Fronteers — vakvereniging voor front-end developers

Er zijn in totaal 40 posts geschreven in 2018. Je vindt ze hieronder.

Met Fronteers het nieuwe jaar in

Het afgelopen jaar, mijn eerste jaar als voorzitter van Fronteers, was een veelbewogen jaar! Als doorsnee lid had ik geen idee van het werk dat er in zit om de vereniging draaiend te houden. Laat staan hoeveel energie er in gaat steken nieuwe initiatieven te ontplooien! Ik ben tevreden dat er zoveel gelukt is:

Fuck the system, be nice

Het is de tijd voor de goede voornemens. Laat me je helpen een fijnere collega te worden met 5 Ware Waarheden om een leukere collega en een betere front-ender te zijn.

Wat ik leerde van twaalf uur tekenen tijdens Fronteers

Naast de vele technische blogposts in de adventskalender, gaat deze post over tekenen. Of eigenlijk ‘Sketchnotes’. Je ziet ze steeds meer op Twitter en andere sociale media, en het tekenen van die oh zo mooie notities wordt vaak gezien als het grootste goed in de Instagram- en YouTube-wereld. En jazeker, het helpt je vast ook nog om beter te concentreren, de stof te snappen en wellicht ook nog meteen de wereldvrede te starten! Superfijn natuurlijk, maar daar ga ik het niet over hebben. Alhoewel, een beetje wereldvrede is al een mooi streven.

CSS en JavaScripters

Een probleem dat ik de laatste twee of drie jaar steeds vaker zie opduiken, is dat het lijkt alsof een boel JavaScripters, vooral diegenen die in grote toolchains hebben geïnvesteerd, niet meer zo goed weten hoe CSS werkt.

Om daar wat aan te doen heb ik het plan opgevat hier een boek aan te wijden. Dit artikel is een soort voorschot daarop. Bovendien is het leuke van de Fronteers-crew dat de meeste mensen vloeiend zijn in zowel CSS als JavaScript en dat ik hier dus wellicht wat nuttige feedback kan krijgen.

Min of meer toegankelijk

Ik werk al jaren aan een toegankelijk web. Toegankelijk voor iedereen. Rekening houdend met verschillende manieren van waarnemen, bedienen en begrijpen van content. En het web moet beschikbaar zijn op elk platform waar je een website mee kan bezoeken. Zo heeft Sir Tim Berners-Lee het world wide web ooit neergezet.

Webdeveloper worden zonder (dure) opleiding

Na lang wikken en wegen ben je eruit, je wilt (front-end) webdeveloper worden. Maar waar begin je? Ga je een (HBO)-opleiding doen of meld je je aan voor een coding bootcamp? Er zijn verschillende routes die je kunt nemen:

Lettertypes op het web, wat kan ik ermee?

In het begin van het web was dat niet zo veel: de browser deed alles voor je. Het enige waar je controle over had was je HTML. Met semantische HTML-tags gaf je betekenis aan stukjes van je pagina, zoals <h1> tot <h6> voor kopjes. Je browser besloot dan hoe dat er uit zag. Zo werden kopjes in hoofdletters weergegeven op monochrome tekst-terminals, of groter en dikgedrukt in grafische browsers.

"Ik doe ook front-end"

Nadat ik kennis heb gemaakt met een Poolse collega bij het koffiezetapparaat, bevliegt mij weer eens een terugkerend vraagstuk. Mijn Poolse collega blijkt een back-end developer te zijn die in een geheel Pools team werkt voor mijn nieuwe opdrachtgever. Terwijl ik tijdens het tappen van mijn espresso uitleg dat ik tijdelijk word ingehuurd als front-end developer, reageert hij direct “Yes, I do front-end too”. Ik dwaal direct af, nadenkend over zijn skills, gezien hij aangeeft een back-end developer te zijn. Ik zie front-end development als een specifiek vakgebied, waar je bepaalde skills voor nodig hebt. Terwijl ik teruglopend naar mijn plek hem nog eens profileer, vraag ik mezelf af; wat voor type front-end developer ben ik zelf eigenlijk?

Een API schrijven als een front end developer

De laatste 12 maanden ben ik aan de slag gegaan om een “beer-API” te bouwen. De voornaamste reden om een API te bouwen was om te oefenen. En nu laat ik graag zien hoe ik het heb aangepakt. Hopelijk inspireert het jou ook om zelf een API te bouwen, ook als front-end developer! Na dit artikel kun je zelf een kleine API bouwen. Je zou bijvoorbeeld een database kunnen bijhouden met boeken die je hebt gelezen.

Beginnen met WebBluetooth

Het web is traditioneel altijd goed geweest in het praten met servers. De hele infrastructuur van het web is erop gebaseerd. Maar nu het web dankzij Progressive Web Apps naar native applicaties toe beweegt, hebben we ook de mogelijkheden van native apps nodig. Het ophalen en tonen van tekst, afbeeldingen en formulieren is niet meer genoeg.

Hoe een blinde klant zich heel even miljonair waande

Tijdens een screenreader demo zorgt het wel eens voor verwarring (of hilariteit) als een Engelse afkorting met een sappig Vlaams accent wordt opgelezen, of wanneer een screenreader iets onverstaanbaars uitkraamt. In uitzonderlijke gevallen leest een screenreader ook iets voor wat er helemaal niet lijkt te staan. Weird!

Front-endontwikkelaars die hun werk testen met een screenreader — dat is een prima gewoonte — komen hierdoor wel eens in de verleiding om 'ter verduidelijking' verborgen stukjes tekst toe te voegen, of te vervangen door iets anders (bijvoorbeeld met behulp van een aria-label).

Is dat nou echt nodig? Of maakt het je webinhoud juist minder toegankelijk? Dat onderzoek ik voor je in dit artikel.

CSS statistieken om je codebase te verbeteren

Front-end is makkelijk, CSS helemaal. Toch valt het veel developers niet mee om complexiteit de baas te blijven bij groeiende CSS codebases. Zeker wanneer met meerdere personen en teams aan een project gewerkt wordt, is het lastig om bij te houden en te controleren of iedereen zich nog wel aan de afspraken houdt. Het klassieke voorbeeld is de monoliet van duizenden regels code die meer dan 50 tinten grijs bevat of ruim 100 unieke font-sizes. Gelukkig zijn er tools voorhanden die je inzicht kunnen geven in de CSS die jouw applicatie uitspuugt. Deze tools analyseren je CSS en genereren een rapport met bijvoorbeeld de filesize, het aantal selectors, de unieke kleuren en ga zo maar door. Tijdens een presentatie die ik hierover een aantal jaar geleden gaf, bleek de interesse voor CSS statistiek-tools groot, dus hieronder wat tips om CSS statistieken in te zetten om de kwaliteit van je codebase inzichtelijk te maken en te verbeteren.

Word een front-end developer

Begin september 2018 heeft Shaun Michael Stone zijn ervaringen, mening en advies gedeeld over hoe het is om front-end web engineer te zijn.

In dit artikel wil ik mijn ervaringen delen over het begin van een front-end carrière.

Over websites en lekkende kranen

Bij de loodgieter thuis lekt de kraan. Het kind van de dokter is altijd ziek. De schoenmaker loopt op versleten schoenen. Wat heeft het Nederlands veel spreekwoorden die allemaal ongeveer op hetzelfde neerkomen. Het is dan ook geen wonder waarschijnlijk dat dit voor veel front-enders ook opgaat. Voor anderen de mooiste dingen bouwen, maar de eigen website is vaak een ondergeschoven kindje.

Hoe test ik de toegankelijkheid van mijn website?

Top! Je wil testen of je website toegankelijk is voor iedereen. Daarmee help je niet alleen de mensen met een beperking, waarvan er steeds meer zijn in onze vergrijzende maatschappij. Een toegankelijke website is voor iedereen fijner in gebruik, en er zijn nog veel meer goede redenen om met toegankelijkheid aan de slag te gaan.

Prettier, de eigenzinnige code-opmaker

Bij HTML, CSS en JavaScript en de meeste andere computertalen is niet voorgeschreven hoe je de code moet opmaken. Alles op één regel of juist niet, veel spaties, tabs of alles dicht op elkaar, voor de computer maakt het echt niet uit.

Dit zorgt er ook voor dat iedereen een eigen stijl ontwikkelt. Dat is op zich niet erg, maar als meerdere ontwikkelaars met elk een eigen stijl aan dezelfde code gaan werken, dan wordt dat lastiger. Met verschillende stijlen wordt de code lastiger leesbaar en als code steeds anders wordt opgemaakt geeft dat vervuiling in het versiebeheersysteem.

Mooi rood is niet lelijk

7 tips voor het kiezen van de juiste kleuren voor je website of app

Design is een vak, laat dat duidelijk zijn. Maar soms heb je als websitebouwer even geen budget voor een professionele designer. Of vind je het gewoon leuk om zelf te doen.

Betekent dat dan maar dat je website of app lelijk moet zijn? Zeker niet! Hoewel design veel breder gaat dan alleen het visuele aspect, is het kiezen van de juiste kleuren voor je website behoorlijk bepalend, want hey, het oog wil ook wat. Daarom geef ik je in dit artikel 7 tips voor het bepalen van de juiste kleuren voor je website of app.

In evenwicht

Ons front-end vakgebied is ontzettend breed. Elke week zie ik weer iets waar ik me in wil verdiepen omdat het me interessant lijkt. Een nieuw trucje met CSS custom properties, de nieuwe versie van VueJS, het ontcijferen van Heap Snapshots in Chrome…

Begin met regular expressions

Misschien dat je het wel kent: als je in je team begint over regular expressions trekken er vaak direct een aantal lijkbleek weg en beginnen er meteen een aantal anderen te kwispelen van enthousiasme. Allebei hebben ze gelijk, het is een soort superwapen. Een superwapen waarmee je soms met een regel code honderden regels code kunt besparen. In goede handen los je bondig problemen op. In de verkeerde handen leidt het tot code die niemand meer wil aanraken. Dit artikel is bedoeld als een inleiding voor die mensen die lijkbleek wegtrokken, maar nu toch wel nieuwsgierig geworden zijn.

Twaalf geschenken van Fronteers

(Vrij naar “The Twelve Days of Christmas”)

Op de eerste dag van Kerstmis, schonk Fronteers aan mij:

Pump up the JAM

In de jaren dat ik werk als front-end developer, en ook in mijn tienerjaren als hobby, heb ik vele sites ontwikkeld in een heel scala aan frameworks en CMS’en. De bekendste CMS’en waar ik mee heb gewerkt zijn toch wel WordPress, Drupal en Sitecore. Maar hoe verschillend al deze traditionele CMS’en ook zijn, hoe je er in de basis een website mee ontwikkelt blijft vrijwel hetzelfde:

Zet een installatie op van het CMS, begin de paginatypes en content daarin te definiëren en maak templates waarmee je de content mee presenteert. Voor veel sites werkt deze werkwijze ook gewoon prima, gezien de hoeveelheid websites er sinds jaar en dag op deze manier ontwikkeld zijn.

Inclusive Design is Design

Als men het over een toegankelijk en inclusive website heeft, gaat dit vaak over dat de website goed te gebruiken is voor mensen die schermlezers gebruiken en mensen die kleurenblind of slechtziend zijn. Het betekent vaak ook dat de website goed te gebruiken is met alleen een toetsenbord zonder een muis.

Code in style!

In een perfecte wereld schrijven we allemaal code zonder bugs, onduidelijkheden of stijlfouten. Discussies over spaties, tabs, haakje-op-dezelfde-regel-of-juist-op-die-eronder bestaan alleen in de fantasieboeken die we aan onze kinderen voorlezen. In een perfecte wereld bestaat alleen perfecte code.

Schrijf eens iets anders dan code

Langzaam maar zeker kruipen we alweer het nieuwe jaar in. Tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar en goede voornemens te maken voor het nieuwe jaar. Normaal gesproken betekent dat voor mij dat ik constateer dat er weinig van mijn goede voornemens terecht is gekomen, en herpak ik mezelf met een "maar volgend jaar wordt mijn jaar." Dit jaar doe ik het anders!

Fronteers Adventskalender 2018

Morgen begint de Fronteers Adventskalender. Vanaf 1 tot en met 24 december verschijnen er 24 blogs van 24 verschillende auteurs over uiteenlopende onderwerpen.

Schrijf mee aan de Fronteers Adventskalender!

Heb jij altijd al een blog willen schrijven voor Fronteers? Dan is nu je kans! In december keert de Fronteers Adventskalender terug. 24 blogs van 24 schrijvers over alles dat met front-end (en Fronteers) te maken heeft. En de schrijvers mogen een donatie van 75 euro uit de verenigingskas doen aan een goed doel naar keuze.

Fronteers als W3C-lid

Het bestuur stelt voor om Fronteers W3C-lid te maken en Rachel Andrew als onze vertegenwoordiger aan te stellen om ons, en ook front-end ontwikkelaars in het algemeen, een stem te geven in de webstandaarden. Dit zal circa 30.000 euro per jaar kosten. Het bestuur zal op de ALV van 19 oktober hierover een motie indienen.

Alles over mechanische toetsenborden

Je zult er vast wel eens van gehoord hebben of misschien heeft een van je collega’s er wel één. Een leek noemt het ‘ouderwets’, de kenner zweert erbij. Ik heb het natuurlijk over mechanische toetsenborden! Wie ben ik? Ik ben Josee en ik heb zelf een Ducky. Sinds ik dit toetsenbord heb, ben ik helemaal om. Ik zou niet meer zonder willen.

Flinke korting op performance.now(), 8-9 november in Amsterdam

Op 8 en 9 november vindt in het Compagnietheater in hartje Amsterdam de nieuwe conferentie performance.now() plaats, die geheel gewijd is aan web performance.

Word nu lid van Fronteers en krijg korting op Fronteers Conference 2018 én 2019!

Heb je nog geen kaartje voor Fronteers Conference? En je bent ook nog geen lid van Fronteers? Heb jij even geluk! Want als je nu lid wordt van Fronteers, krijg je niet alleen korting voor Fronteers Conference 2018, maar ook voor 2019!

Tijdelijke korting op online cursussen van Egghead.io

Als je je graag nieuwe dingen leert door het kijken van online video-tutorials, dan heeft Fronteers nu voor leden een leuk ledenvoordeel binnengesleept! Als lid krijg je tot 11 oktober 2018 maar liefst 40% korting op een Pro abonnement bij Egghead.io. Je betaalt dan 150 dollar per jaar - 12,50 per maand!

A Book Apart actie voor Fronteersleden

Voor fans van de snel-bijgepraat-worden-over-een-onderwerp boeken van A Book Apart hebben we goed nieuws: Fronteersleden kunnen deze zomer flink besparen op het aanvullen van hun (thuis)bibliotheek! De boeken zijn gemiddeld 130 pagina's, lezen vlot weg en zijn fraai vormgegeven. Omdat ze zo'n sterke focus hebben over een bepaald onderwerp binnen webdevelopment heb je er ook een langere tijd plezier van!

Meld je nu aan voor de ALV 2018

Op vrijdagavond 19 oktober houden we onze jaarlijkse algemene ledenvergadering (ALV). Alle leden zijn hiervoor van harte uitgenodigd. De vergadering vindt plaats in het La Vie Meeting Center in Utrecht, dezelfde locatie als in 2017.

Workshop React Native

Heb je altijd al willen weten hoe je een native app voor mobiel ontwikkelt? Geef je dan op voor de Fronteers workshop React Native op vrijdag 29 juni in Utrecht.

Kaartverkoop Fronteers Conference vandaag van start

Vanmiddag om 12 uur starten we met de kaartverkoop voor Fronteers Conference! Via onze ticketshop kun je kaarten kopen. Is dit de eerste keer dat je een kaart voor het congres koopt? We leggen je graag uit hoe het werkt.

Fronteers Conference in 2018 in het DeLaMar Theater!

  • Anneke Sinnema
  • 16 april 2018

Heugelijk nieuws! Ons jaarlijkse congres, Fronteers Conference vindt dit jaar voor het eerst sinds 2010 niet plaats in Pathé Tuschinski, maar verhuist naar een grotere lokatie. Er is hard gezocht naar een plek in Amsterdam die centraal ligt, meer mensen kan huizen dan Tuschinski (waar we aan een maximum van 550 zaten) maar waar we in sfeer niets hoeven in te leveren. Uiteindelijk is de keuze gevallen op het DeLaMar Theater, waar we rond de 900 personen kunnen verwelkomen. De conferentie vindt plaats op 4 en 5 oktober 2018.

CSS Day komt er weer aan: een gesprek met Peter-Paul Koch

Op donderdag 14 en vrijdag 15 juni vindt in het Compagnietheater in Amsterdam het congres CSS Day plaats. Net als de afgelopen twee jaar bestaat het congres nu uit twee dagen: een UX Special op de donderdag, en een 'gewone' CSS Day op de vrijdag.

20% korting op de workshops van CSS Day!

Half juni vindt CSS Day plaats. Op de dag voor de conferentie, woensdag 13 juni, organiseert CSS Day twee workshops. Leden van Fronteers krijgen 20% korting op de workshops (mits zij hun lidmaatschap voor 2018 betaald hebben). Zo betalen de leden niet 400, maar 320 euro (excl. BTW) voor een workshop!

Vrijwilligers gezocht!

Fronteers is op zoek naar nieuwe vrijwilligers om te helpen bij het behalen van de ambitieuze plannen die we hebben als vereniging. Help je mee?

Bestuurs Update Maart 2018

Het nieuwe jaar is goed begonnen en het bestuur is actief geweest op het gebied van ledenadministratie en vrijwilligers. Zo zijn alle commissie-pagina's op de website geüpdate, zijn een aantal commissies tijdelijk opgeheven, hernoemd of samengevoegd en hebben we er een aantal vrijwilligers bij! In deze bestuursupdate vertellen we je er meer over.