinsdag 3 mei zal Vasilis van Gemert, die we natuurlijk allemaal kennen van onder andere de Daily Nerd nogmaals zijn cursus Adaptief Ontwikkelen gaan geven. [Update] inmiddels zit ook deze cursus vol.

Fronteers adviseert af te stappen van HTML

Als vakvereniging voor front-end ontwikkelend Nederland proberen we de trends in onze branche goed in de gaten te houden. HTML5, het mobiele web, responsive design, 3D geneuzel in je browser; het zit er allemaal aan te komen. Maar wat betekent dit voor onze toekomst? Moeten we echt iedere dag bij blijven leren en tijd verspillen aan artikelen en demo's die slechts 10% van onze bezoekers kunnen zien? Waarom kunnen we niet gewoon tevreden zijn met wat we al hebben?

Kaartverkoop Fronteers 2011 van start

  • Vasilis van Gemert
  • 30 maart 2011

De kaartverkoop voor het Fronteers Congres op 6 en 7 oktober 2011 in Tuschinski in Amsterdam is begonnen, het belooft weer een topcongres te worden. De eerste 6 sprekers zijn inmiddels bekend: Alex Russell, Bruce Lawson, Chris Heilmann, Derek Featherstone, Lea Verou en Tab Atkins Jr. Dat is op zich al een indrukwekkende line up maar de komende maanden zullen we meer namen van sprekers bekendmaken.

WCAG 2.0: regels voor tekstschaalbaarheid achterhaald?

Richtlijn 1.4 Onderscheidbaar: Maak het voor gebruikers gemakkelijker om content te horen en te zien, waaronder scheiding van voorgrond en achtergrond.

Fronteers borrel op 1 april in Amsterdam (echt waar)

Elke week weer diezelfde borrelpraat over koetjes en kalfjes, nooit eens een echt interessant gesprek. Kom op 1 april (echt waar) naar de enige echte Fronteers borrel waar je met vakgenoten gewoon kan praten over css-counters, closures, het nut van het hgroup element, waar je normale conversaties over YSlow en Page Speed kunt houden, waar mensen je gewoon begrijpen als je je frustratie uit over het feit dat Opera decimalen in procentuele breedtes compleet negeert.

Bijeenkomst op 31 maart in Hasselt

Op donderdag 31 maart 2011 is Fronteers te gast bij de Provinciale Hogeschool Limburg in Hasselt (jawel, in België!). Er worden twee presentaties voorzien. Eerst komt Jochen Vandendriessche praten over het gebruik van Git in z’n workflow als front-end-ontwikkelaar; vervolgens zal Jan “Bietekwiet” Moesen wat vertellen over automatisering van de browser met user scripts en bookmarklets en automatisering van ontwikkeling via de terminal.

Verslag Docentendag

De docentendag 2011 zit er weer op. Vijftien docenten zijn in Amsterdam samengekomen om samen met de commissie-Onderwijs, Nikolai Onken en Hedwyg van Groenendaal nader kennis te maken met het vakgebied en met elkaar.

WCAG 2.0: Richtlijn 1.3 Aanpasbare presentatie zonder verlies van informatie of structuur

Richtlijn 1.3 Aanpasbaar: Creëer content die op verschillende manieren gepresenteerd kan worden (bijvoorbeeld eenvoudiger lay-out) zonder verlies van informatie of structuur.

Fronteers 2011: 6 en 7 oktober

  • Congres Commissie
  • 23 februari 2011

Na de successen van de afgelopen jaren organiseert Fronteers dit jaar uiteraard weer een congres. Fronteers 2011 zal gehouden worden op donderdag 6 en vrijdag 7 oktober 2011 in Pathé Tuschinski te Amsterdam. Deze data kan je alvast in je agenda noteren. Iedereen die vorig jaar is geweest, snapt waarom we dit jaar weer voor Tuschinski hebben gekozen: een prachtig gebouw met een centrale ligging en niet te vergeten fantastische stoelen.

Fronteers Docentendag: nog maar twee weken!

Op 24 februari vindt de Fronteers Docentendag 2011 plaats! De docentendag is een studiedag voor docenten in het front-end onderwijs. Het doel is docenten met elkaar en met de beroepspraktijk in contact brengen. De dag vindt plaats in Amsterdam en wordt gehost door info.nl en restaurant/café In De Waag.

Fronteers Workshops, een update

Zoals eenieder bijna niet kan zijn ontgaan is de commissie cursussen voortvarend van start gegaan in het nieuwe jaar. De eerste cursus, CSS Positionering is inmiddels achter de rug en uit de korte evaluatie is gebleken dat de cursisten er unaniem zeer tevreden over waren.

Bijeenkomst op 3 maart, in Amsterdam

Op donderdag 3 maart is Fronteers te gast bij 80beans in Amsterdam. Roy Tomeij zal spreken over front-end meta languages. Vasilis van Gemert gaat dieper in op adaptive development.

Fronteers 2011: welke spreker wil jij zien?

  • Congres Commissie
  • 8 februari 2011

De voorbereidingen voor het Fronteers congres van 2011 zijn begonnen. Om het congres nog beter te maken dan voorgaande jaren willen we graag van jullie weten welke sprekers je graag zou zien. Wie heb je al die jaren gemist als spreker? Welke guru moeten we per se uitnodigen?

WCAG 2.0: Richtlijn 1.2 Op tijd gebaseerde media

Richtlijn 1.2 Op tijd gebaseerde media: Lever alternatieven voor op tijd gebaseerde media.

Commissie Onderwijs: docentendag, commissieleden gezocht en bronnen bijgewerkt

De commissie Onderwijs organiseert op 25 februari 2011 een docentendag in Amsterdam. Ook zoekt zij nieuwe commissieleden. Daarnaast zijn de bronnen op de website bijgewerkt.

WCAG 2.0: Richtlijn 1.1 Tekstalternatieven

In navolging van de serie blogposts over webrichtlijnen vanaf nu een reeks artikelen over WCAG 2.0, die ook een integraal onderdeel gaan vormen van de Webrichtlijnen versie 2.

Mobilism 2011: Fronteers kaarten

  • Peter-Paul Koch, Stephen Hay & Krijn Hoetmer
  • 13 januari 2011

Op 12 en 13 mei as. zal te Amsterdam Mobilism 2011 plaatsvinden, dat geheel gewijd zal zijn aan mobiele webontwikkeling. Een mooie sprekerslijst staat garant voor een topcongres.

Bijeenkomst op 10 februari, in Leeuwarden

Op 10 februari organiseert Fronteers in samenwerking met Lable een bijeenkomst over mobiele toepassingen van het web, met Jurriaan Mous over de webapplicatie voor de zorg die Lable met behulp van Google Web Toolkit ontwikkelt en Jacco de Boer, over ontwerpuitdagingen bij een mobiele nieuwsapplicatie.

Fronteers zoekt vrijwilligers

Zoals je waarschijnlijk weet, draait Fronteers geheel op vrijwilligers. Naast het werk van het bestuur en de verschillende commissies worden ook de bijeenkomsten, deze website en het congres allemaal door vrijwilligers georganiseerd en onderhouden. Alles bij elkaar een hele hoop werk, waar de huidige vrijwilligers helaas niet altijd aan toekomen. We zijn dan ook op zoek naar personen die mee willen helpen om ervoor te zorgen dat alle grootse plannen en kleine klusjes ten uitvoer gebracht kunnen worden.