Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Er zijn in totaal 34 posts geschreven in 2010. Je vindt ze hieronder.

Workshop CSS Positionering op 20 januari

Wil je het jaar goed beginnen of je CSS kennis weer eens bijspijkeren? Dan is dit je kans! Op donderdag 20 januari 2011 geeft PPK zijn cursus CSS Positionering. De cursus zal worden gegeven bij Seats2Meet in Utrecht op minder dan een steenworp afstand van station Utrecht Centraal.

Seminar: Alles over WCAG 2.0 en Webrichtlijnen 2

De officiële Nederlandse vertaling van WCAG en Webrichtlijnen 2 zijn (bijna) klaar. Stichting Accessibility organiseert met W3C ter gelegenheid hiervan een seminar in twee delen over de belangrijkste verschillen en verbeteringen: Wat betekenen de nieuwe richtlijnen voor uw site of voor u als bouwer. Moeten er zaken aangepast of blijft alles hetzelfde t.o.v. de huidige versies van deze documenten. Het seminar vindt plaats op vrijdag 10 december. Op beide dagdelen is apart in te schrijven. Dit seminar is een vervolg op het seminar dat we vorig jaar december hebben georganiseerd.

Verslag Webrichtlijnendag 15 november in Amersfoort

Op 15 november was er een "terugkomdag" voor gemeenten die hadden deelgenomen aan een training webrichtlijnen. Er waren presentaties, workshops en een informatiemarkt. Mijn collega-fronteer Wim van Iersel en ik waren gevraagd om onze vereniging te vertegenwoordigen.

Bijeenkomst op 13 december, in Groningen

Op maandag 13 december is Fronteers weer in het Noorden van het land, deze keer bij iWink te Groningen. Peter Beverloo vertelt over Audio APIs en Simon Wisselink over front-end performance.

Fronteers boekenclub?

Tijdens het congres is in de wandelgangen het idee ontstaan om een inkoopactie te starten voor het nieuwe boek van Andy Clarke, Hardboiled Web Design. Voordat we er echt werk van gaan maken uit te zoeken hoe we dit het best kunnen opzetten (en of het concept herbruikbaar gaat zijn voor andere boeken waar Fronteersleden mogelijkerwijs in geïnteresseerd zouden zijn) willen we graag van jullie weten hoeveel mensen hier überhaupt interesse in hebben.

Meld je aan voor de Algemene Ledenvergadering 2010

Woensdag 24 november a.s. houden we onze jaarlijkse algemene ledenvergadering (ALV). De ALV vindt plaats in de Haasse/Vestdijkzaal van de Openbare Bilbliotheek Amsterdam (Oosterdokskade 143, 1011 DL). De OBA is uitstekend per openbaar vervoer bereikbaar, de bibliotheek bevindt zich op loopafstand van Amsterdam Centraal Station (je kunt ook tram 26 pakken, de IJtram). We beginnen om 19.00 uur en denken maximaal twee uur nodig te hebben.

Vooraankondiging ALV

Blok deze datum in je agenda! Woensdag 24 november vindt de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van Fronteers plaats, om 19 uur nabij station Amsterdam C.S.

Artikel in NRC

Op dinsdag 5 oktober werd bekend dat Internet Explorer wereldwijd tot onder de 50% martkaandeel is gezakt — als we althans StatCounter mogen geloven (wat ikzelf op dit moment doe). (In Nederland is dat aandeel overigens nog 64%.)

Bijeenkomst op 4 november in Gent (België)

Op donderdag 4 november is Fronteers te gast bij Netlog in Gent (jawel, in België!). Er worden twee presentaties voorzien. Eerst komt Peter-Paul Koch (PPK) praten over mobile web development; vervolgens vertelt Lennart Schoors wat over web design for right-to-left languages.

Verslag actieve ledenuitje 2010

 • Arjan Eising
 • 21 september 2010

Zaterdag 11 september hebben de actieve leden van Fronteers gezeild over het Markermeer. Actieve leden zijn leden die in een of meer commissies zitten. We hebben met z'n vijftienen een gezellige dag gehad, met als afsluiting een lekkere barbecue.

Fronteers 2010: We gaan (weer) uitverkopen!

 • Congres Commissie
 • 20 september 2010

Nog maar twee weken en dan is het eindelijk zover. Fronteers 2010 belooft weer een succes te worden! Hieronder de laatste update vanuit de commissie.

Bijeenkomst op 7 september, in Haarlem

Op dinsdag 7 september is Fronteers te gast bij IPROFS in Haarlem. Er zullen twee presentaties gegeven worden: Wilfred Nas gaat een praatje houden over HTML5 best practices, en Raph de Rooij update ons over de laatste ontwikkelingen rond Webrichtlijnen versie 2.

Donderdag 2 september zomerborrel in Antwerpen

Nu we ook Belgische front-end ontwikkelaars als lid krijgen, is het hoog tijd een zomerborrel in België te beleggen. Een datum is geprikt: 2 september gaan we in samenwerking met Twoooze borrelen bij de Cargo Zomerbar.

Fronteers bereikt de 300 leden

Sinds gisteren telt Fronteers meer dan 300 leden! Precies een jaar geleden begonnen we met het schrijven van deze post, die toen 'Fronteers bereikt de 200 leden' getiteld was. Blijkbaar gaat het hard. Wow!

Fronteers 2010: nog maar twee maanden! En nu al 300 aanmeldingen!

 • Congres Commissie
 • 2 augustus 2010

Over twee maanden, op 5, 6, 7 en 8 oktober, zal Fronteers 2010 plaatsvinden in Pathé Tuschinski in Amsterdam. Ondertussen hebben we 300 bezoekers op de teller staan: een evenaring van het aantal van vorig jaar en bijna twee keer zoveel sinds onze vorige aankondiging. Vandaag komen we aanzetten met twee nieuwe sprekers en maken we de eerste sessies bekend.

Fronteers zomerborrel (en hap) #2 (wederom) a.s. woensdag

Omdat we er geen genoeg van kunnen krijgen (en jullie waarschijnlijk ook niet) gaan we weer met z'n allen wat eten (en drinken!) in Utrecht. Dit keer in Kafé België.

Publieke review Webrichtlijnen versie 2

Iedereen die affiniteit heeft met de Webrichtlijnen kan tijdens de publieke review van versie 2 tot en met 13 september 2010 een reactie geven op (onderdelen van) de Webrichtlijnen. Heb je dus wat tijd over? Neem dan even een kijkje op http://review.wrv2.nl/, waar goed uitgelegd wordt hoe je mee kunt helpen.

Fronteers zomerborrel a.s woensdag

Om deze warme dagen enigszins leuk te houden ben je hierbij uitgenodigd om aanstaande woensdag (14 juli) een gezellig biertje te komen drinken bij De Winkel van Sinkel in Utrecht. Vanaf een uur of zes staat het bier koud!

Fronteers 2010: drie nieuwe sprekers, de tweede workshop en einde early-bird

 • Congres Commissie
 • 24 juni 2010

Vandaag kondigen we drie nieuwe sprekers aan, maken we meer bekend over de tweede workshop die we aanbieden en tellen we af naar het einde van de early-bird periode, die nog slechts een week zal duren. Ondertussen hebben 140 167 front-end developers uit binnen- en buitenland de weg naar een kaartje al gevonden. Wellicht ben jij de volgende?

Bijeenkomst op 7 juli, in Rotterdam

Op woensdag 7 juli is Fronteers te gast bij Mangrove in Rotterdam. Thema van deze avond is design. Bram van Rijen a.k.a. Nozzman zal spreken over inspiratie, en Hans Kemp zal dieper ingaan op het onderwerp interaction design.

Grip2010, 25 euro korting voor jouw opdrachtgever

Op 22 en 23 juni 2010 wordt in Grand Hotel Karel V te Utrecht een tweedaagse workshop voor opdrachtgevers van webprojecten gegeven: Grip2010. Heb jij een leuke opdrachtgever of werkgever die inmiddels 1-3 jaar webprojecten leidt? Dan is de workshop echt iets voor hem of haar.

Hack de Overheid

Wij ontvingen een berichtje van onze vrienden van HackDeOverheid. Wie? "HackdeOverheid wil geeks en ambtenaren een ruimte bieden om een dialoog rond technologische innovatie, maatschappelijke verandering, overheidsdiensten en politieke transparantie mogelijk te maken." Wat? Gewoon lekker spelen met open data!

Bijeenkomst op 14 juni, in Utrecht

Op 14 juni is Fronteers te gast bij SETUP in Utrecht. Het thema van deze bijeenkomst is 'het semantische web' en we hebben een spreker uit de praktijk en een onderzoeker bereid gevonden ons hier meer over te komen vertellen.

Fronteers 2010 komt er aan!

 • Congres Commissie
 • 18 mei 2010

Hierbij weer een update over ons congres dat op 5, 6, 7 en 8 oktober in Amsterdam zal plaatsvinden. Vandaag maken we twee nieuwe sprekers bekend. De early-bird korting loopt nog tot eind juni, dus we hopen je hiermee over de streep te trekken. Ook kondigen we een tweede workshop aan.

Fronteers 2010: kaartverkoop, sprekers en workshops

 • Congres Commissie
 • 27 april 2010

Na een radiostilte van bijna twee maanden is het weer tijd voor een update van onze kant, wat betreft Fronteers 2010 op 7 en 8 oktober. Vandaag zetten we de kaartverkoop online (Fronteers leden krijgen hierover nog een mailtje, dus hou je nog even in), kondigen we twee nieuwe sprekers aan en maken we wat meer bekend over onze plannen rondom workshops.

Bijeenkomst op 6 mei, in Groningen

Op donderdag 6 mei zal Fronteers te gast zijn bij theFactor.e in Groningen. Twee bijeenkomsten in mei dus. De avond zal in het teken staan van het oplossen van de problemen die je tegenkomt als je met een CMS aan de webrichtlijnen wilt voldoen.

Bijeenkomst op 19 mei, in Breda

Op 19 mei zal Fronteers te gast zijn bij E-sites in Breda. Er zal een praatje gehouden worden over de huidige ontwikkelingen op het gebied van CSS en er gaat wat verteld worden over HTML5 Apps.

Oprichting commissie voor cursussen

Het is tijd om een commissie op te richten die de cursussen opzet, regelt en aan de man brengt. Er gaan al langere tijd stemmen op om trainingen aan te bieden. Daar lijkt veel interesse in te zijn, zowel voor aanbieders als afnemers.

Bijeenkomst op 25 maart, in Amsterdam

Op donderdag 25 maart zal Fronteers te gast zijn bij Appoint te Amsterdam. Er zal een presenatie gegeven worden over de UX en templating van Drupal 7, en een discussie over webdevelopers.

Aankondiging Fronteers 2010

 • Congres Commissie
 • 5 maart 2010

De afgelopen maanden is de congres commissie druk bezig geweest met de voorbereidingen van Fronteers 2010. Vandaag is het moment aangebroken dat we onze voortgang even onder de aandacht willen brengen. Hieronder dus enkele wapenfeiten.

Spontaanborrel a.s. woensdag

Woensdag 3 maart is er een Spontaanborrel ergens in Utrecht!

Congres video's, en de keuze voor Theora

Na een iets langere periode wachten dan waar we met z'n allen op gehoopt hadden, zijn we dinsdag begonnen met de eerste video's van Fronteers 2009 online te zetten. Op dit moment zijn beschikbaar: A Web of Confusion door Douglas Crockford, Roll Your Own Effects Framework door Thomas Fuchs, The future state of layout door Stephen Hay, The Type We Want door Jonathan Snook, en Even Faster Web Sites door Steve Souders. Alle video's die we de komende dagen en weken (maanden?) online gaan zetten zullen worden gelinkt vanaf de sessions pagina van het congres. Om de video's te tonen maken we gebruik van het <video> element, en de Theora codec. Dit is niet zonder enige discussie gepaard gegaan...

Bijeenkomst op 4 februari, in Den Haag

Op donderdag 4 februari 2010 zal de Fronteers bijeenkomst plaatsvinden bij Stichting ICTU te Den Haag. Deze bijeenkomst zal iets vroeger starten dan normaal in verband met de tijdige sluiting van het gebouw. We starten dan ook met een buffet zodat je niet met een lege maag de presentaties hoeft bij te wonen. Update: verslag en video's van deze avond staan online.

Nieuwjaarsbijeenkomst Internet Society

Alle Fronteers leden zijn van harte uitgenodigd voor een bijzondere Nieuwjaarsbijeenkomst, die zal worden gehouden op donderdag 14 januari in NEMO in Amsterdam (het grote groene gebouw vlakbij Centraal Station), vanaf 19:00 uur. Hieronder de uitnodiging die wij ontvangen hebben.